Ανακοίνωση του Φεμινιστικού Δικτύου Νέας Αριστεράς για την 8η Μάρτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακοίνωση του Φεμινιστικού Δικτύου Νέας Αριστεράς για την 8η Μάρτη

Ανακοίνωση του Φεμινιστικού Δικτύου Νέας Αριστεράς για την 8η Μάρτη:

To Φεμινιστικό Δίκτυο Νέας Αριστεράς τιμά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που οργανώνουν συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και φεμινιστικές οργανώσεις.

Στις 8 Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Αγώνες που ξεκίνησαν από το πεδίο της εργασίας και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, από το πεδίο της πολιτικής με τη διεκδίκηση της καθολικής ψήφου, και της εκπαίδευσης με αντικείμενο την ισότιμη πρόσβαση για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Το βέβαιο είναι πως δύο και πλέον αιώνες αγώνων και διεκδικήσεων έχουν να επιδείξουν πολλές νίκες, όμως και σήμερα οι αγώνες των γυναικών συνεχίζονται και εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και επείγοντες. Ακόμη σήμερα αγωνιζόμαστε:

Για δικαίωμα στην εργασία, για «ίση αμοιβή για ίση εργασία», για εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, για «σπάσιμο της γυάλινης οροφής».
Για ορατότητα και ίση εκπροσώπηση στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, για ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλα τα πεδία.
Για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αυτοπροσδιορισμού και αντιπροσώπευσης όλων των γυναικών ανεξαρτήτως τάξης, χρώματος, φυλής, ηλικίας, σεξουαλικής ταυτότητας, τυχόν αναπηρίας, γλώσσας, εργασίας και εκπαίδευσης, ενάντια σε κάθε μορφή καταναγκασμού και ιδιαίτερα της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση (human trafficking).
Για την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση των γυναικών και ενάντια σε νεοσυντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις που τη στοχοποιούν.
Για την πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την ενίσχυση των δομών πρόληψης, στήριξης των επιζωσών έμφυλης βίας, για την εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, για ένα νέο και προοδευτικό οικογενειακό δίκαιο που θα αγκαλιάζει όλες τις μορφές οικογένειας, που θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και για τους δύο γονείς και θα προστατεύει από την ενδοοικογενειακή βία.
Ενάντια στη διαρκώς παρούσα και αυξανόμενη έμφυλη βία και κακοποίηση, και διεκδικούμε να συμπεριληφθεί στο ποινικό μας δίκαιο η πλέον ακραία έκφρασή της, η γυναικοκτονία.
Ενάντια στον καθημερινό σεξισμό, τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας και στην καθημερινή ζωή.
Ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα, στους καθιερωμένους ρόλους και απεικονίσεις των φύλων στη δημόσια ζωή, αλλά και στην αποτύπωσή τους στην επίσημη ή την καθημερινή γλώσσα.
Ως γυναίκες και φεμινίστριες, αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και ανησυχία την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και τους πολέμους της εποχής μας, κυρίως την πρωτόγνωρη για την εποχή μας γενοκτονία που συντελείται από το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα και οδηγεί στην απανθρωποποίηση ενός ολόκληρου πληθυσμού, αλλά και τον διετή πλέον πόλεμο στην Ουκρανία. Στεκόμαστε επίσης πλάι στις οικογένειες των θυμάτων του μαζικού εγκλήματος των Τεμπών, και ζητούμε μαζί με εκατομμύρια συμπολίτες και συμπολίτισσές μας απόδοση δικαιοσύνης. Υποστηρίζουμε το κίνημα που εναντιώνεται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, διεκδικώντας υψηλού επιπέδου και δωρεάν δημόσια παιδεία ενώ διεκδικούμε αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και εναντιωνόμαστε σε κάθε απόπειρα έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησής του.

Και φέτος η 8η Μάρτη συνοδεύεται από την διαρκή υπόμνηση πως η νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων είναι ελλιπής και συχνά στην πράξη παραβιάζεται. Για αυτό οι αγώνες μας δεν πρέπει να σταματήσουν μέχρι την οριστική εξάλειψη της ιστορικά διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας, μέχρι την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας! Σε όλους αυτούς τους αγώνες, εμείς ως μέλη του Φεμινιστικού Δικτύου της Νέας Αριστεράς, είμαστε και θα είμαστε παρούσες και στην πρώτη γραμμή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή