Ράνια Σβίγκου: Δέσμιος των ακροδεξιών φωνών ο κ. Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ράνια Σβίγκου: Δέσμιος των ακροδεξιών φωνών ο κ. Μητσοτάκης

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην «Κυριακάτικη KONTRA NEWS» και στον Αλφ. Βιτάλη:

«Το συνέδριο του Φεβρουαρίου θα είναι ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα επανεκκίνησης, ανανέωσης και αναγέννησης», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «KONTRA NEWS» και στον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη. Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανακάμψει», έχει «αφήσει πια πίσω του τα δύσκολα», κι ότι μπορεί και πρέπει να εκφράσει «όλους όσοι τοποθετούνται από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το δημοκρατικό κέντρο, με μια αξιόπιστη πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα όλων στο γάμο, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προφίλ, αλλά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά δέσμιος συντηρητικών και ακροδεξιών φωνών στο ίδιο του το κόμμα». Αντίθετα, όπως είπε, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η κατοχύρωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι μια αυτονόητη στάση αρχής, και δεν υπακούει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς». Για αυτό, όπως υπενθύμισε, «καταθέσαμε μια πολύ πιο προωθημένη πρόταση νόμου, με την υπογραφή του συνόλου της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».

Σε ερώτηση για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι «η κυβέρνηση την ώρα που για 6 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόνο για 19 ημέρες, παίρνει μέτρα-ασπιρίνες γιατί ενδιαφέρεται για τους οικονομικά ισχυρούς, κι όχι για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ταγμένος στο πλευρό των πολιτών ξεκινά μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης», η οποία θα περιλαμβάνει «τις επικαιροποιημένες και κοστολογημένες προτάσεις μας για την ανάσχεση της ακρίβειας και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, αλλά και για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τη διάθεση να υπάρχει ένα ελάχιστο consensus», όμως «η κυβέρνηση του δήθεν “μεταρρυθμιστή” Κ. Μητσοτάκη επέλεξε ξανά το δρόμο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης». Τόνισε ότι «με την τροπολογία Κεραμέως, η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά το αλαζονικό της πρόσωπο, αλλά και την αντιθεσμική της συμπεριφορά». Πρόσθεσε ότι «προσπαθεί με επικοινωνιακά παιχνίδια να πείσει τους ομογενείς ότι ενδιαφέρεται για αυτούς, τη στιγμή που τους στερεί το δικαίωμα να εκλέγονται σε ειδικά θεσπισμένες περιφέρειες, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» Και σαν να μην έφτανε αυτό, «απέρριψε τις τροπολογίες που καταθέσαμε, για την προστασία του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας».

Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κόμμα που διαθέτει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για μια προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα σε μια καλύτερη Ευρώπη». Και κατέληξε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με σχέδιο, αξιοπιστία και αγωνιστικότητα. Ως ένα κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Τα όσα είπε και εξήγησε ο Πρωθυπουργός για το Νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, δημιουργούν αντιδράσεις από πολλές πλευρές, κυρίως εντός της Ν.Δ. Πως τις σχολιάζετε;

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Αλλά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά δέσμιος συντηρητικών και ακροδεξιών φωνών στο ίδιο του το κόμμα. Δεν βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας, για να μη στεναχωρήσει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βορίδη. Έχει το θράσος να πανηγυρίζει, επειδή υπολογίζει ότι θα το ψηφίσουν πάνω από 100 βουλευτές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει κάθε θετικό βήμα για την άρση των διακρίσεων. Για εμάς, η ισότητα όλων στο γάμο, η κατοχύρωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι μια αυτονόητη στάση αρχής. Δεν υπακούει ούτε σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, ούτε υποτάσσεται σε άλλα σχέδια. Για αυτό και καταθέσαμε μια πολύ πιο προωθημένη πρόταση νόμου, για την ισότητα στο γάμο, με την υπογραφή του συνόλου της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Άλλωστε, ως κυβέρνηση νομοθετήσαμε το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όπως και το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια.

Γιατί αλλάξατε θέση και δεν συναινέσατε στο θέμα της επιστολικής ψήφου των αποδήμων;

Είχαμε τη διάθεση να υπάρχει ένα ελάχιστο consensus και να καταστεί εφικτή μια ευρεία πλειοψηφία. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση επέλεξε ξανά το δρόμο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό επ’ ουδενί. Με την τροπολογία Κεραμέως, η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά το αλαζονικό της πρόσωπο, αλλά και την αντιθεσμική της συμπεριφορά. Ταυτόχρονα, προσπαθεί με επικοινωνιακά παιχνίδια να πείσει τους ομογενείς ότι ενδιαφέρεται για αυτούς, τη στιγμή που τους στερεί το δικαίωμα να εκλέγονται σε ειδικά θεσπισμένες περιφέρειες, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, απέρριψε τις τροπολογίες που καταθέσαμε, για την προστασία του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας. Αυτή είναι η ΝΔ του δήθεν «μεταρρυθμιστή» Κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος, υποκριτικά κόπτεται τώρα για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές. Όμως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προτείνει συγκεκριμένη τροπολογία, πριν τις διπλές εκλογές του περασμένου Καλοκαιριού για τη διευκόλυνση χιλιάδων συμπολιτών μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη την είχε απορρίψει. Αποκλείοντας τουλάχιστον 200 χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους.

Η ακρίβεια είναι πλέον ο μεγάλος βραχνάς των νοικοκυριών. Φαίνεται δε πως έρχεται νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Πως μπορεί να αναχαιτιστεί και να περιοριστεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση το νέο κύμα αυξήσεων; Κινούνται σε θετική κατεύθυνση τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια; Η πρόταση και η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια πότε θα ξεδιπλωθούν;

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα θα ξεγελάσει τον κόσμο. Στην αρχή μας έλεγαν ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, και δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Τώρα μας λένε ότι η Ελλάδα «δεν είναι μπανανία», αλλά συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα-ασπιρίνες. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, για 6 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόνο για 19 ημέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη δέσμη μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται, φυσικά, και από την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε όλες τις προτάσεις μας. Γιατί ενδιαφέρεται για τους οικονομικά ισχυρούς, κι όχι για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ταγμένος στο πλευρό των πολιτών, και για αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τις επικαιροποιημένες και κοστολογημένες προτάσεις μας. Αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Σύντομα, θα καταθέσουμε και συγκεκριμένη πρόταση νόμου, με τη μορφή πολυνομοσχεδίου. Γιατί υπάρχουν κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στη στέγαση.

Το συνέδριο μπαίνει στην τελική ευθεία. Η περασμένη χρονιά ήταν δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο εκλογικές ήττες, την διάσπαση κ.α. . Μπορεί να ανακάμψει ή θα συνεχιστεί η περιδίνηση;

Το συνέδριο του Φεβρουαρίου θα είναι ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα επανεκκίνησης, ανανέωσης και αναγέννησης. Θα δείξουμε αποφασιστικά ότι είμαστε εδώ, αγωνιζόμαστε για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Κι ότι μπορούμε και πρέπει να εκφράσουμε τον αριστερό, προοδευτικό κόσμο, όλους όσοι τοποθετούνται από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το δημοκρατικό κέντρο. Με μια αξιόπιστη πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανακάμψει. Έχουμε αφήσει πια πίσω μας τα δύσκολα, και προχωράμε μπροστά. Με οδηγό μας τη διπλή εντολή που μας έδωσαν οι ψηφοφόροι και ο προοδευτικός κόσμος στις εκλογές του καλοκαιριού. Να ασκήσουμε τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη βουλή. Αλλά και να αλλάξουμε. Να ανασυγκροτηθούμε, να δημιουργήσουμε νέους, πιο ισχυρούς και βαθύτερους δεσμούς με την κοινωνία, και ιδιαίτερα με τις κοινωνικές ομάδες που είχαν αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Με τους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από εμάς, αλλά περιμένουν ακόμα από εμάς. Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε ξανά τον αριστερό, προοδευτικό κόσμο.

Βαρόμετρο οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μπορεί τουλάχιστον να διατηρήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ; Η εκλογική νίκη και η πρωτιά σε αυτή την αναμέτρηση είναι ρεαλιστικός στόχος;

Έχουμε συναίσθηση ότι «η Ρώμη δεν φτιάχτηκε σε μια μέρα». Γνωρίζουμε όμως ότι οι κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν. Η ακρίβεια, τα νοσοκομεία που καταρρέουν, τα εργασιακά δικαιώματα που συνεχώς περιστέλλονται, το κράτος δικαίου που παραβιάζεται καθημερινά. Αυτά είναι τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Που απαντά με τα ΜΑΤ στους αγρότες της τραυματισμένης Θεσσαλίας. Και στην πανεπιστημιακή κοινότητα που αγωνίζεται ενάντια στην αντισυνταγματική εκτροπή της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για αυτό, στις ευρωεκλογές θα πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. Και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που διαθέτει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για μια προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα σε μια καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς, που θα έχει στο επίκεντρο την προάσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την κοινωνικά δίκαιη και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς, θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών, όπως δίνουμε όλες τις μάχες. Με σχέδιο, αξιοπιστία και αγωνιστικότητα. Ως ένα κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει.

«Μεσαίου» και «μικρού» εκλογικού μεγέθους προοδευτικά κόμματα στην αντιπολίτευση απέναντι σε μια πανίσχυρη εκλογικά και δημοσκοπικά ΝΔ. Υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης και συνεργασίας του λεγόμενου προοδευτικού χώρου;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών της, είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Με ένα συνολικό, αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών, είναι αναγκαιότητα, για να ηττηθεί ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά. Και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη. Στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσπάθησε στις τελευταίες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ιεράρχησε πιο ψηλά το στενό, μικροκομματικό του όφελος, από την ήττα της Δεξιάς. Ακόμα και μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που απέδειξαν ότι η συνεργασία είναι αίτημα των προοδευτικών πολιτών. Οι οποίοι ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Κάτι που βλέπω ότι δεν το κάνει ο κ. Ανδρουλάκης. Για παράδειγμα, συναινεί στον βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τον μόνο που βολεύει αυτή η στάση είναι τον κ. Μητσοτάκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή