Δήμος Γαλατσίου: Κανονικά προχωρούν τα έργα για το νέο Διπλό Βιοκλιματικό Βρεφονηπιακό Σταθμό

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δήμος Γαλατσίου: Κανονικά προχωρούν τα έργα για το νέο Διπλό Βιοκλιματικό Βρεφονηπιακό Σταθμό

Πριν έναν περίπου χρόνο μπήκαν στο οικόπεδο της οδού Παπαφλέσσα οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς και ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου Διπλού Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Γαλατσίου. Τα έργα προχωρούν με σταθερούς και γρήγορους ρυθμούς και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον δεύτερο όροφο της εν λόγω οικοδομής.

Να θυμίσουμε ότι το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2022.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του Διπλού Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στο οικόπεδο της Παπαφλέσσα, προτείνεται η κατασκευή συγκροτήματος δύο βρεφονηπιακών σταθμών, σε ένα ενιαίο κτίριο που αναπτύσσει τις χρήσεις του σε τέσσερεις ορόφους. Ο βρεφονηπιακός Α’ αναπτύσσεται στο ισόγειο και στον Α’ όροφο, ενώ ο βρεφονηπιακός Β αναπτύσσεται στον Α’, Β’ και Γ’ όροφο . Υπάρχει επίσης υπόγειο, όπου τοποθετούνται οι βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου (μηχ/σια, (μηχ/σια, λεβηλεβητ/σιο, αποθήκες, αποθήκες, κλπ).
Η χωροθέτηση των βρεφονηπιακών γίνεται με γνώμονα την επίτευξη μέγιστης εκμετάλλευσης των βιοκλιματικών συνθηκών και αξιοποιώντας τον υπαίθριο χώρο και την θέαση προς το πράσινο χώρυ με τον οποίο γειτνιάζει το οικόπεδο στην νοτιοανατολική του πλευρά. Καθώς υπάρχει υψομετρική διαφορά μεταξύ των οδών Φαύνου και Κυμοθόης, γίνεται εκμετάλλευση αυτής δημιουργώντας ανεξάρτητες εισόδους για τους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για τον βρεφονηπιακό Α’ η πρόσβαση γίνεται μέσω πεζοδρόμου που διατρέχει κατά πλάτος το οικόπεδο στην νοτιοανατολική του πλευρά ενώ για τον βρεφονηπιακό Β η πρόσβαση γίνεται μέσω της οδού Κυμοθόης (νοτιοδυτικά).
Ως προς τον Βρεφονηπιακό Α’, αυτός αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, στο επίπεδο του ισογείου και στο επίπεδο του Α’ ορόφου. Η κύρια είσοδος είναι στο επίπεδο του ισογείου, όπου βρίσκονται οι χώροι του προσωπικού και διεύθυνσης, καθώς και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, απασχόλησης – τραπεζαρία και χώρος ύπνου νηπίων.
Επίσης υπάρχει χώρος κουζίνας με αποθήκη τροφίμων και χώρος διανομής φαγητού, WC νηπίων και προσωπικού – κοινού με WC ΑμΕΑ.
Τέλος υπάρχουν και κάποιοι βοηθητικοί χώροι του βρεφονηπιακού Β’.

Η πρόσβαση στον βρεφονηπιακό Α’ επιτυγχάνεται από την ανατολική πλευρά του κτιρίου, μέσω ενός αιθρίου σε ίδιο υψόμετρο με το διαμορφωμένο δάπεδο ισογείου.
Στον Α’ όροφο όροφο βρίσκονται οι χώροι ύπνου βρεφών και οι αίθουσες απασχόλησης βρεφών. Επιπλέον βρίσκονται βοηθητικοί χώροι, όπως χώρος αλλαγής βρεφών και χώρος παρασκευής γάλακτος.
Ορισμένοι χώροι του βρεφονηπιακού Α’ βρίσκονται στο υπόγειο, όπως γενική αποθήκη, δευτερεύουσα αποθήκη, πλυντήριο – σιδερωτήριο με αποθήκη για ακάθαρτα είδη καθαριότητας.
Η πρόσβαση στα επίπεδα γίνεται μέσω κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στη νοτιοανατολική πλευρά.
Ως προς τον Βρεφονηπιακό Β’, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, στο επίπεδο του Α’, Β’ και Γ’ ορόφου. Η κύρια είσοδος γίνεται από την οδό Κυμοθόης, όπου συναντάμε το στοιχείο του νερού και μέσω κεκλιμένων επιπέδων ραμπών εισερχόμαστε στον Α’ ορόφο . Εκεί βρίσκεται ο χώρος εισόδου αναμονή , οι χώροι του προσωπικού και της διεύθυνσης.
Επιπλέον υπάρχει ο χώρος κουζίνας με αποθήκη τροφίμων, ο χώρος διανομής φαγητού, η αίθουσα απασχόλησης τραπεζαρία νηπίων, ο χώρος ύπνου νηπίων, καθώς και WC προσωπικού κοινού με WC ΑΜΕΑ.
Στο επίπεδο του Β’ ορόφου υπάρχει ο χώρος ύπνου βρεφών , οι αίθουσες απασχόλησης βρεφών και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επίσης υπάρχει WC νηπίων και κάποιοι βοηθητικοί χώροι, όπως χώροι αλλαγής βρεφών και χώρος παρασκευής γάλακτος.
Τέλος στο επίπεδο του Γ’ ορόφου όπου βρίσκεται το δώμα υπάρχει η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων νηπίων και η κοινή αίθουσα εκδηλώσεων. Η πρόσβαση στα επίπεδα γίνεται μέσω κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στην βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου.

Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται ως εξής:
Η είσοδος στο χώρο του οικοπέδου όπως αναφέραμε γίνεται από δύο πλευρές (ανατολική και νοτιοδυτική πλευρά οικοπέδου). Διαμορφώνεται δρόμος ράμπα κατάλληλη για οχήματα για την πρόσβαση στον υπόγειο χώρο στάθμευσης από την οδό Φαύνου, καθώς και είσοδος για την ισόγεια στάθμευση από την ίδια οδό.
Βασικό στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου είναι το αίθριο, στο κέντρο του κτιρίου, που δίνει την αίσθηση του φυσικού στοιχείου που εισέρχεται στο τεχνητό και μέσω της κατακόρυφης αυτής φυγής επιτυγχάνεται ανάταση προς τον ουρανό. Ο κάθετος αυτός κήπος δημιουργείται από φυτεμένους τοίχους.
Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται. Πραγματοποιείται φύτευση των απαιτούμενων 4 δέντρων παράλληλα προς την οδό Φαύνου. Σε επιλεγμένα σημεία διαμορφώνονται φυτεύσεις που ακολουθούν τα πρότυπα του φυσικού τοπίου, με θάμνους όπως σχίνα, απήγανος, λεβάντα και δεντρολίβανο και φυτά εδαφοκάλυψης όπως βερβένα, λεβαντίνη, νυχάκι, διχόντρα, αγριοθύμαρο και παχυσάνδρα.

Πήγαινε στην κορυφή