Τρελές ιστορίες δημόσιας διοίκησης – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Τρελές ιστορίες δημόσιας διοίκησης – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Την προηγούμενη βδομάδα δημοσιεύσαμε στον «Παλμό» την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Μεσσηνίας.

Να θυμίσω ότι το οικόπεδο έχει αγοραστεί από τον Δήμο Γαλατσίου στο ποσό των 550.000 ευρώ και το έργο συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με 2,5 εκατ. ευρώ και το Δήμο Γαλατσίου με 300.000 ευρώ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται στους 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο. Εκτός αυτού σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα το έργο του άλλου διπλού βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Παπαφλέσσα – Κυμοθόης, η ανάπλαση στο Λόφο του Παιδιού, η «Ζαΐρα» και τέλος ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου της πόλης μας.
Ένα έργο όμως το οποίο θα καθυστερήσει να ξεκινήσει παρότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του είναι η ανακατασκευή του παλιού Κλειστού αθλητικού κέντρου στο Άλσος Βέικου. Αξίζει να κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή.

Το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1980 από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή αυθαίρετα. Το 1994 η περιοχή του Κτήματος Βέικου μαζί με τον χώρο του Άλσους συνολικής έκτασης περίπου 950 στρεμμάτων ανακηρύχθηκε με απόφαση του ΣτΕ ως δασική αναδασωτέα.
Το 2008 το Δασαρχείο Αθηνών έκρινε ως κατεδαφιστέες όλες τις εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονταν εντός της αναδασωτέας περιοχής. Το 2014 εκδόθηκε το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης των εν λόγω εγκαταστάσεων. Από αυτές, κατεδαφίστηκε τελικά μόνο το κτίριο στο αμαξοστάσιο του Δήμου Γαλατσίου, στο Λόφο του Κόκκου, όπου στάθμευαν τα οχήματα της καθαριότητας.
Το 2016 ο Δήμος Γαλατσίου με ενέργειες του σημερινού δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου κατάφερε να νομιμοποιήσει τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Άλσους μεταξύ αυτών και το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο. Το ακίνητο αυτό μετά από 40 και πλέον χρόνια παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα. Ειδικότερα το χειμώνα που η οροφή του μπάζει νερά από παντού! Για το λόγο αυτό η σημερινή διοίκηση έκρινε – και πολύ σωστά – ότι το Κλειστό δεν παίρνει πλέον θεραπεία και πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Να κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο γυμναστήριο. Έγιναν οι ανάλογες μελέτες και το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης» του Υπουργείου Εσωτερικών με συνολικό προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ.

Και αφού έγιναν μελέτες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, ήρθαν τα δύσκολα. Σύμφωνα με τους νόμους, τα άρθρα και τις αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης το Κλειστό Γυμναστήριο μπορεί μεν να γκρεμιστεί αλλά – θαυμάστε! – δεν μπορεί να ανεγερθεί νέο! Δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια ανέγερσης.
Η ιστορία αυτή θυμίζει την περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ, το οποίο αφού γκρεμίστηκε έμεινε αλάνα για πάνω από 20 χρόνια και κτίστηκε με Ειδική Νομοθετική Διάταξη. Το ίδιο πρόκειται να γίνει και με το δικό μας κλειστό γυμναστήριο. Αναμένεται να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων νομοθετική διάταξη η οποία θα επιτρέπει στην αρμόδια Πολεοδομία να εκδόσει τη σχετική άδεια ανέγερσης του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου. Το οποίο, όπως έχω πληροφορηθεί, θα είναι ένα πραγματικό παλατάκι.
Υπομονή λοιπόν, τα καλά έρχονται – αν και με τη δημόσια διοίκηση δεν ξέρεις ποτέ τί σε περιμένει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή