Ο Δήμαρχος Γαλατσίου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του 4ο Λυκείου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή) της πόλης μας για συζήτηση με τους μαθητές. Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την όλη εκδήλωση και ευχήθηκε να έχει συνέχεια η προσπάθεια και την επόμενη χρονιά.
Η συνάντηση έγινε πριν την έναρξη των απολυτήριων και πανελλήνιων εξετάσεων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας με την τοπική κοινότητα (αξιολόγηση της σχολικής μονάδας) και του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή με θέμα «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο. Συμμετέχουμε – Συνδιαλεγόμαστε – Συμπράττουμε». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του σχολείου και κράτησε περίπου μία ώρα.
Στην πρώτη και επίμαχη ερώτηση για το ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γαλάτσι σήμερα, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε πως ένα βασικό πρόβλημα του Δήμου μας είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης αλλά και ελευθέρων χώρων γενικότερα. Τα προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί ιδιαιτέρα και λόγω της επικείμενης κατασκευής της Γραμμής 4 του μετρό, είναι καθημερινά για τους δημότες. Βήματα προς την επίλυση του προβλήματος γίνονται σταθερά, με την δημιουργία ολοένα και περισσότερων σταθμών, όπως αυτός στην λεωφόρο Βεΐκου ή στην οδό Ζαΐμη.
Επίσης επεσήμανε την έλλειψη ελεύθερων χώρων και τόνισε πως γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μιας μεγάλης κεντρικής πλατείας. Το έργο προορίζεται να γίνει στον χώρο που άνοιξε έπειτα από την κατεδάφιση της πολυκατοικίας στο Παλαιό Τέρμα. Η προοπτική το Γαλάτσι να γίνει πόλη πρότυπο, όπως αντίστοιχα η Βαρκελώνη, που έχει πάρει δραστικά μέτρα για την στάθμευση και μετακίνηση με τα πόδια αποτελεί φιλοδοξία και όραμα του δημάρχου.
Σχετικά με την προσβασιμότητα του ίδιου του Γαλατσίου σε άτομα με αναπηρίες, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Ως γνωστόν, ο δήμος μας δεν θα χαρακτηριζόταν φιλικός προς τους ΑμεΑ» λέγοντας χαρακτηριστικά «πως παίρνουμε κάτω από τη βάση όσον αφορά τη στάση μας προς αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Με πεζοδρόμια μικρά, γεμάτα δέντρα, με τις ανοιχτές διαβάσεις ένα “άπιαστο όνειρο” και τις λωρίδες προορισμένες για τυφλούς στους πεζοδρόμους να οδηγούν σε κολώνες και εμπόδια, τι άλλο να περιμένει κανείς; Υπάρχει μια δυσκολία στην υλοποίηση έργων για την αύξηση της προσβασιμότητας, και για αυτόν τον λόγο στρέφουμε τους πόρους και τις προσπάθειες μας σε άλλα έργα».
Η συζήτηση επικεντρώθηκε ακόμη στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου και στην καθαριότητα. Το Γαλάτσι είναι από τους πιο καθαρούς δήμους, επεσήμανε ο Δήμαρχος. «Εχθρός του καλού το καλύτερο. Κάθε μέρα μαθαίνουμε. Εξαιρετικοί άνθρωποι που προσφέρουν γνώση προστίθενται στο δυναμικό του Δήμου».
Επίσης αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε ο δήμος, παρά το γεγονός ότι είναι πυκνοκατοικημένος, να γίνει λίγο πιο «πράσινος». «Είναι φυσικό, τόνισε ο Δήμαρχος, από τη στιγμή που ο συντελεστής δόμησης είναι υψηλός, η Πολεοδομία να μην έχει αρκετές προοπτικές για την αφομοίωση μεγάλων περιοχών πρασίνου. Για τον λόγο αυτό, η λύση είναι η δημιουργία μικρών, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τα πάρκα τσέπης, τακτική που χρησιμοποιείται ευρέως σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Πέρα από αυτά, μερικές ακόμη λύσεις που πρόκειται να βοηθήσουν, είναι η αξιοποίηση του Λόφου του Παιδιού πίσω από το κτίριο της Γκράβας, καθώς και επιπλέον δενδροφυτεύσεις στο Παλαί αλλά και στο Λατομείο. Πρέπει να προετοιμάσουμε την πόλη μας για την λήξη του μεγάλου έργου που θα έρθει στον δήμο μας, τόνισε. Είναι η τελευταία ευκαιρία μας, πριν αλλάξει ο δήμος και η ζωή μας με την δημιουργία του μετρό.»
Από τις ερωτήσεις των μαθητών δεν θα μπορούσε να λείπει ερώτηση όσον αφορά στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει το μετρό στο Γαλάτσι. Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε πως στον δήμο μας πρόκειται να δημιουργηθούν τρεις σταθμοί Μετρό, όμοια με τον δήμο Αθηνών, και είναι αναμενόμενο πως πρέπει να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Βασική πληροφορία που αναφέρθηκε είναι πως το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται περίπου το 2034. Βέβαια, το χρονικό αυτό διάστημα δίνει αρκετό περιθώριο στην υλοποίηση έργων όπως υπόγειοι χώροι στάθμευσης και συνολική βελτίωση του δήμου, έτσι ώστε να υποδεχτούμε ομαλά το νέο έργο. «Πρέπει να πάρουμε αυτή την τελευταία ευκαιρία ώστε να κάνουμε όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα εδώ και 40-50 χρόνια». Το μετρό θα προσφέρει μία αισθητή αναβάθμιση στην συνολική μετακίνηση των δημοτών (η οποία δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση) εντός αλλά και εκτός του δήμου, καθώς όχι μόνο θα ελαχιστοποιήσει τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο των αποστάσεων.
Προς το τέλος συζητήθηκαν και διάφορες προτάσεις των μαθητών προς τον Δήμαρχο για μέτρα που θα ήθελαν να γίνουν για να βελτιωθεί συνολικά η ζωή των δημοτών αλλά και της μαθητικής κοινότητας. Μερικά από αυτά ήταν η διαμόρφωση του προγράμματος και της διαδρομής της δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε οι μαθητές που διαμένουν μακριά από τα σχολεία τους να μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα και γρηγορότερα από και προς αυτά. Ένα ακόμη αίτημα που εξέφρασαν οι μαθητές είναι η δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, κυρίως ανοιχτών γηπέδων, αίτημα στο οποίο ο Δήμαρχος απάντησε πως από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευή νέων ανοιχτών γηπέδων βόλεϊ στο Άλσος Βεΐκου, καθώς και ένα ακόμη γήπεδο μπάσκετ στο Παλαί.
Η συζήτηση έληξε με ανοιχτή την προοπτική παρόμοιων επισκέψεων και ενημερώσεων μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά, με περισσότερες ερωτήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα την σχολική κοινότητα και τι μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές να κάνουν για να είναι πιο ενεργοί ως νεαροί δημότες, και με μεγαλύτερα ανοίγματα σε θέματα όπως πολιτισμός, δράσεις, δρώμενα.
Ο κ. Μαρκόπουλος, απευθυνόμενος στους μαθητές, δήλωσε λίγο πριν αποχωρήσει: «Θεωρώ ότι το σχολείο επηρεάζει αρκετά. Κατά κύριο λόγο, όμως, η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται πρώτη σε θέματα όπως το να επιλέξω να μην χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο στις κοντινές μου μετακινήσεις. Ελπίζω ότι από τα βιώματα σας καθημερινά θα μάθετε να λειτουργείτε διαφορετικά από τις γενιές πριν από εσάς και ότι εσείς θα κάνετε την διαφορά».
– Οι συντάκτες του άρθρου και μαθητές της Β’ Λυκείου:
Μαριλένα Καμπαρδίνα
Καλλιόπη Μιτσιλέγγα
Γιώργος Κοπανάκης
– Συντονισμός και επιμέλεια:
Αλεξανδρή Ευσταθία φιλόλογος
Γεωργία Καρακατσούνη θεολόγος
– Σ.Σ.: Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές που εμπιστεύθηκαν τον «Παλμό» για τη δημοσίευση του άρθρου τους. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους και τους υπενθυμίζουμε πως η εφημερίδα μας πάντα θα τους δίνει το βήμα να αναδείξουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή/και να προβάλλουν εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του σχολείου τους. Και φυσικά τους ευχόμαστε, καλό καλοκαίρι!