Ένα ονειρικό γκράφιτι από το 1ο Δημοτικό Αχαρνών για το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Δήμος Αχαρνών
Ένα ονειρικό γκράφιτι από το 1ο Δημοτικό Αχαρνών για το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Δήμος Αχαρνών :

Στα πλαίσια του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2024 που διοργανώνει ο Δήμος Αχαρνών (Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας και Τμήμα Πολιτισμού, Προγραμμάτων και Δράσεων) για την προβολή του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών τμήμα του οποίου αποκαλύφθηκε το 2007,
οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών ανταποκρινόμενοι στη πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας για συμμετοχή στη φετινή εικαστική δραστηριότητα γκράφιτι με τίτλο: «Ζωγραφίζω τους τοίχους του σχολείου μου με θέματα εμπνευσμένα από το αρχαίο θέατρο» φιλοτέχνησαν σε τοίχο στον πεζόδρομο του σχολείου τους ένα ονειρικό γκράφιτι με πηγή έμπνευσης την Ειρήνη του Αριστοφάνη.

Η Ειρήνη του Αριστοφάνη, έργο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο παίχτηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια το 421 π.Χ. και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Η κωμωδία, γραμμένη πριν από τη Νικίειο Ειρήνη και το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου ακροβατεί πάνω στην αέναη εύθραυστη ισορροπία στην οποία κινείται η ανθρωπότητα μέχρι και σήμερα. Μέσα από το χιούμορ και τις ευτράπελες καταστάσεις, το χορό και το τραγούδι μιλά στις καρδιές των ανθρώπων για την ανυπέρβλητη αξία της ειρήνης και την επιτακτική ανάγκη ενός συλλογικού «όχι» στον πόλεμο και στα δεινά που φέρνει ειδικά στους νέους που τους κλέβει τα όνειρα και τη νιότη τους.

Το έργο των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών με την Ειρήνη να ίπταται σαν τις χρωματικές αγγελικές οπτασίες του Marc Chagall, σε έναν κόσμο αισιόδοξο, γεμάτο χρώματα και φως που παραπέμπει στη ζωγραφική του Paul Klee, επεμβαίνει εικαστικά στο δημόσιο χώρο, συνομιλεί με τους διερχόμενους και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα του αρχαίου θεάτρου: τα αρχαία θέατρα δεν είναι απλά μνήμες του παρελθόντος. Είναι μνήμη του μέλλοντος! Όπως και τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη διευθύντρια του σχολείου Βασιλική Μαλιάτση, την εκπαιδευτικό εικαστικών Μαρία Δουζενάκη και τους μαθητές της Ε΄ τάξης. Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν τον πεζόδρομο του Σχολείου για να θαυμάσουν από κοντά την εικαστική δημιουργία των μαθητών.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από Τετάρτη 17 Απριλίου έως και Παρασκευή 26 Απριλίου, τα έργα των Σχολείων που συμμετείχαν στη δημιουργία γκράφιτι θα εκτεθούν σε φωτογραφική αποτύπωση στην αίθουσα Εκθέσεων του Δημαρχείου όπου θα φιλοξενηθεί και η έκθεση κόμικς «Oresteia Reversed» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με θέματα εμπνευσμένα από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια, ανοικτή για το κοινό.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης η Ι.Λ.Ε.Α. και το «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ»: Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών.

Είσοδος ελεύθερη.

Ωράριο επισκέψεων:
Τετάρτη 17 Απριλίου. Τελετή έναρξης . Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ
Πέμπτη 18 Απριλίου Πρωί 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.
Παρασκευή 19 Απριλίου Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ
Δευτέρα 22 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τρίτη 23 Απριλίου. Πρωί :10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τετάρτη 24 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Πέμπτη 25 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Παρασκευή 26 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τελετή Λήξης. Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ

Τηλέφωνο επικοινωνίας Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας : 210 2322878
Προσεχώς θα αναρτηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Πήγαινε στην κορυφή