Δ. Καιρίδης: Το 2024 είναι έτος της νόμιμης μετανάστευσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. Καιρίδης: Το 2024 είναι έτος της νόμιμης μετανάστευσης

Γραφείο Τύπου, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου:

Με αφορμή τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας δεξαμενής προσέλκυσης ταλέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο Υπουργός περιέγραψε τις επιτυχίες της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, που, πρόσφατα, επαινέθηκε από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Ylva Johansson. Οι επιτυχίες αυτές έχουν να κάνουν με τον αποτελεσματικό έλεγχο των παράνομων αφίξεων και τη δημιουργία νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη το μεταναστευτικό διχάζει, η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να παίρνει πρωτοβουλίες και να δημιουργεί ευρύτερες συναινέσεις, όπως συνέβη με την υπερψήφιση, από 262 βουλευτές, της τροπολογίας για την πρόσβαση στη νομιμότητα των ήδη διαμενόντων επί τριετία στην Ελλάδα που εργάζονται.

Το επόμενο βήμα αφορά την υπογραφή έξι διμερών διακρατικών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με την Αρμενία, τη Γεωργία, και τη Μολδαβία, καθώς και το Βιετνάμ, την Ινδία, και τις Φιλιππίνες. Τέλος, ενισχύεται, εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται ο διοικητικός μηχανισμός της νόμιμης μετανάστευσης για να μπορεί να διεκπεραιώνει με ταχύτητα και αξιοπιστία τα αυξημένα αιτήματα για μετακλήσεις, νέες άδειες διαμονής και ανανεώσεις παλαιών αδειών.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στο μέτωπο της παράνομης, όσο και σε αυτό της νόμιμης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι η μετανάστευση δεν είναι μόνο πρόβλημα αλλά και, με την κατάλληλη διαχείριση, ευκαιρία ανάπτυξης.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι η μέση οδός, που προστατεύει με αποφασιστικότητα τα εξωτερικά σύνορα, αλλά ταυτόχρονα σέβεται τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες και ενθαρρύνει τις νόμιμες εναλλακτικές, δίνει λύσεις και απαντά στις αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών, τη ψήφο των οποίων διεκδικούν στις επικείμενες ευρωεκλογές οι λαϊκιστές των άκρων που είτε κραυγάζουν ξενοφοβικά είτε υποκρίνονται ανθρωπιστικά. Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο Υπουργός υπενθύμισε την τραγωδία της διαχείρισης του μεταναστευτικού την περίοδο 2015-2019, η οποία συνέβαλε στο Brexit και στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και που, εν τέλει, οδήγησε στην ανθρωπιστική συμφορά της Μόριας και της Ειδομένης.

Τέλος, απάντησε στη κριτική περί έλλειψης στοιχείων και αδιαφάνειας, παραπέμποντας στις αναλυτικές μηνιαίες ενημερώσεις που δημοσιοποιούνται και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου και περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία για τη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή