Ψηφίστηκε ο Νέος Δικαστικός Χάρτης

ΕΛΛΑΔΑ
Ψηφίστηκε ο Νέος Δικαστικός Χάρτης

Στόχος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι:

Σε πρώτη φάση οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται, πλέον, σε χρόνο συντομότερο κατά 30%.
Να εξορθολογιστεί ο εθνικός δικαστικός χάρτης, προσθέτοντας 1.000 ακόμη δικαστές στην «πρώτη γραμμή».
Πρόκειται για αλλαγή που πρώτος έκρινε αναγκαία ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1911 και ολοκληρώνεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από αρκετές απόπειρες νομοθέτησης, αναβολές και ματαιώσεις.

Αναλυτικότερα, για τον νέο δικαστικό χάρτη:

Στόχος είναι με την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη.
Ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες και πλέον θα υπάρχουν 2.100 πρωτοδίκες, που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ταχύτητα έκδοσης των πρωτοβάθμιων αποφάσεων.
Η συνδυασμένη απόδοση όλων πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών (ειρηνοδικών και πρωτοδικών) εκτιμάται ότι μετά την ενοποίηση μπορεί ν’ αυξηθεί μέχρι και 17%. Επίσης το ποσοστό εκκαθάρισης των νέων πρωτοδικείων αναμένεται ν’ αυξηθεί μέχρι και 24% μετά την ενοποίηση.
Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση και κατανομή των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων: ως απόρροια της ενοποίησης παύουν να υπάρχουν ειρηνοδικεία. Αυτό οδηγεί συνολικά σε μια ορθολογική μείωση του αριθμού των πρωτοβάθμιων δικαστικών σχηματισμών από 217 σε 111.
Βασικός κανόνας της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων είναι ότι κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου στην οποία υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών.
Προβλέπονται επίσης, παράλληλη και περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες.

από ενημερωτικό Νίκου Παπαθανάση

Πηγές

Φωτογραφία από Arek Socha από το Pixabay

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή