Η σημειωτική των ονομάτων – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η σημειωτική των ονομάτων – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Ο «Κρατύλος» είναι ο τίτλος ενός εκ των Πλατωνικών διαλόγων όπου ο Σωκράτης συνομιλεί με τον φιλόσοφο Κρατύλο, που διδάσκει την Ηρακλείτεια φιλοσοφία και τον Ερμογένη, που πολλοί μελετητές λένε ότι καθόρισε τους κανόνες της Ελληνικής γλώσσας. Στον διάλογο αυτό, το θέμα είναι η ονομασία των όντων και πώς αυτές οι ονομασίες αντικατοπτρίζουν την ουσία αυτών.

Με το παραπάνω θέλω να πω ότι όπως και στην «Σημειωτική» του Ουμπέρτο Έκο, η ονομασία εκφράζει και την ουσία και ιδιαίτερα όταν η ονομασία προέρχεται από την Ελληνική γλώσσα. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «1984» George Orwell είχε διαβάσει τον Κρατύλο πριν γράψει το μυθιστόρημά του γιατί φαίνεται καθαρά σε αυτό η σχέση της ονομασίας του όντος με αυτό καθ’ εαυτόν το ον. Για να το κάνω πιο λιανά, η κατάργηση της ονομασίας μιας έννοιας ή πραγματικότητας καταργεί στην ουσία και το ίδιο το ον στον Όργουελ.
Μετά από αυτά τα ολίγα φιλοσοφικά, θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις ή αλλιώς διαπιστώσεις, που βλέπουμε το μήνα που διανύουμε. Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φέρει σχέδιο νόμου για τον γάμο ομοφυλοφίλων, άρχισε μια μεγάλη συζήτηση που, αν και συνεχίζεται, αντικαταστάθηκαν οι λέξεις «ομοφυλόφιλος» από την λέξη «ομόφυλος» και «υιοθεσία» από την «τεκνοθεσία». Παρεμπιπτόντως η λέξη «τεκνοθεσία» δεν υπάρχει στο λεξικό ούτε του MS-Word που γράφω, αλλά ούτε και στου κ. Μπαμπινιώτη. Αναρωτηθήκατε πώς έγιναν και από πού προήλθαν αυτές οι αλλαγές; Μη νομίζετε ότι είναι αθώες.

Ας ξεκινήσω με την λέξη «ομοφυλόφιλος» πρώτα. Είναι γνωστό ότι αυτή η λέξη έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες – και κυρίως από την ΕΡΤ – να εξοικειωθούμε με το θέμα παρουσιάζοντας κάτι σειρές του τύπου «Η Τούρτα της Μαμάς» ή «Τα Καλύτερά μας Χρόνια» και διάφορα ανάλογου σκοπού κινηματογραφικά έργα αν θυμάστε. Τώρα λοιπόν που το θέμα έχει γίνει το νούμερο ένα στην επικαιρότητα, κρίθηκε – και αναρωτιέμαι από πού; – να αντικατασταθεί η λέξη «ομοφυλόφιλος» με την λέξη «ομόφυλος». Η λέξη «ομόφυλος» όμως έχει εντελώς διαφορετικό νόημα και αναφέρεται στα άτομα που ανήκουν στην ίδια φυλή με κοινά ήθη, έθιμα κτλ. Η νέα έννοια του «ομόφυλος» μου θυμίζει τον ιππόδρομο όπου όταν ξεκινά μια ιπποδρομία γίνεται μερικές φορές μια ανακοίνωση π.χ. του τύπου «οι ίπποι ένα και τρία είναι ομόσταβλοι». Δηλαδή οι ίπποι έχουν κοινό στάβλο, κοινό προπονητή και κοινούς αναβάτες. Εδώ ο Κρατύλος θα ξερίζωνε τα γένια του για την αλλαγή…

Κάτι ανάλογο έγινε και με την λέξη υιοθεσία που αντικαταστάθηκε με την λέξη «τεκνοθεσία» που δεν υπάρχει προς το παρόν στα λεξικά. Η λέξη υιοθεσία εμπεριέχει ως πρώτο συνθετικό την λέξη υιός, αρσενικό δηλαδή που είναι κόκκινο πανί για τις πολιτικά ορθές νεοφεμινίστριες και θα έθεσαν το ζήτημα γιατί να μην λέμε «κορηθεσία»; Επειδή αυτή η έκφραση ακούγεται πολύ σόλοικη πέρασε η λέξη τέκνο-θεσία που το πρώτο συνθετικό συμπεριλαμβάνει και το αγόρι και το κορίτσι. Η λέξη «τέκνο» βλέπετε είναι συμπεριληπτική και υπακούει στους κανόνες της πολιτικής ορθότητας. Τη λέξη «συμπερίληψη» χρησιμοποίησε και ο Μητσοτάκης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο…
Στην περίπτωση της αντικατάστασης της λέξης ομοφυλόφιλος με το ομόφυλος έχουμε καθαρά ένα Οργουελιανό παράδειγμα που προσπαθούμε με την κατάργηση της «κακιάς» λέξης να καταργήσουμε και την κακιά έννοια. Είναι καθαρά μια φασιστική επέμβαση των πολιτικά ορθών στην κοινωνία, η οποία δεν θα σταματήσει αν δεν αντισταθούμε. Στην περίπτωση της αντικατάστασης της υιοθεσίας με την τεκνοθεσία έχουμε μια καθαρά προφανή περίπτωση πολιτικής ορθότητας που εκφράζεται με την έννοια της «συμπερίληψης».
Ένα ακόμη σημείο που θέλω να θίξω είναι η έκφραση «γάμος ομόφυλων». Η λέξη γάμος έχει την έννοια του θρησκευτικού γάμου γιατί θεωρείται ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας και η λέξη είναι κατοχυρωμένη εδώ και αιώνες. Η ένωση των ανθρώπων απέναντι στο κράτος για τα αστικά τους δικαιώματα είναι ο πολιτικός γάμος και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να λέμε «γάμος ομόφυλων», αλλά «πολιτικός γάμος ομοφυλόφιλων» για να είμαστε ακριβείς.
Το ερώτημα όμως που αβίαστα ανακύπτει είναι πώς όλα τα ΜΜΕ υιοθέτησαν αυτοστιγμεί τις παραπάνω αλλαγές; Θα νόμιζε κάποιος ότι υπάρχει μια συνομωσία, η οποία καθοδηγεί όλα τα ΜΜΕ παραδοσιακά και μη. Μη σας φαίνεται παράξενο το ζήτημα της καθοδήγησης και θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Όταν παντρεύτηκε η ηθοποιός κυρία Δ. Ματσούκα τον κ. Κόκκαλη, διάβασα σε ένα site ότι μετά τον γάμο εξαφανίστηκαν όλες οι φωτογραφίες της κυρίας από όλα τα ΜΜΕ. Από «δημοσιογραφική» περιέργεια το έψαξα αυτοπροσώπως δίνοντας στον Google ερωτήσεις όπως «φωτογραφίες Δ. Ματσούκα». Ο Google έβγαζε και νομίζω ότι συνεχίζει να βγάζει εκατοντάδες links με αυτό το θέμα, αλλά με το κλικ στον συγκεκριμένο σύνδεσμο έβγαινε το νούμερο 404 που σημαίνει ότι ο σύνδεσμος έχει διαγραφτεί. Αυτό σημαίνει ότι μετά τον γάμο ή λίγο νωρίτερα, έγινε κάποια παρέμβαση σε όλα τα ΜΜΕ, sites κτλ για να διαγράψουν τις φωτογραφίες, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει στις βάσεις δεδομένων του Google και έτσι έχουμε αποτελέσματα από την έρευνα, αλλά η πηγή να έχει διαγραφτεί. Εδώ το ερώτημα είναι απλό. Πώς έγινε η διαγραφή από ΟΛΑ τα ΜΜΕ; Έγινε με τον ίδιο τρόπο που αντικατέστησαν τις λέξεις ομοφυλόφιλος και υιοθεσία με τις λέξεις ομόφυλος και τεκνοθεσία αντιστοίχως.

Έτσι λοιπόν όπως έγινε η αντικατάσταση των παραπάνω λέξεων, θα έρθει και η σειρά των λέξεων «μάνα» και «πατέρας» στα σχολεία και θα έρθει με την ίδια λογική των δικαιωμάτων που έρχεται τώρα το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων. Με την ίδια λογική των δικαιωμάτων, αν δεν αντιδράσουμε, θα επιβάλουν κι άλλες αλλαγές ώστε στο τέλος οι κοινωνίες να γίνουν έρμαια των μονοπωλίων. Το λέω αυτό γιατί το 2005 αφρόνως η κυβέρνηση του Καραμανλή του μικρού, έφερε νόμο που επέτρεπε σε ανύπαντρες να έχουν πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον νόμο ομοφυλόφιλες γυναίκες και σήμερα αυτό να είναι επιχείρημα υπέρ του πολιτικού γάμου ομοφυλόφιλων.
Έχω αναφέρει κι άλλες φορές στα άρθρα μου ότι δεν είμαι άνθρωπος της συνωμοσιολογίας και ποτέ δεν πίστεψα αυτές τις θεωρίες των λεγόμενων ψεκασμένων. Πώς εξηγείτε όμως την ομαδική συμφωνία των ΜΜΕ για αλλαγή των προαναφερθέντων ονομάτων; Πώς εξηγείτε τα δημοσιεύματα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον διεθνή τύπο και με πρώτη την ΕΕ εναντίον της επανεκλογής του Τραμπ στην Αμερική; Αν διαβάσετε τον διεθνή τύπο υπάρχει μια ενορχήστρωση αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον του. Όλοι λένε ότι θα πάει με την Ρωσία, θα αφήσει μόνη της την ΕΕ και ότι θα έρθει σε μεγάλη αντίθεση με την Κίνα. «Retake America» είναι το σύνθημά του.
Αυτό το σύνθημα όμως δεν αναφέρεται μόνο στην Κίνα, αλλά και στην κυριαρχία της Αμερικής από τους πολιτικά ορθούς. Αυτό είναι το κύριο μέλημα του Τραμπ: να επανέλθει η Αμερική στις παλιές της αξίες που όλες έχουν υπονομευθεί από τους πολιτικά ορθούς που έχουν βρει στέγη στο κόμμα του γερο-Μπάιντεν. Μπορεί να χαρακτηριστώ «Τραμπικός» με αυτά που γράφω, αλλά η πραγματικότητα στην Αμερική είναι αυτή που γράφω και το λέω αυτό γιατί παρακολουθώ τα γεγονότα από κοντά. Αυτή τη στιγμή το φαβορί για τις επερχόμενες Αμερικάνικες εκλογές είναι ο Τραμπ και όλες οι κυρίες Ούρσουλες της ΕΕ και οι αδαείς των δικών μας ΜΜΕ θα αναρωτιούνται πώς βγήκε ο Τραμπ! Ο Τραμπ θα βγει με το σύνθημα «Retake America» που μας λέει ότι θα πάρει πίσω την Αμερική από τα νύχια της πολιτικής ορθότητας.

– Σημείωση: Όποιος θέλει να μάθει δυο πράγματα για την γλώσσα μας, ας ψάξει στο youtube με τον τίτλο «Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ: Η Δονητική των Γραμμάτων του Ελληνικού Αλφαβήτου». Το video έχει διάρκεια μια ώρα, αλλά αν έχετε χρόνο αξίζει να το παρακολουθήσετε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή