Έφυγε ο Παύλος Μάτεσις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έφυγε ο Παύλος Μάτεσις

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της περασμένης Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Παύλος Μάτεσις, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Δίβρη, της Ηλείας. Μέχρι τα 19 του έζησε σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Σπούδασε θέατρο (πτυχίο ηθοποιού), μουσική (πτυχίο βιολιού), ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά).
Δίδαξε επίσης υποκριτική (1963-64) στη σχολή Σταυράκου, ενώ διετέλεσε βοηθός – δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο (1971-1973). Έγραψε και σκηνοθέτησε δύο τηλεοπτικές σειρές (ΥΕΝΕΔ 1974-6) και έχει γράψει κείμενα για Floor Show.
Η πρώτη παρουσία του στα ελληνικά γράμματα ήταν το 1967 με το θεατρικό έργο «Η Τελετή» (θέατρο Ν. Ιωνίας 1967 και Εθνικό Θέατρο 1969).
Διηγούμενος τις πρώτες «θεατρικές» του αναμνήσεις, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο Παύλος Μάτεσις αναφέρει:
«Στα Καλάβρυτα, τρίχρονο ή τετράχρονο αγοράκι, είδα ένα βράδυ να αναδύεται από το παράθυρο απέναντι από το κρεβάτι μου μία γυναικεία μορφή. Δεν ήταν αγριωπή, δεν ήταν γλυκιά. Ήταν σκεφτική και αυστηρή, με τα μαλλιά τραβηγμένα πίσω. Μπορεί να ΄ταν όνειρο, μπορεί παραίσθηση. Τι σημασία έχει;».
«Θεωρεί ότι είναι η πρώτη του εμπειρία με δραματική χροιά και έμμεση σχέση με το θέατρο. Από το ίδιο το θέατρο θυμάται τον λαϊκό κωμικό Παταπία, που έπαιζε ανεβασμένος πάνω σε ενωμένα τραπέζια, πάλι στην πλατεία Καλαβρύτων και αυτός αντί να γελάει, όπως όλος ο κόσμος, έκλαιγε σπαραχτικά, γιατί είχε μπει στο πέδιλό του ρετσίνι και κολλούσε», σχολιάζει η δημοσιογράφος που συνομιλεί με τον συγγραφέα.
«Εκεί γύρω στα 22 μου, μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, είχα πραγματικά κάτι σαν… αποκάλυψη. Διάβασα Φόκνερ, Κάφκα και Μπέκετ και είδα σε μία ερασιτεχνική παράσταση μαθητών του Γαλλικού Ινστιτούτου το “Μάθημα” του Ιονέσκο. Και είπα: Να, λοιπόν, που γράφουν και έτσι. Γιατί για μένα ο υπερρεαλισμός και ο μοντερνισμός ήταν ο κανόνας. Η συνάντησή μου με αυτούς τους συγγραφείς μού δημιούργησε μια αίσθηση συνηγορίας και συντροφιάς. Από τότε το ήξερα, αλλά τώρα το αρθρώνω, τι δουλειά κάνει ο συγγραφέας. Είμαστε όλοι σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και ο καθένας μας περιμένει ένα τρένο με οδηγό τον ψυχοπομπό Ερμή. Ξέρουμε που θα μας πάει, δεν ξέρουμε πότε θά’ρθει. Και ο συγγραφέας, ώσπου νά’ρθει το τρένο, κάνει συντροφιά στους άλλους».
Από τον Απρίλιο του 1967, τότε που το πρώτο από τα 13 θεατρικά του έργα, η περίφημη «Τελετή», ανέβηκε στο θέατρο της Νέας Ιωνίας από τον Γιώργο Μιχαηλίδη, ο συγγραφέας «εντάχθηκε» στις θεατρικές ομάδες και ζυμώσεις.
Για την παιδεία έχει πει: «Σήμερα, η Παιδεία ευνουχίζει, διότι έχει μεταβληθεί. Κάποτε η βάση της Παιδείας ήταν ο έρως προς τη γνώση. Σήμερα ο στόχος είναι κάποιος να διοριστεί και να βρει επαγγελματικούς προσανατολισμούς. Δεν υπάρχει έρως προς τη γνώση».
Το 1966 λαμβάνει το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου για το έργο «Η Τελετή».
Το 1989 το Έπαθλο Κάρολος Κουν – Πόλις των Αθηνών για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς «Περιποιητής Φυτών – Nursery man».
Το 1988 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ελληνόφωνων Κάτω Ιταλίας για το μυθιστόρημά του «Η Μητέρα του Σκύλου».
Και τέλος το 2000 έλαβε το Μέγα Βραβείο Κριτικών Θεάτρου.
Ο Παύλος Μάτεσις έγραψε τα εξής θεατρικά έργα: «Προς Ελευσίνα» (1995), «Εξορία» (1982), «Λύκε – Λύκε» (1984), «Διηγήματα» (1976), «Η Καθαίρεση» (1969), «Το φάντασμα του Κου Ραμόν Νοβάρο» (1973, 1997), «Περιποιητής Φυτών» (1989, 1997), «Βιοχημεία» (1971, 1997), «Η Τελετή» (1997), «Η Βουή» (1997).
Έγραψε επίσης πρόζα: «Αφροδίτη» (1986, 2000), «Η Μητέρα του σκύλου» (1990), «Ύλη Δάσους» (2000), «Ο Παλαιός των ημερών» (1994), «Πάντα Καλά» (1998), «Σκοτεινός οδηγός» (2002), «Πάντα καλά» (2002), «Μύρτος» (2004), Αλδεβαράν (2007), Graffito (2009).
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά: Mrojek, Ben Johnson, Vitrac, Harold Pinter, Henrik Ibsen, Sean O’ Casey, Arrabal, Joe Orton, Artaud Antonin, Atwood Margaret, Map. Macdonald, Shakespeare, Beaumarchais, Stendhal, Fournier Alain, Haviaras Stratis, Ambert Alba, Ackroyd Peter, William Faulkner και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη: Ειρήνη, Πλούτος, Βάτραχοι, Νεφέλαι, Όρνιθες, Αχαρνής, Θεσμοφοριάζουσαι, Λυσιστράτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή