Ευρωεκλογές με την Ευρώπη απούσα – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ευρωεκλογές με την Ευρώπη απούσα – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Θα ήθελα, αγαπητοί μου φίλοι, να σας ενημερώσω ότι σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα διεξαχθούν στη χώρα μας οι Ευρωεκλογές. Το λέω αυτό γιατί φαντάζομαι ότι πολλοί δεν θα έχετε αντιληφθεί ότι στις 9 Ιουνίου ημέρα Κυριακή, θα ψηφίσουμε για να εκλέξουμε τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη πενταετία.

Αν δεν υπήρχαν τα δωρεάν 10λεπτα τηλεοπτικά μηνύματα των κομμάτων που «κατεβαίνουν» στις Ευρωεκλογές και αν δεν στήνονταν τα κομματικά περίπτερα στα πεζοδρόμια, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να θυμίζει Ευρωεκλογές. Α, ναι είναι και οι περιοδείες των αρχηγών των κομμάτων, τους οποίους σπανίως θα ακούσεις να μιλούν για την Ευρώπη και πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Εγώ δεν είδα μέχρι τώρα ένα στρογγυλό τραπέζι με τους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Ένα μέλλον για το οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, με πιο σίγουρα και πλέον επικίνδυνα αυτά της κλιματικής κρίσης. Υψηλές θερμοκρασίες, πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτά βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είναι του μέλλοντος αλλά του παρόντος.
Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη αντιμετώπισε δύο σοβαρές κρίσεις: την υγειονομική και την ενεργειακή. Και στις δύο ήταν απροετοίμαστη.
Με την πανδημία δεν υπήρχαν ούτε τα βασικά, όπως μάσκες και αντισηπτικά. Δεν μιλώ για το εμβόλιο για το οποίο θα έπρεπε να προηγηθούν έρευνες, μελέτες και δοκιμές.
Με τον πόλεμο της Ουκρανίας και την αδύνατη εξαγωγή των σιτηρών, η Ευρώπη έψαχνε για καιρό αλεύρι για να ζυμώσει. Λόγω του πολέμου προέκυψε και η ενεργειακή κρίση με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευθεί. Κι αυτό έγινε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός δεν είχε φροντίσει να συνάψει συμφωνίες για προμήθεια και από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας κι αφετέρου δεν είχε συνάψει ειδικές συμφωνίες με τον Πούτιν για προμήθεια φυσικού αερίου σε ευνοϊκές τιμές, όπως, για παράδειγμα, είχε κάνει η κα Μέρκελ για τη χώρα της, τη Γερμανία.

Μας δίδαξαν κάτι αυτές οι κρίσεις, τις οποίες ίσως ξαναβρούμε μπροστά μας; Πολύ αμφιβάλλω. Ο συνεχιζόμενος πολεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να πούμε «τέλος με τα προβλήματα». Αλήθεια για το θέμα της ασφάλειας των συνόρων της Ευρώπης θα πούμε κάτι; Ο ευρωστρατός είναι ακόμα ζωντανός ή να τον ξεχάσουμε;
Αυτά και πολλά άλλα θα έπρεπε να συζητάμε. Και πρώτα απ’όλους θα έπρεπε να συζητούν και να αναλύουν τέτοια ζητήματα οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, οι περισσότεροι των οποίων αμφιβάλλω αν κατέχουν κάτι επί των θεμάτων αυτών. Για να υπάρξει σοβαρή εκπροσώπηση της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα πρέπει να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης στις Ευρωεκλογές και να επανέλθει η λίστα, όπως συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των εθνικών εκλογών. Αν επικρατήσει η λίστα θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αξιόλογες προσωπικότητες όπως συνέβαινε και παλιά. Σήμερα με το σταυρό προτίμησης, δεν εκλέγονται οι πιο άξιοι αλλά οι πιο… λαμπεροί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή