Η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ θα πάρει την απόφαση για την εκλογή αρχηγού – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ θα πάρει την απόφαση για την εκλογή αρχηγού – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Την Κυριακή των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την καθιερωμένη δήλωσή του για το αποτέλεσμα στις 12 το βράδυ, αφού είχαν προηγηθεί όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό ήταν αρκετό για να αντιληφθούν όλοι πως έγινε πολλή συζήτηση μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών της Χαρ. Τρικούπη για το τί ακριβώς θα δηλώσει ο αρχηγός. Αυτά όμως που δήλωσε δεν ήταν αυτά που περίμεναν να να ακούσουν οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί σε αυτές τις εκλογές να αύξησε το ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 κατά 0,95% (από 11,84% σε 12,71%) αλλά έχασε 109.175 ψηφοφόρους. Αυτό δεν το θεωρείς και επιτυχία! Εξάλλου ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης από την γενέτειρά του την Κρήτη είχε δηλώσει ότι «η τρίτη θέση για το ΠΑΣΟΚ θα είναι αποτυχία». Ο στόχος του κόμματος, όπως είχε διατυπωθεί προεκλογικά από όλα τα στελέχη, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές καθώς και τον αρχηγό ήταν ότι «το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ θα είναι δεύτερο κόμμα». Συνεπώς, ο κεντρικός πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν επετεύχθη.
Γι’ αυτό το αποτέλεσμα κάποιοι ευθύνονται και θα πρέπει να αναλάβουν με πολιτικό θάρρος τις ευθύνες που τους αναλογούν. Και ο πρώτος φυσικά που φέρει ευθύνη για τη μη επίτευξη του πολιτικού στόχου είναι ο αρχηγός του κόμματος. Και για το λόγο αυτό την Κυριακή το βράδυ, της 9ης Ιουνίου, θα έπρεπε να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών και φίλων του κόμματος προς το πρόσωπό του. Αν το έκανε αυτό, θα είχε προλάβει εκείνους που την επομένη ζήτησαν με δηλώσεις τους ότι το ΠΑΣΟΚ μετά από αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων, είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ σ’αυτές τις εκλογές κατέγραψε μια ασυμμετρία μεταξύ περιφέρειας και κέντρου. Και πράγματι έχει δίκιο αφού το ΠΑΣΟΚ σε 19 νομούς της χώρας ήρθε δεύτερο κόμμα και σε δύο (Ηράκλειο, Λασίθι) ήρθε πρώτο κόμμα μετά από πολλά χρόνια μάλιστα. Στην Αττική το ΠΑΣΟΚ ήρθε τέταρτο στις προτιμήσεις των πολιτών και σε ορισμένες λαϊκές γειτονιές όπως η Β’ Πειραιά ήρθε πέμπτο. Αυτό όμως το σκηνικό δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά, την Κυριακή της 9ης Ιουνίου. Το ίδιο επικρατούσε ένα χρόνο πριν στις εθνικές εκλογές του 2023. Κι αναρωτιέται κανείς, τί έκανε το κόμμα για να ανατρέψει αυτούς τους συσχετισμούς;
Όλες οι δημοσκοπήσεις έλεγαν, λένε και θα λένε για πολύ ακόμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Ποιές ήταν οι ενέργειες του ΠΑΣΟΚ για να πληροφορηθεί ο κόσμος τις θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Πόσες φορές μέλη του κόμματος, μαζί με τον αρχηγό τους, βρέθηκαν έξω από τα σούπερ μάρκετ της Αττικής για να ενημερώσουν τους πολίτες που υποφέρουν από τις τιμές των προϊόντων για τις σωστές θέσεις του κόμματός τους;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όλο τον προηγούμενο χρόνο ασχολήθηκε με την παρακολούθησή του και το Predator. Κακώς κάκιστα έγινε η παρακολούθηση και είναι παραβίαση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά το Predator δεν τρώγεται, κ. Ανδρουλάκη. Οταν ο οικογενειάρχης δεν έχει να προμηθευτεί τα στοιχειώδη για την οικογένειά του, εσύ δεν μπορείς να πηγαινοέρχεσαι από την ΑΔΑΕ στον Άρειο Πάγο για τις υποκλοπές.

Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή της εικόνας. Όταν θέλεις να ενημερώσεις τους πολίτες για τις θέσεις σου για σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν (ακρίβεια, κατοικία) χρησιμοποιείς και τα μέσα της εποχής σου, όπως τα μέσα κοινωνκής δικτύωσης. Κανένας δεν είπε ότι θα πρέπει να γίνει θέμα η προσωπική ζωή του προέδρου. Θα έπρεπε όμως να είχαν γίνει θέμα οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία που είναι πράγματι πρωτοποριακές και προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση στο πρόβλημα στέγης που έχουν οι πολίτες και ειδικά τα νέα ζευγάρια.
Στην προχθεσινή 9ωρη από κοινού συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε σκληρή κριτική από παλιά και νέα στελέχη – μέχρι και Κιμ Γιουνγκ Ουν τον χαρακτήρισαν. Η επωδός όλων ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογή προέδρου από τη βάση. Την απόφαση αυτή τελικά θα την πάρει η Κ.Ε. του κόμματος η οποία συνεδριάζει στις 30 Ιουνίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή