Νίκος Παππάς : Χρειαζόμαστε οργανωμένη εξωστρέφεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Παππάς : Χρειαζόμαστε οργανωμένη εξωστρέφεια

Συνέντευξη του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Αυγή της Κυριακής:

Σημεία συνέντευξης:

«Στις Ευρωεκλογές να κόψουμε τον βήχα του 41% και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».

«Η Ν.Δ. διασφάλισε τα υπερκέρδη, διατήρησε ψηλά τις τιμές και εργαλειοποίησε την ακρίβεια για να μαζέψει περισσότερο ΦΠΑ. 40% ή 7 δισ. ευρώ περισσότερα είναι τα έσοδα από ΦΠΑ σε σχέση με το 2021».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει τους διαφωνούντες για “καφέ”, κάτι που οι ακραίοι της δεξιάς πτέρυγάς του άνετα μπορούν να επικαλεστούν αν έχουμε και άλλες πρωτοβουλίες, ας πούμε μία ελληνοτουρκική συμφωνία, ή κάτι άλλο που θα άπτεται της ευαίσθητης ατζέντας τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστεί όμηρος».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρόκειται να παρουσιάσει μια συνολική πρόταση αντιμετώπισης της. Τι διαφορετικό θα κάνατε σε σχέση με την κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Μία προοδευτική κυβέρνηση στη θέση της κυβέρνησης της Ν.Δ. θα είχε αξιοποιήσει, αρχικά, όλες τις δυνατότητες που έδωσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε από πολύ νωρίς απαντήσεις στην ακρίβεια: Μείωση του ΦΠΑ και μηδενισμός του στα βασικά είδη διατροφής, μείωση του ΕΦΚ και μηδενισμός του για τους αγρότες, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, φορολόγηση των υπερκερδών ενεργειακών εταιρειών, ουσιαστική ενίσχυση μισθών και συντάξεων, θεσμοθέτηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και, συμπληρωματικά, προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Τι έκανε, αλήθεια, η Ν.Δ.; Πήρε μία διεθνή αναταραχή, την πολλαπλασίασε εντός της χώρας και στόχευσε στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ολιγοπωλίων. Επιδότησε την αισχροκέρδεια, άφησε ανεξέλεγκτη την αγορά και ευνόησε τα καρτέλ.

Τι, ακριβώς, πέτυχε με τα περιβόητα κουπόνια; Διασφάλισε τα υπερκέρδη, διατήρησε ψηλά τις τιμές και εργαλειοποίησε την ακρίβεια για να μαζέψει περισσότερο ΦΠΑ. 40% ή 7 δισ. ευρώ περισσότερα είναι τα έσοδα από ΦΠΑ σε σχέση με το 2021.

Πλέον, ο πολίτης πληρώνει περισσότερα και αγοράζει λιγότερα. Όταν η παρέμβαση γίνεται στο ράφι είναι πολύ αργά. Ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, στους μεσάζοντες και σε όσους άλλους κερδίζουν αθέμιτα.

Εντός των ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη πρότασή του για την ανάσχεση της ακρίβειας. Θα αντιληφθεί και ο λαός τις διαφορετικές προθέσεις αλλά και προτεραιότητες που θέτουν η πλειοψηφία από τη μία και η προοδευτική παράταξη από την άλλη.

Πώς κρίνετε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ισότητα στο γάμο; Θα εφαρμοστεί εν τέλει κομματική πειθαρχία στην αξιωματική αντιπολίτευση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει την πρωτοβουλία εδώ και έξι μήνες, αλλά τόλμησε να δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο μόλις στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Παρότι ο χρόνος διαβούλευσης είναι πολύ μικρός, μελετούμε κάθε σημείο ώστε να διασφαλιστεί ότι όντως μιλάμε για ουσιαστική ισότητα στα δικαιώματα.

Στο συγκεκριμένο θέμα και με τις αντιδράσεις εντός του κόμματος και της κυβέρνησης της Ν.Δ. διαμορφώνεται ένα πρωτοφανές πολιτικό προηγούμενο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει τους διαφωνούντες για «καφέ», κάτι που οι ακραίοι της δεξιάς πτέρυγάς του άνετα μπορούν να επικαλεστούν αν τους επόμενους μήνες έχουμε και άλλες πρωτοβουλίες, ας πούμε μία ελληνοτουρκική συμφωνία, ή κάτι άλλο που θα άπτεται της ευαίσθητης ατζέντας τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστεί όμηρος.

Σε ό,τι μας αφορά, και θα ψηφίσουμε με όρους αρχής και δεν θα μετατρέψουμε το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη σε δικό μας.

Η κυβέρνηση σάς επικρίνει για το γεγονός ότι αλλάξατε στάση ως προς το ζήτημα της επιστολικής ψήφου. Για ποιον λόγο, από τη στιγμή που επί της αρχής, βλέπατε θετικά το συγκεκριμένο μέτρο, δεν συμφωνείτε με το να εφαρμόζεται και στις εθνικές εκλογές πέρα από τις ευρωεκλογές;

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο κυβερνητικός χειρισμός απέδειξε ότι η Ν.Δ. δεν επεδίωξε τη συναίνεση, αλλά τη δημιουργία εντυπώσεων. Για να πει στους απόδημους ότι μόνο η ίδια ενδιαφέρεται για αυτούς. Έτσι, με την κατάθεση της τροπολογίας εκ μέρους της κυρίας Κεραμέως, δυναμίτισε την όποια προσπάθεια συναίνεσης είχε οικοδομηθεί στην πρώτη φάση συζήτησης του νομοσχεδίου.

Η ρύθμιση για τις εθνικές εκλογές ήρθε στο «και πέντε» και χωρίς διαβούλευση. Και, βεβαίως, ήρθε για να στερήσει το δικαίωμα στους ομογενείς να εκλέγονται. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε καταθέσει τροπολογίες ώστε κάθε περιφέρεια της διασποράς να εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Και έχουμε πάει και ένα βήμα παρακάτω, προτείνοντας τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο, κάτι που εφαρμόσαμε στις εσωκομματικές μας διαδικασίες, ώστε να επιτύχουμε και τη μέγιστη συμμετοχή των εκλογέων, που ως σήμερα για αντικειμενικούς και άλλους λόγους δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους, και βεβαίως να διασφαλίσουμε την εμπιστευτικότητα της ψήφου, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε ελεγχόμενη ή εξαρτώμενη ψήφο.

Σε ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πραγματοποιήσει το 4ο συνέδριο του. Είσαστε μέλος στην επιτροπή θέσεων και συμμετείχατε στη συγγραφή του κειμένου. Εκτιμάτε πως θα μπορέσει το κόμμα να αναμετρηθεί με τα λάθη του παρελθόντος προχωρώντας σε έναν εις βάθος απολογισμό; Τι είναι αυτό που εν τέλει οδήγησε στην πολιτική ήττα του καλοκαιριού;

Για τα αίτια της ήττας έχουμε συζητήσει αναλυτικά εδώ και καιρό. Είναι αναλυτικές και οι θέσεις του συνεδρίου. Δεν καταφέραμε να έχουμε μία εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ της θετικής προοπτικής. Αφήσαμε τη συζήτηση για τη θετική προσδοκία στον κ. Μητσοτάκη. Με δηλώσεις στελεχών μας, χάσαμε μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος, τους μετριοπαθείς, τους κεντρώους και τη νεολαία. Ταυτόχρονα, κοιτώντας στο βάθος της τετραετίας 2019 – 2023 θα δούμε ότι δεν κάναμε πράξη όσα είχαμε ομόφωνα αποφασίσει και αποτελούν μέρος της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό του κόμματος. Η παράταξη που θα εκφράζει και θα συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, δεν είναι νοητό να κοντοστέκεται μπροστά στις δικές της αδυναμίες.

Προφανώς, θα εμβαθύνουμε στα αίτια, προφανώς θα αναζητήσουμε τους τρόπους να υπερβούμε τις αδυναμίες μας. Η αυτοκριτική δεν μας τρομάζει. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα που προχωρά σε τέτοιου είδους ανασκόπηση με στόχο όχι την εσωστρέφεια αλλά την επαναφορά σε ρυθμούς εξωστρέφειας, κινητοποίησης και δράσης.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα, καθώς αναφερθήκατε στα κείμενα ενόψει του συνεδρίου. Με τις προτάσεις που καταθέτουμε ενώπιον των συνέδρων και, αμέσως μετά, ενώπιον της κοινωνίας κάνουμε τομή σε σχέση και με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Τομή η οποία θα ξεκινήσει με ρίζα μία νέα πρόταση για το φορολογικό σύστημα, με τον προοδευτικό φορολογικό συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα και την ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων ανεξαρτήτου πηγής. Είναι κρίσιμες και ουσιώδεις αυτές οι παρεμβάσεις, όχι μόνο για την ελάφρυνση των ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων αλλά και για τον χαρακτήρα του κόμματος από εδώ και πέρα.

Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει κατά τη γνώμη σας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενόψει Ευρωεκλογών;

Χρειάζεται συμπαγής και οργανωμένη εξωστρέφεια, παραγωγή προτάσεων στη βάση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, οικοδόμηση δικτύων, πολυεπίπεδη δουλειά.

Έχουμε την κυβερνητική εμπειρία, οι βουλευτές και τα στελέχη μας έχουν γνώση των θεμάτων που τους έχουν ανατεθεί, απομένει η επαφή με τους πολίτες, τους φορείς, τους θεσμούς.

Τα ζητήματα που απασχολούν τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες είναι γνωστά. Όπως και η πολιτική της Ν.Δ., η οποία αδυνατεί να δώσει απαντήσεις στην κρίση ακρίβειας και στην κλιματική και δημογραφική κρίση. Κάθε εβδομάδα ως τις ευρωεκλογές, αλλά και μετά, οφείλουμε να δημιουργούμε ένα πολιτικό γεγονός, είτε με την κατάθεση μίας πρότασης νόμου, είτε με τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης είτε με τις συντονισμένες και θεματικές μας εξορμήσεις.

Σας ανησυχεί το γεγονός πως σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγράφεται τρίτο κόμμα; Πως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η εικόνα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βγήκε από μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που δημιουργούσε και μεγάλη αρνητική δημοσιότητα. Αντί να κάνουμε τη μεγαλειώδη συμμετοχή των 150 χιλιάδων ανθρώπων στις εσωκομματικές διαδικασίες έναν «βατήρα» εκτόξευσης, βυθιστήκαμε στις εσωκομματικές έριδες. Αντί να πάρουμε την προσδοκία και την εντολή αυτού του κόσμου και να την κάνουμε πολιτική, αρχίσαμε να τον κερνάμε φαρμάκι.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, λοιπόν, καταγράφουν ακόμα αυτή τη δύσκολη και επίπονη περίοδό μας. Αυτή η εικόνα θα αντιστραφεί σύντομα. Χρειάζεται δουλειά, όπως ήδη περιγράψαμε. Θέλει εξωστρέφεια και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να δικαιώνει τον ρόλο και τον χαρακτήρα του, ως η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, δεν μπορεί να καταστεί δύναμη ανταγωνιστική στη Ν.Δ., ειδικά όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αντλεί στελέχη από τον «κήπο» του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη κάθε φορά που στριμώχνεται.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι στις ευρωεκλογές θα έχουν μία σημαντική ευκαιρία. Να κόψουμε τον βήχα του 41% και να ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουν να πάει χαμένη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή