Δήλωση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την έκθεση της ΤτΕ σε σχέση με την ακρίβεια
«Η Ελλάδα είναι 10% ακριβότερη από τις χώρες της Ευρωζώνης – Η ΤτΕ εκθέτει την κυβέρνηση, ζητώντας παρεμβάσεις για να σπάσουν τα ολιγοπώλια»
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εμμονή της να μην παρεμβαίνει για την αναχαίτιση της ακρίβειας.
Οι πολίτες στη χώρα μας πληρώνουν κατά 10% ακριβότερα τα τυποποιημένα προϊόντα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η δε κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, επιμένοντας στο δόγμα Πισσαρίδη και στη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία:
• Η Ελλάδα ήταν πέρυσι ακριβότερη κατά 10% σε σύγκριση με τον μ.ο. της Ευρωζώνης σε μια γκάμα 41 κατηγοριών επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων.
• Στη χώρα μας πληρώσαμε ακριβότερα το γάλα μακράς διαρκείας (κατά 56%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον αλεσμένο καφέ (+50%), το βούτυρο (+54%), τη μαργαρίνη (+60%), τον στιγμιαίο καφέ (+17%), τα δημητριακά (+15%), τα ανθρακούχα αναψυκτικά (+15%), τις χαρτοπετσέτες (+100%), κ.ά.
• Οι τιμές στα πιο ακριβά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι κατά 28 ως 33% χαμηλότερες (σ.σ.: περιορίζοντας τη διαφορά των τιμών από την Ευρωζώνη από το 61% στο 31%, δηλαδή στο μισό), ενώ οι τιμές στα προϊόντα με μεγάλα μερίδια αγοράς θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 17% (σ.σ.: κατεβάζοντας το μέσο επίπεδο τιμών κάτω από τον μ.ό. της Ευρωζώνης).
• Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να μειωθούν οι τιμές; Με παρεμβάσεις που καταπολεμούν τα ολιγοπώλια και αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών, επιφέρουν αλλαγές στη δομή της αγοράς λιανικής και -σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα- οδηγούν σε αυξημένο καταναλωτικό αλφαβητισμό.
• Στις ανωτέρω μεταβλητές προστίθενται και ο ΦΠΑ, οι μισθοί, τα ενοίκια, κ.ά., που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενη μελέτη της ΤτΕ ως παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των προϊόντων στο ράφι.
Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη.
Δεν είναι μόνο οι πολίτες που παρατηρούν μια στοχευμένη αδράνεια υπέρ των ισχυρών. Είναι πλέον και οι θεσμικοί φορείς.