Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

ΥΓΕΙΑ
Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους».:

Βασική επιδίωξη της Εθνικής Στρατηγικής είναι η αύξηση της ορατότητας των ΑμεΑ και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γι’ αυτήν την πολυάριθμη ομάδα συμπολιτών μας που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 άτομα.

Η Εθνική Στρατηγική θέτει τις βασικές αρχές και εξειδικεύει 170 οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, με παρεμβάσεις σε 6 άξονες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της αποϊδρυματοποίησης και της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία.

Η υλοποίηση τους αφορά το σύνολο των Υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους άνω των 600 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις αυτές συνδέονται με συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης, για την εξασφάλιση αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός, υπερκομματικός και συλλογικός -διπλός- στόχος: Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας και τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Η Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής δουλειάς που ξεκίνησε από το 2019 με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου και την υλοποίηση εμβληματικών δράσεων και στην εξέλιξή του στο Σχέδιο Στρατηγικής κατόπιν εκτενούς συνεργασίας με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος.

Η κυβερνητική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία «Μια Ελλάδα με όλους για όλους» υπηρετεί τον στόχο μιας κοινωνίας πιο συμπεριληπτικής και συνεκτικής που δεν αφήνει κανέναν και καμία συμπολίτη μας πίσω.

Η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 τέθηκε από χθες σε διαβούλευση έως τις 19 Μαΐου και θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μετά το Πάσχα.

*από ενημερωτικό Νίκου Παπαθανάση

Πηγές

Φωτογραφία από Sabine GENET από το Pixabay

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή