Η σημασία της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων από την προσχολική ακόμη ηλικία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η σημασία της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων από την προσχολική ακόμη ηλικία

Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΟΥΛΑ, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων


Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στο παιδικό βιβλίο, συγκεκριμένα η «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα «Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ» από το 1966.

Mε αφορμή αυτού του πολύ όμορφου και τρυφερού γεγονότος και σύμφωνα με τα λεχθέντα του έγκριτου Γάλλου συγγραφέα και Φιλέλληνα Βίκτωρ Ουγκώ (1802 – 1885) ότι «το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό, το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει». Ολόκληρο το νόημα της φιλαναγνωσίας αποτυπωμένο μέσα σε μια αράδα…!
Η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου είναι απαραίτητη και ωφέλιμη από την πολύ τρυφερή ακόμη ηλικία των παιδιών.
Στην αρχή ίσως να πλήξουν και να αντιδράσουν, με την πάροδο όμως του χρόνου γίνεται συνήθεια και το παιδί μαθαίνει να αφουγκράζεται, όχι απλά να ακούει. Εξασκείται στη συγκέντρωση κάτι το οποίο θα το βοηθήσει μετέπειτα στην έναρξη των πρώτων σχολικών του χρόνων.
Τα παιδιά όμως με το καθημερινό σχολείο, τις διάφορες δραστηριότητες τους, χάνουν πολύτιμο χρόνο από την ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου.
Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων είναι αναγκαία και χρήσιμη, διότι τα παιδιά από την προσχολική ηλικία και πρώτη σχολική, διευρύνονται τόσο πνευματικά όσο και ψυχικά, βιώνουν νέες εμπειρίες σε καινούργιους ορίζοντες. Τα παιδιά λαμβάνοντας τα μηνύματα των βιβλίων, επεξεργάζονται τις πληροφορίες αυτών και μαθαίνουν να εξασκούν την αφαιρετική τους σκέψη και κατ’ επέκταση την κριτική και δημιουργική τους.
Τα παιδιά γίνονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ταυτίζονται, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, ωριμάζουν μέσω της ανάγνωσης των παιδικών βιβλίων, παραδειγματίζονται μέσω των χαρακτήρων, των ηρώων, αποκτούν νέα πρότυπα και αναπτύσσουν νέες κοινωνικές δεξιότητες.
Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους και σιγά σιγά τον γραπτό τους λόγο αργότερα.
Τα παιδικά βιβλία προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία μέσω των μηνυμάτων, αλλά και των εικόνων και των χρωμάτων, ενισχύοντας την αισθητική τους νοημοσύνη.
Τα παιδιά διδάσκονται και εμπνέονται μέσω των εικόνων, των σκίτσων, των εικονογραφήσεων, των φορμών. Είναι αυτά που θα απασχολήσουν νοητικά και ψυχικά τα παιδιά και θα τα ψυχαγωγήσουν, μέσω κάποιων παιχνιδιών που κάποια από αυτά προσφέρουν.
Επιπροσθέτως, θα τα διασκεδάσουν και θα τα χαλαρώσουν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους συναισθηματικούς δεσμούς με τους γονείς τους, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες λίγο πριν κοιμηθούν. Συνήθως η ανάγνωση των παιδικών βιβλίων από τον γονέα στο παιδί, είναι από μόνη της μια μεγάλη πνευματική και συναισθηματική «αγκαλιά».
Στις μέρες μας ακόμη και αν ο χρόνος των γονιών και των παιδιών είναι περιορισμένος από τις επαγγελματικές και σχολικές τους υποχρεώσεις αντίστοιχα, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που προσφέρουν πρωτίστως την ευκαιρία της γνωριμίας με τον σηματοδότη «φάρο» των παιδικών βιλίων, θα προωθήσουν και κατ’ επέκταση θα καλλιεργήσουν το έδαφος για τη φιλαναγνωσία, σημαντικός δείκτης για τη μετέπειτα πνευματική και ψυχική εξέλιξη των παιδιών στη ζωή τους.
Για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ας μεταδώσουμε ο καθένας μας με το δικό του τρόπο, ας μεταλαμπαδεύσουμε τα ωφέλη και την ευχαρίστηση που προσφέρει το βιβλίο στους μικρούς αναγνώστες και όχι μόνο.
Το παιδικό βιβλίο αποτελούσε και αποτελεί μια ανοιχτή, ασφαλή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, αποτελώντας τεράστια αξία στη ζωή, διότι μέσω αυτού μαθαίνουν και αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ένα ατελείωτο ταξίδι μάθησης. Αγαπάμε τα παιδικά βιβλία γιατί μεριμνούν και ωφελούν την ψυχή και το νου των παιδιών.
Χρόνια πολλά, παιδικό βιβλίο αγαπημένο!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή