Ονειρικό Σενάριο , γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ονειρικό Σενάριο , γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Στα σύνορα του ονείρου και του εφιάλτη
Η προσπάθεια του ανθρώπου να μετατρέψει το όνειρο σε πραγματικότητα τον κρατά σε πνευματική εγρήγορση και ψυχολογικήαπόγνωση. Γιατί το να ονειρεύεται κάποιος κάτι πάντα είναι πιο συναρπαστικό από το να το επιτύχει. Και να μην ξεχνάμε, ο ερευνητής θα ακολουθήσει μονάχα έναν δρόμο, ο ονειροπόλος θα τους παίρνει όλους.
Η ιστορία τρυπώνει στη συνηθισμένη και βαρετή ζωή του ΠολΜάθιους, ενός καθηγητή και ακολουθεί την καθημερινή του ρουτίνα, η οποία αποτελείται από διαλέξεις, οικογενειακά δείπνα και τις καθημερινές ευθύνες ενός ακαδημαϊκού. Ωστόσο, ο κόσμος του κλονίζεται όταν άνθρωποι από διάφορες γωνιές του πλανήτη αρχίζουν να αναφέρουν το ίδιο όνειρο στο οποίο ο Πολ είναι μια εξέχουσα φιγούρα. Στην αρχή, φαίνεται σαν μια διασκεδαστική σύμπτωση, αλλά καθώς η συχνότητα και η ζωντάνια αυτών των ονείρων αυξάνονται, ο Πολ βρίσκεται να μπαίνει στο απρόβλεπτο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Καθώς το φαινόμενο των ονείρων αποκτά δυναμική, ο Πολ παλεύει με τη νέα του φήμη, αρχικά απολαμβάνοντας την προσοχή. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του μετατρέπεται σε τρόμο όταν τα όνειρα παίρνουν εφιαλτική τροπή και ο ίδιος γίνεται σύμβολο φόβου και τρόμου για τους ονειροπόλους. Κάθε βράδυ, άγνωστοι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα βιώνουν τους εφιάλτες του Πολ, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που αφήνει τόσο τον Πολ όσο και τους ονειροπόλους συναισθηματικά σημαδεμένους.
Η ταινία εξερευνά την ψυχολογική επιβάρυνση του Πολ, καθώς προσπαθεί να κατανοήσει τη σουρεαλιστική φύση της κατάστασής του. Είναι θύμα κάποιας κοσμικής φάρσας ή μήπως υπάρχει μια βαθύτερη, πιο σκοτεινή δύναμη; Το σενάριο υφαίνει μια περίπλοκη αφήγηση, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ονείρων και πραγματικότητας. Οι σχέσεις του Πολ με την οικογένεια και τους συναδέλφους του δοκιμάζονται καθώς τα όνειρα διεισδύουν στην άγρυπνη ζωή του και ο ίδιος παλεύει με τις ηθικές συνέπειες της νεοαποκτηθείσας επιρροής του στο συλλογικό ασυνείδητο.
Καθώς η αφήγηση εκτυλίσσεται, ο Πολ ξεκινά μια αναζήτηση για να διαλευκάνει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την ανεξήγητη σύνδεσή του με τα όνειρα. Η ταινία συνδυάζει επιδέξια στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ και υπερφυσικού δράματος, χτίζοντας ένταση και αγωνία με κάθε ονειρική σεκάνς που περνάει. Τελικά, το “Ονειρικό Σενάριο” είναι μια προκλητική εξερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού, συνδυάζοντας το καθημερινό με το φανταστικό σε μια ιστορία σουρεαλιστικού ταξιδιού ενός ανθρώπου μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο.
Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του ΚρίστοφερΜπόργκλεϊ, με πρωταγωνιστή τον ΝίκολαςΚέιτζ, είναι μια φιλόδοξη εξερεύνηση των θολών γραμμών μεταξύ πραγματικότητας και ονείρων. Το “Ονειρικό Σενάριο”, εκτυλίσσεται ως ένα σουρεαλιστικό ταξίδι που γοητεύει με τη φανταστική του υπόθεση και την ευρηματική του εκτέλεση.
Η σκηνοθεσία του ΚρίστοφερΜπόργκλεϊ χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό μείγμα ψυχολογικού θρίλερ και σκοτεινής κωμωδίας. Η ταινία περιηγείται σε ονειρικά τοπία με έντονη οπτική αφήγηση. Ο ρυθμός είναι ισορροπημένος, επιτρέποντας στην ένταση να χτίζεται σταδιακά, καθώς ο Πολ παλεύει με τις συνέπειες της ανεξήγητης παρουσίας του στα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η κινηματογράφηση φροντίζει να αναδείξει τις ονειρικές σεκάνς, με ευρηματική κάμερα και μαγευτικά οπτικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τη σουρεαλιστική φύση της αφήγησης. Η αντιπαράθεση της καθημερινής πραγματικότητας και της αισθητικής του ονειρικού κόσμου είναι εμπνευσμένη, συμβάλλοντας στη συνολική ατμοσφαιρική γοητεία της ταινίας.
Παρά την καινοτόμο προσέγγισή της η ταινία σκοντάφτει περιστασιακά στη διατήρηση ενός συνεκτικού τόνου. Η ταλάντευση μεταξύ των εφιαλτικών και των κωμικών στοιχείων, αν και ενδιαφέρουσα, μπορεί να αφήσει κάποιες στιγμές ανολοκλήρωτες. Ορισμένα σημεία της πλοκής μπορεί να φαίνονται υποανάπτυκτα, αφήνοντας παρατεταμένα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μέχρι το τέλος της ταινίας.
Ένα από τα σημεία που ξεχωρίζουν στην ταινία είναι η μεταμορφωτική ερμηνεία του ΝίκολαςΚέιτζ. Γνωστός για την ποικιλόμορφη γκάμα του, ο Κέιτζ αποδίδει μια λεπτή απεικόνιση που προσθέτει στρώματα στον χαρακτήρα του Πολ Μάθιους. Η ικανότητά του να αποδίδει τη συναισθηματική αναταραχή ενός ανθρώπου που ωθείται στο προσκήνιο, ενώ περιηγείται στη σουρεαλιστική φύση της νεοαποκτηθείσας φήμης του, είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Η ερμηνεία του Κέιτζ γίνεται ένα βασικό πλεονέκτημα για την ανύψωση της ταινίας πέρα από τη φανταστική της υπόθεση,αποτυπώνοντας την απόγνωση και τη σύγχυση ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη μέση ενός απόκοσμου φαινομένου. Η εξερεύνηση της φήμης στην ταινία ακολουθεί μια αντισυμβατική διαδρομή, εστιάζοντας στις συνέπειες μιας ακούσιας και σουρεαλιστικής μορφής διασημότητας. Στο πλάι του ΝίκολαςΚέιτζ εμφανίζονται οι ΤζούλιανΝίκολσον, Μάικλ Σέρα, Τιμ Μέντοους, ΝτίλανΓκελούλα, ΝτίλανΜπέικερ και ΚέιτΜπέρλαντ.
Εν κατακλείδι, το ” Ονειρικό Σενάριο” είναι μια περιπλάνηση στο σουρεαλιστικό κόσμο του αναπάντεχου, με μια εξαιρετική ερμηνεία από τονΝίκολαςΚέιτζκαι εμπνευσμένη κινηματογράφηση. Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του ΚρίστοφερΜπόργκλεϊ αναδεικνύει τη σκηνοθετική του δεινότητα, ακόμη και αν η ταινία παλεύει περιστασιακά με την ισορροπία των τονικών της στοιχείων. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό ταξίδι που μένει στο μυαλό, προσκαλώντας μας να αναλογιστούμε τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.
Εξ άλλου και η κινηματογραφική τέχνη,όπως κάθε τέχνη, είναι ο μαγικός καθρέφτης που αντανακλά τα αόρατα όνειρά του δημιουργού του σε ορατές εικόνες, με τις οποίες επενδύουμε οι κοινοί θνητοί τη ζωή και τις επιδιώξεις μας.

Ελισσαίος Βγενόπουλος
Συγγραφέας – Σκηνοθέτης
elissaiosb@gmail.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή