Εθνική στρατηγική και εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας

ΕΛΛΑΔΑ
Εθνική  στρατηγική και εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας

Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μιας εθνικής κλίμακας καμπάνια, για ένα εθνικό θέμα το οποίο πρέπει να μας ενώνει όλους και όχι να μας χωρίζει: την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Για τον λόγο αυτό τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας περιστατικά εκφοβισμού καταγράφονται, ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση και η αντιμετώπισή τους.

Το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει. Και ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να μιλήσει; Μπορεί πρώτα απ’ όλα να μιλήσει και πρέπει να μιλήσει ο ίδιος ο θύτης.
Να σπάσουμε πραγματικά αυτή τη σιωπή. Και η σιωπή δεν αφορά μόνο το θύμα, αφορά τους παρατηρητές. “Έχει μεγάλη σημασία πάντα να μπορούν τα παιδιά να αισθάνονται την άνεση να συζητούν αυτό το οποίο συμβαίνει. Και πάντα υπάρχει το στίγμα της ντροπής ή αυτή η αίσθηση ότι δεν πρέπει να μιλήσω. Και εκεί έχουν μεγάλη σημασία και οι παρέες”
Να απομονώσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να πούμε πολύ απλά: “υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν πλαίσια, μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί και να έχουμε μια οργανωμένη κοινωνία, επειδή ακριβώς σεβόμαστε αυτούς τους κανόνες”.
Η πλατφόρμα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, όμως μας επιτρέπει μια πολύ καλύτερη παρακολούθηση.
Ο στόχος που θέτουμε είναι να εξαλείψουμε το σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία. Για να τον πετύχουμε, παρεμβαίνουμε με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα:

Καθιερώνουμε το πρόγραμμα δράσεων ενεργού πολίτη και εισάγουμε την οριζόντια εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την Α΄ Λυκείου.
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων, σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.
Θέτουμε σε λειτουργία την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας ένας γονιός ή ένα παιδί του Γυμνασίου και του Λυκείου θα μπορούν να καταγράψουν λεπτομερώς περιστατικά εκφοβισμού, ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση και η αντιμετώπισή του σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς.

απο ενημερωτικό Νίκου Παπαθανάση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή