Ένα ακόμα ακίνητο στο Π. Τέρμα αγοράζει ο Δήμος Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ένα ακόμα ακίνητο στο Π. Τέρμα αγοράζει ο Δήμος Γαλατσίου

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 23 Απριλίου, η αναγκαιότητα αγοράς του ακινήτου επί της Λ. Γαλατσίου 110 προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας κοινόχρηστου χώρου πρασίνου – κεντρικής πλατείας στο τετράγωνο του Παλαιού Τέρματος.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, η δημιουργία ενός χώρου αναφοράς, περιπάτου και συνάθροισης για τους Γαλατσιώτες αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και το σημείο του Παλαιού Τέρματος στη συμβολή της Λ. Γαλατσίου με την οδό Αγίας Γλυκερίας αναδείχθηκε ως το ιδανικό λόγω της μοναδικότητάς του καθώς θεωρείται το πλέον κεντρικό. Με γνώμονα λοιπόν την ικανοποίηση αυτού του πάγιου αιτήματος της κοινωνίας του Γαλατσίου και στο πλαίσιο της οικιστικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής ανάπτυξης αλλά και της οικονομικής αναβάθμισης της πόλης μας, η δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη να «καθαρίσει» το θέμα «Κεντρική Πλατεία» το συντομότερο δυνατό με την δημιουργία εκεί αυτού του τόσο ζωτικού για την πόλη μας κοινόχρηστου χώρου πρασίνου. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης μας σε συνδυασμό την κατασκευή του δευτέρου σταθμού του Μετρό της Γραμμής 4 στο Γαλάτσι στην πλατεία όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αποκτά ένα επιπλέον χαρακτηριστικό ως κέντρο αναφοράς για την πόλη, χώρου συνάντησης, αναψυχής και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
Η έκταση όλου του κεντρικού Ο.Τ.19/τ.97 συνολικά είναι 4.515 τ.μ. με ένα τμήμα της, εμβαδού 2.523 τ.μ. είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο, ενώ ένα δεύτερο τμήμα κατόπιν αγοράς δύο ακινήτων εμβαδού 1.257,12 τ.μ. ανήκουν στο Δήμο Γαλατσίου. Όλα τα παραπάνω ευνοούν την συνέχεια των σκοπών της επιδιωκόμενης δημόσιας ωφέλειας, την δημιουργία δηλαδή ενός ικανοποιητικού ελεύθερου ανοιχτού δημόσιου χώρου.

Η σημερινή δημοτική αρχή, σε απόλυτη συνέπεια και συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών του Δήμου Γαλατσίου, κρίνει ως «αναμφισβήτητα λυτρωτική» τη δημιουργία κεντρικής πλατείας στο συγκεκριμένο Ο.Τ., δημιουργώντας ποιοτικές συνθήκες κίνησης των πολιτών, περιορίζοντας σημαντικά τα προβλήματα ασφάλειας στις μετακινήσεις αλλά και προσφέροντας στους πολίτες ένα «πολιτισμένο» περιβάλλον βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αυξάνοντας παράλληλα τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Γαλατσίου και αναβαθμίζοντας οικιστικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την περιοχή.
«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το Γαλάτσι, να μετεξελιχθεί σε μια πιο ποιοτική, ζωντανή και δημιουργική πόλη, βασικό συστατικό της οποίας θεωρείται και η δημιουργία μιας σύγχρονης κεντρικής πλατείας, την οποία μέχρι στιγμής την στερείται η πόλη» αναφέρει ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος στην εισήγησή του.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Η απευθείας αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου επί της Λ. Γαλατσίου 110 κρίθηκε ως η συντομότερη διαδικασία, καθώς για την συντέλεση της απαλλοτρίωσης των ακινήτων αυτών απαιτείται:
α) Να ολοκληρωθεί κατ’ αρχήν η διοικητική διαδικασία της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ19/Τ.97 με χαρακτηρισμό τμήματος αυτού σε κοινόχρηστο χώρο – πλατεία με την δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο Φ.Ε.Κ. χωρίς ν’ ασκηθούν κατ’ αυτής ένδικα μέσα για την ακύρωσή της,
β) Ακολούθως να συνταχθεί και να κυρωθεί πράξη αναλογισμού χωρίς ν’ ασκηθούν ένδικα μέσα κατ’αυτής για ακύρωση ή μεταρρύθμισή της και τέλος
γ) Απαιτείται ο καθορισμός από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια προσωρινής αρχικά και εν συνεχεία οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης (η οποία ως διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα), και η καταβολή της πλήρους αποζημίωσης ή η παρακατάθεση αυτής (και από το Δήμο αλλά και από τους παρόδιους) στους δικαιούχους οι οποίοι θα αναγνωρισθούν δικαστικά.
Η ανωτέρω διαδικασία για την συντέλεση της απαλλοτρίωσης αναμένεται να διαρκέσει πολλά χρόνια και είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετεί το σκοπό της άμεσης δημιουργίας της κοινόχρηστης πλατείας.
Προκειμένου να παρακαμφθεί η παραπάνω διαδικασία, ο Δήμος ήρθε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αγορά δύο εκ των πέντε ακινήτων η οποία έχει ολοκληρωθεί.
Ο στόχος για την δημιουργία Κεντρικής Πλατείας παραμένει. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συμφωνία με έναν ακόμη ιδιοκτήτη προς αγορά τρίτου ακινήτου επί της Λεωφ. Γαλατσίου 110.

Για το λόγο αυτό ανατέθηκε σε εκτιμητή ακινήτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 186 παρ.6 του Ν. 3463/2006 Δ.Κ.Δ (καθώς η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 58.694,06 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.2 του Ν. 2873/2000) και συγκεκριμένα ανατέθηκε στον πιστοποιημένο και εγγεγραμμένο στο μητρώο Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμητή κ. Κουλαμπίδη Αντώνη να προβεί στην εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου για την ακόλουθη ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με την από Ιανουαρίου 2024 έκθεση του άνω πιστοποιημένου εκτιμητή, η οποία κατατέθηκε στο Δήμο Γαλατσίου, η συμφωνηθείσα τιμή του ακινήτου είναι χαμηλότερη από την κατατεθείσα εκτίμηση για το αναφερόμενο ακίνητο ιδιοκτησίας Σαντοριναίου Άγγελου – Σουφλή Γεωργίου εμβαδού οικοπέδου 472,59 και εμβαδό κτισμάτων 406,98 τ.μ στο ποσό των 1.190.000,00 ευρώ σημειώνοντας ότι στην αναφερόμενη τιμή συμπεριλαμβάνεται η μεταβίβαση, η άδεια και το κόστος κατεδάφισης του υφιστάμενου κτηρίου αλλά και τυχόν αξιώσεις των μισθωτών του κτηρίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την απευθείας αγορά ύψους 1.190.000 ευρώ, τίμημα το οποίο ο Δήμος Γαλατσίου θα καταβάλει σε σε δύο δόσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή