Νέα Αριστερά : Ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μέσο μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι επιδείνωσής τους

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Νέα Αριστερά : Ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μέσο μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι επιδείνωσής τους

Δίκτυο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Νέας Αριστεράς:

Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (IDSDP), που έχει θεσπισθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου, το Δίκτυο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Νέας Αριστεράς, τονίζει:

Ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μέσο μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι επιδείνωσής τους.

Οι διεθνείς και εθνικοί αθλητικοί φορείς, κυβερνητικοί και μη, οφείλουν να αντιληφθούν τον αθλητισμό ως κοινωνικό δικαίωμα, να λαμβάνουν μέτρα για τη προσβασιμότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις.

Οφείλουν να συνδέσουν τον αθλητισμό με τη παιδεία και την υγεία, με τη ποιότητα ζωής και, σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, με την ορθολογική σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Οφείλουν να προστατεύσουν τον αθλητισμό από την εμπορευματοποίηση και κάθε μορφή εκμετάλλευσης όσων συμμετέχουν σε αυτόν, των αθλητών, των εργαζομένων, των φιλάθλων, των ανήλικων παιδιών, των ανθρώπων που προέρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου.

Όμως, ειδικά σε μια Ολυμπιακή χρονιά όπως είναι αυτή που διανύουμε, είναι τραγική η αφωνία των αθλητικών οργανώσεων για τους πολέμους στην Ευρώπη και το αίμα που χύνεται σε όλο τον κόσμο, για τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης στη Γάζα, για τις εν ψυχρώ δολοφονίες αθλητών, γιατρών, παιδαγωγών και μικρών παιδιών. Σε πολλές περιπτώσεις – και ιδιαίτερα στην Ελλάδα – οι αθλητικές οργανώσεις έχουν υποβαθμίσει τον παιδαγωγικό τους ρόλο και αντί να ξεσηκώσουν τις συνειδήσεις για μια παγκόσμια εκεχειρία με αφορμή τους επερχόμενους ολυμπιακούς αγώνες (Παρίσι 2024) και μόνιμη ειρήνη, έχουν παραδοθεί στο κυνήγι του χρήματος, των χορηγών και στις επικίνδυνες λογικές του “No Politica” που οδηγούν στον εκφασισμό των κοινωνιών, στη βία, στο bullying στο ρατσισμό.

Το Δίκτυο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καλεί σε συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά. Να πρωτοστατήσουμε για τη συσπείρωση κι ενεργοποίηση της αθλητικής κοινότητας στη χώρα μας, ώστε μέσω του αθλητισμού να προωθηθούν οι αξίες της παγκόσμιας ειρήνης και μια κοινωνία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών.

Πηγές

Φωτογραφία από Sepp από το Pixabay

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή