Νέα Αριστερά : Να μπορούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να εγγράφονται στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα Αριστερά : Να μπορούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να εγγράφονται στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ)

Γρ. Τύπου ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ :

Το παραπάνω θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς την Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης η Θεανώ Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση και οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Διότι οι νέοι πτυχιούχοι που εγγράφονταν σε μεταπτυχιακές σπουδές δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στα Μητρώα Ανέργων Επιστημόνων της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) ώστε να επωφελούνται δράσεων και προγραμμάτων για την εξεύρεση εργασίας ανάλογης των προσόντων τους.

Η ΔΥΠΑ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν να εγγραφούν μόνο εάν τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε εργασία μετά το πτυχίο και στη συνέχεια απολυθούν, ή πριν εγγραφούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ώστε να φαίνεται ότι θέλουν να εργασθούν και όχι να συνεχίσουν σπουδές. Διότι, κατά τη ΔΥΠΑ, ο νόμος θεωρεί τους φοιτητές εξαρτώμενα από τους γονείς άτομα που δεν έχουν ανάγκη δουλειάς για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά τους καλύπτει το εισόδημα της οικογένειας. Να τονισθεί εδώ ότι η εγγραφή στο μητρώο δεν συνεπάγεται χορήγηση επιδόματος ανεργίας, απλώς εκπόνηση ατομικού σχεδίου δράσης προς απόκτηση εργασίας και παροχή επιδοτήσεων στον εργοδότη για θέση εργασίας ανάλογη των προσόντων των νέων πτυχιούχων.

Σήμερα, με τη διαρκώς αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και τη μεγάλη αύξηση του κόστους των μεταπτυχιακών σπουδών που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, η ανάγκη των μεταπτυχιακών φοιτητών να εργασθούν είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αλλιώς, μόνον όσοι έχουν οικογένεια με οικονομική άνεση μπορούν να προχωρήσουν σε ανώτερο επίπεδο σπουδών.

Η λύση της ΔΥΠΑ, υπό τις κατευθύνσεις του εποπτεύοντος Υπουργείου Εργασίας, να εμφανίζει πλασματική αναζήτηση εργασίας με εγγραφή στα μητρώα πριν την εγγραφή στο μεταπτυχιακό είναι άκρως υποκριτική. Διότι η ΔΥΠΑ παρακάμπτει έτσι τη νομοθεσία που την αφορά χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ουσία του, προφανώς για να μην εμφανίζεται υψηλή ανεργία στους νέους.

Οι βουλευτές και βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς ρώτησαν την Υπουργό:

α) αν θα προωθήσει νόμο ώστε οι νέοι πτυχιούχοι να δικαιούνται να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ οποιαδήποτε στιγμή πριν ή μετά την εγγραφή τους σε μεταπτυχιακές σπουδές και

β) αν θα μπορούν έτσι να έχουν πλήρη πρόσβαση σε δράσεις και προγράμματα προώθησης σε εργασία ανάλογη των προσόντων τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή