Μεσιτικά Γραφεία Απάτη: Αναγνωρίστε τις Κόκκινες Σημαίες Έγκαιρα

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μεσιτικά Γραφεία Απάτη: Αναγνωρίστε τις Κόκκινες Σημαίες Έγκαιρα

Πώς οι πωλητές ακινήτων μπορούν να αποφύγουν τις απάτες και να αναγνωρίσουν τις «κόκκινες σημαίες» στα κτηματομεσιτικά γραφεία.

Τα 10 σημεία ελέγχου.
Η πώληση ενός ακινήτου είναι ίσως η πιο σημαντική οικονομική συναλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας και επειδή έχετε μόνο μια ευκαιρία να την κάνετε σωστά, κάθε λάθος επιλογή μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά και σε χρόνο και σε χρήμα. Όταν μιλάμε για την τοπική βιομηχανία ακινήτων, που καμία σχέση δεν έχει με τις προηγμένες αγορές του εξωτερικού, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους, ειδικά όταν έχετε αποφασίσει να συνεργαστείτε με μεσιτικά γραφεία.
Κι ενώ υπάρχουν γραφεία αλλά και μεμονωμένοι μεσίτες που λειτουργούν ηθικά και επαγγελματικά, υπάρχουν και αρκετοί κακοί παράγοντες που εισέρχονται στον κλάδο ευκαιριακά με σκοπό να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους πωλητές. Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, για τους ιδιοκτήτες / πωλητές ακινήτων να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις κοινές απάτες και τις «κόκκινες σημαίες» ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ακολουθεί ένας ολοκληρωμένος οδηγός για το πώς να αποφεύγετε τις απάτες και να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια, αν θέλετε να συνεργαστείτε με το καλύτερο μεσιτικό γραφείο στην Αθήνα.
1. Έρευνα και δέουσα επιμέλεια
Το πρώτο βήμα για κάθε πωλητή ακινήτου είναι να διεξάγει ενδελεχή έρευνα πριν συνεργαστεί με ένα μεσιτικό γραφείο. Αναζητήστε τα γραφεία της περιοχής σας που έχουν καλή φήμη και θετικές κριτικές από προηγούμενους πελάτες. Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και δείτε αν εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία του γραφείου και των συνεργαζόμενων μεσιτών.
2. Προσοχή στις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις
Μία από τις μεγαλύτερες «κόκκινες σημαίες» είναι όταν ένας μεσίτης δίνει υποσχέσεις που ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Να είστε άκρως επιφυλακτικοί με τους μεσίτες που εγγυώνται μια συγκεκριμένη τιμή πώλησης, ή ισχυρίζονται ότι έχουν έτοιμο αγοραστή χωρίς καμία φυσικά απόδειξη. Οι αξιόπιστοι και νόμιμοι μεσίτες θα παρέχουν μια ρεαλιστική ανάλυση της αγοράς και θα συζητήσουν τα πιθανά αποτελέσματα με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
3. Έλεγχος διαφάνειας
Ένα αξιόπιστο κτηματομεσιτικό γραφείο θα είναι διαφανές σχετικά με τις διαδικασίες και τις αμοιβές του. Κάντε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με το πώς σκοπεύουν να προωθήσουν το ακίνητό σας, ποιες είναι οι αμοιβές και πώς θα επικοινωνούν μαζί σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αποφύγετε τα γραφεία που είναι απρόθυμα να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
4. Επαληθεύστε την αδειοδότηση και τα διαπιστευτήρια
Βεβαιωθείτε ότι ο μεσίτης ή το γραφείο είναι εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. και διαθέτει την κατάλληλη άδεια και διαπίστευση. Μπορείτε εύκολα να επαληθεύσετε αυτές τις πληροφορίες online μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας μητρώου. Στην ιστοσελίδα κάθε νόμιμου γραφείου θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο αριθμός μητρώου και αριθμός αδείας του. Ελέγξτε αν το γραφείο ανήκει σε κάποια Μεσιτική Ένωση ή Σύλλογο. Να έχετε υπόψη ότι στην Ελλάδα το ποσοστό της παραμεσιτείας είναι το μεγαλύτερο την Ευρώπη, και πως οι πιθανότητες να συναντήσετε έναν μη νόμιμο μεσίτη είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το να συναντήσετε έναν νόμιμο.
5. Τακτικές πίεσης και έλλειψη επικοινωνίας
Οι μη νόμιμοι μεσίτες χρησιμοποιούν συχνά τακτικές αφόρητης πίεσης για να εξαναγκάσουν τους πωλητές να λάβουν βιαστικές αποφάσεις. Ένας αξιόπιστος και νόμιμος κτηματομεσίτης θα παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη χωρίς να καταφεύγει σε επιθετικές τακτικές πώλησης. Επιπλέον, αποφύγετε τους μεσίτες που δεν ανταποκρίνονται ή δεν σας ενημερώνουν για την πρόοδο της πώλησης του ακινήτου σας.
6. Ερευνήστε την αγορά
Ενημερωθείτε από έναν επαγγελματία, ειδικό στην εκτίμηση αξίας ακινήτου, για τις τρέχουσες τιμές στην περιοχή σας. Η γνώση αυτή θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε μη ρεαλιστικές προσφορές ή στρατηγικές τιμολόγησης που προτείνονται από αμφιλεγόμενους μεσίτες. Ένας καλός μεσίτης θα σας παράσχει αληθή και ακριβή στοιχεία και αλλά και τις γνώσεις του για την τοπική αγορά που θα σας βοηθήσουν να ορίσετε μια δίκαιη και ανταγωνιστική τιμή για το ακίνητό σας.
7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο ή πολύ καλό για να είναι αληθινό, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Η πώληση ενός σπιτιού είναι μια σημαντική οικονομική απόφαση και θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα και ασφαλείς με το μεσιτικό γραφείο που σας εκπροσωπεί. Μη διστάσετε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη ή να συμβουλευτείτε άλλους έμπιστους επαγγελματίες του κλάδου.
8. Αποφύγετε τις προφορικές συμφωνίες και συναλλαγές
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους μεσίτες που προτείνουν συναλλαγές εκτός συμβολαίων ή άλλες ιδιωτικές συμφωνίες. Ενώ μπορεί να συμβούν νόμιμες πωλήσεις και εκτός πραγματικού τιμήματος, συχνά χρησιμοποιούνται ως κάλυψη για παράνομες δραστηριότητες. Βάσει νόμου, ο σωστός επαγγελματίας μεσίτης δεν θα σας προτείνει ποτέ να αποδεχθείτε κάτι τέτοιο και θα πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Βεβαιωθείτε πάντα ότι η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω των κατάλληλων νομικών οδών με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και γνωστοποιήσεις.
9. Λάβετε συστάσεις
Ζητήστε συστάσεις από φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους όταν επιλέγετε ένα μεσιτικό γραφείο. Οι προσωπικές συστάσεις είναι συχνά ένας αξιόπιστος τρόπος για να βρείτε μεσίτες στην περιοχή σας που έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας.
10. Επιλέξτε αυτόν που γνωρίζει καλύτερα την περιοχή και εργάζεται στην τοπική αγορά. Παρόλο που δεν είναι απαγορευτικό να επιλέξετε έναν μεσίτη από άλλη περιοχή, ο τοπικός μεσίτης γνωρίζει καλύτερα όλα τα τοπικά μυστικά και ιδιαιτερότητες, θα είναι άμεσα διαθέσιμος για εσάς και τους υποψήφιους αγοραστές και θα διαθέτει λίστα αξιολογημένων και ώριμων υποψήφιων αγοραστών, που ένας μεσίτης από άλλη περιοχή δεν θα έχει.

Συμπέρασμα
Η πώληση ενός ακινήτου μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύπλοκη και αγχωτική διαδικασία, αλλά με τις σωστές προφυλάξεις, μπορείτε να προστατευτείτε από απάτες και ανήθικες πρακτικές από δήθεν επαγγελματίες του χώρου. Με ενδελεχή έρευνα των πιθανών γραφείων, τις σωστές ερωτήσεις και την επαγρύπνηση για τα προειδοποιητικά σημάδια, μπορείτε να πλοηγηθείτε με αυτοπεποίθηση στη διαδικασία πώλησης και να επιτύχετε σύντομα το καλύτερο αποτέλεσμα. Να θυμάστε, ένα αξιόπιστο κτηματομεσιτικό γραφείο θα δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντά σας και θα εργαστεί επιμελώς για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας και θα είναι δίπλα σας και σύμμαχός σας σε όλη τη διαδρομή, μέχρι και τα συμβόλαια.
Ο Θεοφάνης Ρούσσας είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, Εκτιμητής Ακινήτων BPOR, και Broker στο μεσιτικό γραφείο Γαλάτσι, YOUR HOME SOLD™.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή