Παρουσίαση βιβλίου για την Ηλεία (και μια αδικαιολόγητη απουσία) – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Παρουσίαση βιβλίου για την Ηλεία (και μια αδικαιολόγητη απουσία) – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Αύριο Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του συνδημότη μας συγγραφέα και καθηγητή Κωνσταντίνου Μπασέτα με τίτλο «Χωριά της Ηλείας στα ύστερα Βυζαντινά και μετα-Βυζαντινά – Οθωμανικά χρόνια».

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία των χωριών της πρώην επαρχίας Ηλείας στο έτος της Οθωμανικής κατάκτησης (1460) και επομένως στην ιστορία των χωριών αυτών στα ύστερα Βυζαντινά χρόνια. Εξετάζονται ονομαστικά 94 χωριά της εποχής από άποψη πληθυσμιακή (καταγράφονται όλα τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων τους), εθνολογική, οικονομική αλλά και η τύχη των χωριών αυτών στη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας καθώς και η ιστορία κάποιων άλλων που αναδείχθησαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ηλειακή και γενικότερα πελοποννησιακή ιστορία, ιστορικούς, ερευνητές και κυρίως τους κατοίκους των χωριών και πόλεων του Ν. Ηλείας και όχι μόνον.
Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Γαλατσίου, του εκδοτικού οίκου Λειμών, της εφημερίδας Παλμός και του Συλλόγου των απανταχού Λαμπεταίων Πύργου Ηλείας.

Μεταξύ των διοργανωτών θα περιμέναμε, τουλάχιστον εμείς, οι Γαλατσιώτες, να δούμε και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελοποννησίων Γαλατσίου. Η απουσία του δεν οφείλεται στον συγγραφέα ούτε σε κάποιον από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αλλά αποκλειστικά και μόνο στον Πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Αναστάσιο Σμυρνή. Αν και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Γαλατσίου κλήθηκε από τους πρώτους μάλιστα να συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, ο κ. Πρόεδρος το αρνήθηκε. Τους λόγους, τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είχαν ενημερωθεί; Εξέφρασαν άποψη; Δεν έλαβαν γνώση; Ερωτήματα τα οποία οι ίδιοι μπορούν να απαντήσουν.
Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Γαλατσίου περιλαμβάνει στις τάξεις του και τους επτά νομούς της περιφέρειας, τα δε μέλη του έχουν την καταγωγή τους από όλους τους νομούς. Το Καταστατικό, δε, του Συλλόγου στο άρθρο 2 μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σκοπός του Συλλόγου είναι «η συγκέντρωση, μελέτη, προβολή και αξιοποίηση του αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού υλικού της Πελοποννήσου και η συμβολή στην διατήρηση παραδόσεων, ηθών και εθίμων. Η πραγματοποίηση του παραπάνω σκοπού επιδιώκεται από τον Σύλλογο με διαλέξεις, δημιουργία βιβλιοθήκης, την οργάνωση και πραγματοποίηση συνεδρίων και σεμιναρίων».

Το βιβλίο του κ. Μπασέτα έχει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για το νομό Ηλείας την περίοδο του 1460 και θα έπρεπε ο Σύλλογος Πελοποννησίων της πόλης μας να δείξει ενδιαφέρον. Εξάλλου η παρουσίαση ενός βιβλίου από μόνη της είναι πολιτιστικό γεγονός. Ο Πρόεδρος όμως του Συλλόγου είχε διαφορετική άποψη. Έχει το δικαίωμα αλλά κρίνεται!

Πήγαινε στην κορυφή