Yellowstone, γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Yellowstone, γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Σχέσεις στοργής και εξουσίας
Η σωματική δύναμη μαζί με φρόνηση, μαζί με τη θέληση και μαζί με το σχέδιο πάντα οδηγεί σε λαμπρές νίκες, αλλά η σωματική ρώμη, χωρίς μυαλό και όραμα οδηγεί σε αλλεπάλληλες ταπεινώσεις και καταστροφές. Με τη την ισχύ, την επιμονή και την πίστη και να μην υπάρχει δρόμος, θα δημιουργηθεί.
To Yellowstone που προβάλλεται στο Netflixείναι μια σειρά με επικεφαλής ένα σύνολο ηθοποιών με βαριά ονόματα όπως ο Κέβιν Κόστνερ, η δε ιστορία της περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια Ντάτον και το εκτεταμένο ράντσο της. Στο επίκεντρο του δράματος βρίσκεται ο Τζον Ντάτον, τον οποίο υποδύεται ο Κόστνερ, ένας πατριάρχης που δεσμεύεται σθεναρά με τη διατήρηση της οικογενειακής κληρονομιάς εν μέσω κλιμακούμενων συγκρούσεων. Το ράντσο, το οποίο βρίσκεται στη σύγκλιση του Εθνικού Πάρκου Yellowstone, του Ινδιάνικου Καταφυγίου Broken Rock και ενός πεδίου σκληρών ανταγωνισμών για διάφορους μεσίτες γης, γίνεται επίκεντρο έντονων και συχνά επικίνδυνων αγώνων εξουσίας.
Η πρώτη σεζόν θέτει σχολαστικά τις βάσεις για τον περίπλοκο ιστό σχέσεων και συγκρούσεων που καθορίζουν το σύμπαν του Yellowstone. Ο χαρακτήρας του Κέβιν Κόστνερ, Τζον Ντάτον, αντιμετωπίζει αδυσώπητες προκλήσεις για την εξουσία στην περιοχή και τη διατήρηση της γης του. Ο Λουκ Γκράιμς, που υποδύεται τον γιο του Τζον, Κέις Ντάτον, καθώς παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, τις βαριές του ενοχές και την ανάγκη του να επιπλεύσει σε ένα κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος στα μέτρα του, κάνει πιο περίπλοκα τα ζητήματα εξουσίας και επιβολής, ενώ κινείται ανάμεσα στους κόσμους της οικογένειάς του και του καταυλισμού Broken Rock.
Η Κέλι Ράιλι δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία ως Μπεθ Ντάτον, είναι η μοναχοκόρη και η αδυναμία του Τζον πανέξυπνη, απρόβλεπτη και αυτοκαταστροφική. Ο χαρακτήρας της ενσαρκώνει τη σύγχρονη πολυπλοκότητα στη θέση της γυναίκας η οποία αμφισβητεί τις παραδοσιακές προσδοκίες στο πλαίσιο μιας δυναστείας κτηνοτρόφων. Η ένταση κλιμακώνεται καθώς ο Τζέιμι Ντάτον (Γουές Μπεντλει), ο δικηγόρος της οικογένειας, αντιμετωπίζει ηθικά διλήμματα καθώς το μείγμα των φιλοδοξιών του, συγκρούεται με τα συμφέροντα της οικογένειας και απειλούν να διαλύσουν τον ιστό της κληρονομιάς των Ντάτον.
Η σειρά απλώνει ένα πλούσιο μωσαϊκό χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένου του αινιγματικού Ριπ Γουίλερ (τον υποδύεται ο Κόουλ Χάουζερ), του επιστάτη του ράντσου με το ταραγμένο παρελθόν, της Μόνικα (Κέλσι Άσμπιλ), της συζύγου του Κέις, που βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτιστικών συγκρούσεων μεταξύ του ράντσου και του καταυλισμού Broken Rock. Ο Γκιλ Μπίρμινχαμ υποδύεται τον Τόμας Ρείνγουότερ, μια τρομερή δύναμη ως αρχηγός της φυλής Broken Rock, προσθέτοντας βάθος στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική σύγκρουση που υποβόσκει στην περιοχή.
Το “Yellowstone”, δημιουργία των Τέιλορ Σέρινταν και Τζον Λίνσον, εισέβαλε στην τηλεοπτική σκηνή στις 20 Ιουνίου 2018, παρουσιάζοντας ένα νέο- γουέστερν δράμα με φόντο το γραφικό σκηνικό της Αμερικανικής Δύσης και ξεδιπλώνει τη σύνθετη αυτή αφήγηση που υφαίνεται με θέματα εξουσίας, οικογένειας και σύγκρουσης μεταξύ παράδοσης και προόδου.Το “Yellowstone” εξερευνά τη διασταύρωση της νεωτερικότητας και της παράδοσης, με κάθε επεισόδιο να αποκαλύπτει στρώματα προδοσίας, πίστης και την αγωνία επιβίωσης.
Η μορφή του “Yellowstone” παρουσιάζει κινηματογραφικά χαρακτηριστικά που θολώνουν τα όρια μεταξύ τηλεόρασης και κινηματογράφου. Με τα σαρωτικά τοπία της Μοντάνα, η σειρά χρησιμοποιεί την απεραντοσύνη του Yellowstone Dutton Ranch και των γύρω περιοχών για να δημιουργήσει ένα οπτικά εντυπωσιακό σκηνικό. Η απόφαση για γυρίσματα στη συγκεκριμένη τοποθεσία συμβάλλει στην αυθεντικότητα της σειράς, καθώς οι εκτεταμένες εικόνες και το άγριο έδαφος γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία για τη μεταφορά της σκληρής ομορφιάς της αμερικανικής Δύσης. Τα μαγευτικά τοπία της Αμερικανικής Δύσης χρησιμεύουν τόσο ως εκπληκτικό σκηνικό όσο και ως μεταφορά για την αδάμαστη φύση των συγκρούσεων που εκτυλίσσονται.
Η κινηματογράφηση όχι μόνο αναδεικνύει το μεγαλείο του ράντσου, αλλά και εμβαθύνει στα αποχρώσεις των συναισθημάτων των χαρακτήρων. Η χρήση του φυσικού φωτός ενισχύει περαιτέρω τον ρεαλισμό, ρίχνοντας τους ηθοποιούς σε μια ζεστή, χρυσή λάμψη κατά τη διάρκεια των ρουστίκ σκηνών στην ύπαιθρο και αγκαλιάζοντας τις έντονες αντιθέσεις στους αμυδρά φωτισμένους εσωτερικούς χώρους του ράντσου.
Μια αξιοσημείωτη πτυχή της μορφής της σειράς είναι ο σκόπιμος ρυθμός και η έμφαση στην αφήγηση με γνώμονα τον χαρακτήρα. Η απρόσκοπτη ανάπτυξη των πλοκών επιτρέπει τη βαθύτερη εξερεύνηση των μελών της οικογένειας Ντάτον και των σχέσεών τους.Οι σκηνές δράσης, ιδίως εκείνες που αφορούν τα ζώα του ράντσου και τις προκλήσεις του χειρισμού άγριων αλόγων, αποδεικνύουν την αφοσίωση στην αυθεντικότητα και τον ρεαλισμό. Η ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων προσδίδει μια ενστικτώδη ποιότητα στη σειρά, εξοικειώνοντας μας στις καθημερινές λειτουργίες ενός ράντσου.
Όσον αφορά τα γυρίσματα, η σειρά χρησιμοποιεί ένα μείγμα από εναέριες λήψεις, γρήγορα travelling, στατικά πλάνα και πλάνα με κάμερα στο χέρι, δημιουργώντας μια δυναμική οπτική γλώσσα. Οι εναέριες λήψεις του τοπίου του Yellowstone χρησιμεύουν όχι μόνο ως εντυπωσιακά πλάνα αλλά και ως μέσο αφήγησης, τονίζοντας την απεραντοσύνη του ράντσου και τις απειλές που διαφαίνονται από κάθε πλευρά του ορίζοντα. Η ευκίνητη κάμερα, από την άλλη πλευρά, προσδίδει αμεσότητα σε ορισμένες σκηνές, ενισχύοντας την αίσθηση οικειότητας κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων των χαρακτήρων. Η σειρά βλέπεται ευχάριστα, δεν διεκδικεί δάφνες υψηλής ποιότητας, θυμίζει την ευχαρίστηση που μας πρόσφερε στην πρώτη εφηβεία μας «Toμικρό σπίτι στο λιβάδι» προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και οικογένειας.
Γιατί όπως υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς το Yellowstoneη οικογένεια είναι βασική οικολογική μονάδα που αποτελείται από τον βιότοπο και τη βιοκοινότητα που ζει σ’ αυτό. Κάθε ζωή αναπτύσσεται ανταποκρινόμενη σε ερεθίσματα από τις ζωές που την περιστοιχίζουν. Το παραμικρό ερέθισμα ενός μέλους της οικογένειας επηρεάζει την ζωή των υπολοίπων, γι αυτό μια οικογένεια, από ένας επί γης παράδεισος εύκολα, μπορεί να μετατραπεί σε μια αφόρητη κόλαση.

Ελισσαίος Βγενόπουλος
Συγγραφέας – Σκηνοθέτης
elissaiosb@gmail.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή