Σωκράτης Φάμελλος: Η ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την ​επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σωκράτης Φάμελλος: Η ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την ​επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση

Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι είναι για τη μεταρρύθμιση της ισότητας στο γάμο εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, τα νομοθετήματα της περιόδου 2015-2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο. Το ερώτημα είναι πόσοι από τους Βουλευτές και τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα.
Έχουμε πει ότι παρότι το νομοσχέδιο είναι ατελές -όπως εντόπισε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και οι φορείς στην ακρόαση φορέων-, θα θέλαμε μια απάντηση κ.Μητσοτάκη για όλα αυτά που δεν έχετε απαντήσει.
Το νομοσχέδιο πάει την κοινωνία μπροστά, είναι τμήμα της πρότασής μας που καταθέσαμε στη Βουλή το 2022 και οφείλω να πω, κύριε Πρωθυπουργέ και πρέπει να το αναγνωρίσετε, ότι χωρίς το Σύμφωνο Συμβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν ποτέ. Και οφείλετε να αναγνωρίσετε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην κοινωνία και στα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους, τους οποίους εσείς έρχεστε, πιεσμένοι και από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, να ακολουθήσετε.
Όμως, κύριε Μητσοτάκη, πήρα τον λόγο για να σας θέσω κάποια ερωτήματα, τα οποία δεν άκουσα στην τοποθέτησή σας, γιατί θέλουμε μία απάντηση.
1. Η Νέα Δημοκρατία έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχει τεθεί και διά της αίτησης ονομαστικής ψηφοφορίας.
2. Επιμένετε στην προτροπή σας προς τους Βουλευτές για αποχή από την ψηφοφορία; Για να σβήσουμε αυτή τη μελανή σελίδα της συνέντευξη σας, πρέπει να την ανασκευάσετε εδώ εντός Κοινοβουλίου : να δηλώσετε ότι οφείλουν οι Βουλευτές να σέβονται τον όρκο και το Σύνταγμα και να εκπροσωπούν τους πολίτες σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών. Είναι ατόπημα που μένει στην πολιτική ιστορία της χώρας ένας Πρωθυπουργός να λέει στους Βουλευτές να μην έρθουν να ψηφίσουν, ιδιαίτερα για να καλύψει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο της δικής του Κυβέρνησης. Τη δική σας αδυναμία, δηλαδή, ζητάτε να την καλύψουν Βουλευτές δια της αποχής από την ψηφοφορία. Δεν είναι σωστό να πάνε για καφέ, κύριε Πρωθυπουργέ.
3. Πώς αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή, όταν υπάρχουν Υπουργοί, οι οποίοι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό; Γιατί η σταθερότητα της Κυβέρνησης αφορά όλη την κοινωνία. Εδώ για μια μικροδιαρροή είδησης για το ΣΥΡΙΖΑ τα κανάλια και οι δικοί σας εκπρόσωποι δεν σταματάνε να μιλάνε, ενώ για μία τοποθέτηση Υπουργού, εν προκειμένω του κ. Βορίδη, ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, δεν τρέχει τίποτα; Πως κρίνετε την τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού Επικρατείας που σας εκπροσωπεί εδώ;
4. Πως δύναται ένας Υπουργός να δηλώνει ότι είναι αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο, αλλά δεν έρχεται στη Βουλή την ώρα της συζήτησης της ένστασης αντισυνταγματικότητας; Εμείς ήμασταν εδώ και το υπερασπιστήκαμε, δεν ήσασταν όλοι εδώ. Εμείς ζητήσαμε να είστε όλοι εδώ, γιατί εμείς υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο, εσείς δεν έχετε την επάρκεια να το υποστηρίξετε.
5. Πώς θα ξαναέρθει ο κ. Βορίδης να σας εκπροσωπήσει κ. Πρωθυπουργέ εδώ στη Βουλή; Με πόση σοβαρότητα και αξιοπιστία να τον αντιμετωπίσουμε εμείς πλέον; Πώς θα γίνει αυτό, αφού ξέρουμε ότι καταφέρεται κατά νομοσχεδίου σας; Δεν θα μπορέσει να μας μιλήσει κύριε Πρωθυπουργέ ξανά, δεν θα είναι σοβαρός και αξιόπιστος. Σας το λέω ξεκάθαρα.
6. Ακούσαμε από τον κ. Σκέρτσο και την κ. Συρεγγέλα, ότι το νομοσχέδιο εκπληρώνει την καταστατική κατεύθυνση του Συντάγματος για ισότητα των πολιτών. Το ερώτημα είναι απλό: Οι Βουλευτές και ιδιαίτερα οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα το ψηφίσουν, παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της ισότητας;
7. Είπατε ότι το νομοσχέδιο αυτό συμφωνεί με τις αρχές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία. Άρα, όσοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν το ψηφίσουν, παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αρχές;
8. Επίσης όσοι Υπουργοί και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν το ψηφίσουν, αμφισβητούν τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Και το λέω για εσάς, αγαπητοί συνάδελφοι, που δεν θα το ψηφίσετε. Συμφωνείτε ή όχι, κύριε Πρωθυπουργέ;
9. Πάντως παραμένει και το ερώτημα: πόσοι Υπουργοί και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν την προστασία των παιδιών όπως είπατε κύριε πρωθυπουργέ στην ομιλία σας, πόσοι και πόσες θέλουν να υπάρχουν αόρατα παιδιά και αόρατοι γονείς. Αυτό νομίζω πρέπει να το έχουμε ως απάντηση.
10. Υπάρχει και ένα ερώτημα στην ελληνική κοινωνία: Πώς ανέχεστε ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές να εκπέμπονται από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά αυτού του νομοσχεδίου, στη δημόσια σφαίρα και στο Κοινοβούλιο, και μάλιστα κάτι τέτοιο να ακούμε και από το στόμα του πρώην Πρωθυπουργού; Πώς γίνεται να έρθει ο κ. Σαμαράς να διαφωνήσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τρίτη φορά με επιλογή σας, όπως με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν ή με την τροπολογία για τους μετανάστες; Πως γίνεται να παραμένουν Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όταν εσείς λέτε ότι είστε ένα κόμμα του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού και οι Βουλευτές αυτοί θα ψηφίσουν κατά του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και του Συντάγματος και κατά των δικαιωμάτων παιδιών και γονέων; Αυτή είναι η επάρκεια σας;
Ένας αδύναμος Πρωθυπουργός, δεν κάνει καλό στη χώρα. Αν ένας Πρωθυπουργός που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του, της κοινοβουλευτικής του ομάδας , και οι Βουλευτές ψηφίζουν και οι Υπουργοί κατά και διαφωνούν με νομοσχέδια, δεν είναι πολύ σοβαρή ένδειξη για την επάρκεια της κυβέρνησης.
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή είναι ιδιαίτερα σοβαρό, η κ. Ακρίτα και η κ. Λινού έχουν καταθέσει δύο πολύ σοβαρές τροπολογίες. Ζητήσαμε αυτές οι δύο τροπολογίες, που στηρίζονται από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να στηριχθούν από εσάς, την κυβέρνηση. Επιλέξαμε δύο μόνο θέματα: Για το τεκμήριο γονεϊκότητας για παιδιά που αποκτιόνται εντός γάμου και αναγνωρίζεται μόνο ένα γονέα και το εντόπισε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Και για το σοβαρό θέμα της παρένθετης κύησης και τα προβλήματα της «εμπορευματοποίησης», που είδαμε πρόσφατα στην Κλινική Χανίων, στην παύση Προέδρου της αρμόδιας Αρχής, τα ξέρετε, επί θητείας σας γίνανε, και έχουν επέλθει στον αρχικό νόμο με τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που γίνανε από τη Νέα Δημοκρατία και το 2021 και το 2014.
Υπάρχει, λοιπόν, πρόταση από εμάς για αυστηροποίηση και ορθολογικοποίηση του πλαισίου της παρένθετης κύησης, με βάση τους διεθνείς παγκόσμιους φορείς, που ελπίζω δεν αμφισβητούμε.
Σε αυτά, κύριε Πρωθυπουργέ, θέλουμε απαντήσεις. Γιατί αν ένας Βουλευτής πει ότι δεν μπορεί να προβεί σε μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, θα πάρετε, κύριε Σκέρτσο, εσείς την ευθύνη να μην περάσει αυτή η μεταρρύθμιση, γιατί δεν θέλετε να την κάνετε έστω μερικώς ολοκληρωμένη ή ασφαλής, για τα παιδιά και τις γυναίκες; Την παίρνετε, κύριε Σκέρτσο, την ευθύνη αυτή αν δεν απαντήσετε στην τροπολογία.
Τέλος, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν δώσατε απαντήσεις στο ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου. Φτάσατε σε σημείο να συγκρίνετε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με το δημοσίευμα του Economist. Δηλαδή, την άλλη φορά που θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσετε εκπροσωπώντας την πατρίδα μας, να τους πείτε ότι εγώ δεν σας λογαριάζω, κύριοι Βουλευτές ψηφισμένοι δημοκρατικά από όλα τα κράτη της Ευρώπης, γιατί προτιμώ να δίνω αξία στο δημοσίευμα του Economist και να γράφω τη γνώμη σας στα παλιά μου τα παπούτσια. Γιατί αυτό είπατε προηγουμένως.
Και είμαστε περήφανοι για τους Ευρωβουλευτές μας. Λένε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που λένε για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Μάλιστα, είναι δύο. Οι άλλοι τριακόσιοι είκοσι οχτώ τι είναι; Παραπλανημένοι; Είστε σοβαροί;
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται πάρα πολύ, γιατί οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισαν ότι έχουμε την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι όμοιοί μας οι τριακόσιοι είκοσι οχτώ Βουλευτές, δηλαδή, οι Βουλευτές του Μακρόν, οι Βουλευτές των σοσιαλιστών, οι Βουλευτές των Πράσινων και όλοι αυτοί πράγματι ξέρετε, γιατί είναι δικοί μας; Γιατί είναι στη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική οικογένεια, που ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του αμφισβητεί ότι είναι η Ελλάδα. Δεν έχετε το δικαίωμα να είμαστε στη μαύρη λίστα των χωρών που παραβιάζουν τη δημοκρατία. Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχετε πάρει απέναντι το Ευρωκοινοβούλιο.
Kύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν λέτε μία απάντηση, όχι στο ποιοι το ψήφισαν, αλλά στο τι λέει το ψήφισμα. Ξέρουμε ότι είναι η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, τριακόσιοι τριάντα, μόλις δυο είναι του ΣΥΡΙΖΑ και χαιρόμαστε γι’ αυτούς. Χαιρόμαστε όχι γιατί ο Κώστας Αρβανίτης ήταν Εισηγητής, αλλά γιατί παρενέβη κιόλας στο ψήφισμα παράγραφος 27, έτσι ώστε να μην είναι άμεσες οι ποινές στην Ελλάδα.
Ξέρουμε ότι ακόμα και η υπό αίρεση εξέταση πιθανών ποινών για τη χώρα, έγιναν με παρέμβαση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το ότι η χώρα κινδυνεύει με ποινές, δεν φταίνε οι Ευρωβουλευτές που το αποκάλυψαν. Είναι σαν να μου λέτε, δηλαδή, ότι ένας Έλληνας πολίτης βλέπει μία παραβίαση του δικαίου και στο δικαστήριο θα πει ψέματα για να μην τιμωρεί ο γείτονας που την έκανε. Είναι δυνατόν να λέτε αυτά τα πράγματα; Δηλαδή, θα λένε ψέματα για να καλύψουν τις δικές σας παραλείψεις και εγκληματικές επιλογές;
Είναι δυνατόν να καλείται να τοποθετούνται Ευρωβουλευτές εις βάρος της αλήθειας και της δημοκρατίας; Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για τους Ευρωβουλευτές και είναι κατάπτυστο αυτό που είπε ο κ. Σκέρτσος.
Το είπα ξεκάθαρα, κύριε Πρωθυπουργέ, και το λέω και μπροστά σας. Ανθέλληνας είναι όποιος κάνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη. Ανθέλληνας είναι όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ανθέλληνας είναι όποιος δεν βοηθάει να επιλυθούν εγκλήματα όπως της Πύλου και των Τεμπών.
Ξέρετε τι πρόβλημα είναι για τη χώρα μας να ξέρουμε ότι υπάρχουν υποκλοπές στον Αρχηγό του στρατού δώδεκα μήνες και δεν υπάρχει απάντηση σε μια χώρα που θέτει την εθνική ασφάλεια πάνω απ’ όλα; Πού είναι ο πατριωτισμός σας, κύριε Πρωθυπουργέ; Τι γίνεται με τις Ανεξάρτητες Αρχές;
Λέχθηκε ότι υπάρχουν χιλιάδες επισυνδέσεις που δεν αναφέρθηκαν στην τελευταία χρονιά στην Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Γιατί, κύριε Πρωθυπουργέ, όλα αυτά;
Να μιλήσετε για την ελευθερία του Τύπου, για τη δολοφονία Καραϊβάζ, να μιλήσετε για τις απειλές κατά δημοσιογράφων, να μιλήσετε για όλα αυτά που έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά για την ουσία, όχι γιατί οι Έλληνες Ευρωβουλευτές είπαν την αλήθεια και γιατί επιτέλους η αλήθεια ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν θέλετε να ακούγεται μέσα στην Ελληνική Βουλή.
Αυτά είναι ερωτήματα και να σας πω, κύριε Πρωθυπουργέ, για να κλείσω.
Απαντήσεις στον πραγματικό δικαστή όλων μας που είναι ο ελληνικός λαός, πότε θα δώσετε; Γιατί κάποιες απαντήσεις στον κ. Μπακογιάννη πήγαν στις δημοτικές εκλογές. Το ερώτημα είναι ακούτε τις καμπάνες στα μπλόκα, στα πανεπιστήμια, τα ακούτε όλα αυτά; Τα ακούτε, κύριε Πρωθυπουργέ;
Παρότι, λοιπόν, το νομοσχέδιο αυτό είναι τμήμα μιας αναγκαίας μεταρρύθμισης, δεν είναι συγχωροχάρτι για σας, κύριε Μητσοτάκη. Η ιστορία θα γράψει ότι Νέα Δημοκρατία δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση και χρειάστηκε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και άλλων κομμάτων από ό,τι ξέρω -και η Πλεύση Ελευθερίας έχει πει ότι θα το ψηφίσει. Γιατί; Πολύ απλά γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την επάρκεια να κάνει έστω και μία απλή μεταρρύθμιση. Ευχαριστώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή