ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής:
Την Παναιγιάλειο Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
« Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται, δυστυχώς, σε μία δύσκολη κατάσταση γιατί το κόστος παραγωγής βρίσκεται στα ύψη. Το υπουργείο έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί πάρα πολλές στρεβλώσεις σε επίπεδο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν λειτουργεί. Είναι αποκαλυπτικό ότι μπήκε υπό την ευρωπαϊκή εποπτεία. Ο ΕΛΓΑ έχει τεράστια προβλήματα. Βρίσκονται χιλιάδες παράγωγα σε ομηρία, διότι δεν γνωρίζουν τελικά ποτέ και πώς θα αποζημιωθούν. Και βέβαια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια οι συντελεστές παραγωγής όπως φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ενέργεια και τώρα πια και το νερό» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην αρχική του τοποθέτηση.
Αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες αγροτών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών και συνεταιρισμών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ή θα πάρουν όρους προτεραιότητας στο δίκτυο οι συνεταιρισμοί και το σύνολο του πρωτογενούς τομέα για να έχουν σταθερό κόστος παραγωγής ή θα δούμε να περνάει ο πρωτογενής τομέας στα χέρια λίγων. Ο μικρός παράγωγος και ο συνεταιρισμός θα γίνουν πάρα πολύ ευάλωτοι. Τελικά μήπως αυτό θέλει η κυβέρνηση;»
«Εάν καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας, η δημογραφική παράσταση θα συνεχιστεί η ραγδαία. Τα χωριά μας θα είναι χωριά-φαντάσματα» πρόσθεσε.
Σχετικά με τα προβλήματα στις καταβολές και επιδοτήσεις που παρατηρήθηκαν, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Τους χτυπάμε καμπανάκι: «αναθεωρήστε τον κανονισμό ΕΛΓΑ» και φέρνουν προς διαβούλευση μιάμιση σελίδας κειμένου; Τόση ρηχότητα; Αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει όραμα και σχέδιο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι η πελατειακή προσέγγιση για να παίρνουν ψήφους».