Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο, ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος παρουσίασε στους 1.500 περίπου παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση τόσο στην εκλογή όσο και τη διακυβέρνηση δήμων και περιφερειών της χώρας.
Ως προς την εκλογή, η πρόταση του Υπουργού είναι «οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη β’ φάση καταμέτρησης. Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθεται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει α) κατά την α’ φάση το 50%+1 ψήφο επί των εγκύρων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη β’ φάση τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη β’ φάση».
Όπως τόνισε ο Υπουργός η προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αφ’ενός λύνει το πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής στο β’ γύρο των εκλογών κι αφ’ετέρου εξαλείφει το σημαντικό κόστος διενέργειας του β’ γύρου.
Άλλες αλλαγές που πρότεινε στο σύστημα εκλογής δημάρχων και περιφεριαρχών είναι:
1. Προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία για όποιον εκλογέα το επιθυμεί με ταυτόχρονη διατήρηση της κλασικής ψηφοφορίας με φυσική παρουσία.
2. Ορισμός επιπλέον υποψηφίων συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης. Για τα δεδομένα του Δήμου Γαλατσίου θα έχουμε δύο επιπλέον υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι θα εκλέγονται μόνο εάν ο συνδυασμός τους ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών.
3. Δημιουργία ποσόστωσης για τη συμμετοχή υποψηφίων συμβούλων ηλικίας έως 30 ετών.
4. Μείωση του αριθμού των υποψηψίων συμβούλων σε έως 50% επιπλέον των θέσεων από το 150% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι για το Γαλάτσι το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου αριθμεί 35 μέλη, από τους 87 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που είχαν τη δυνατότητα να εντάξουν στο ψηφοδέλτιό τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι, τώρα θα έχουν 53.
5. Κήρυξη πρόωρων εκλογών εντός των τριών πρώτων ετών της 5ετους θητείας, για το υπόλοιπο όμως της θητείας. Η δυνατότητα αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί εφόσον συμφωνούν τα 4/5 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.
6. Διεξαγωγή των εκλογών την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Η αλλαγή αυτή, όπως τονίστηκε, είναι αναγκαία γιατί μειώνει το χρονικό διάστημα από την διεξαγωγή των εκλογών μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τους εκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες.
Ως προς το σύστημα διακυβέρνησης οι προτάσεις είναι:
Υποχρεωτική διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισέλθουν για συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια.
Καθιέρωση τοπικών ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων.
Αύξηση της αντιμισθίας δημάρχων και αντιδημάρχων.
Τέλος, η πιο σημαντική για μένα πρόταση είναι η καθιέρωση Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης. Όπως τονίστηκε διατηρείται το δημοτικό τέλος για την κάλυψη των ανταποδοτικών υπηρεσιών και καθιερώνεται το Τοπικό Τέλος Ανάπτυξης (ΤΤΑ) με την ενσωμάτωση σε αυτό του δημοτικού φόρου και του τέλους ακίνητης περιουσίας. Το ΤΤΑ θα καθορίζεται ελεύθερα από τους δήμους και θα αξιοποιείται για την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών και επενδυτικών δραστηριότητων.
Εδώ να με συγχωρείτε αλλά βλέπω να έχει βάλει το χεράκι του ο Δήμαρχος Γαλατσίου, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών. Και το λέω αυτό γιατί ήδη ο Δήμος Γαλατσίου έχει καθιερώσει ένα είδος τοπικού τέλους ανάπτυξης με τα 0,5 ευρώ ανά τμ.. ακίνητης ιδιοκτησίας το χρόνο. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν, ως γνωστόν, για την αγορά ελεύθερων χώρων στο δήμο μας.
Αν οι δήμοι περιμένουν μόνο τις κρατικές επιχορηγήσεις τότε είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Η καθιέρωση του ΤΤΑ και η αξιοποίησή του ή μη από τον εκάστοτε δήμαρχο θα αξιολογείται από τους δημότες και η κρίση τους θα αποτυπώνεται κάθε φορά στην κάλπη. Αν έπιασαν τόπο τα χρήματα θα επιβραβεύεται ο δήμαρχος, αν όχι, θα μαυρίζεται.