Nέα Ομάδα Δραματοθεραπείας για τη διαχείριση του Άγχους ως συναίσθημα ξεκινούν η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχικής Υγείας «Το ΡόδιΟν».
Η έναρξη των συναντήσεων την Ομάδας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 και θα γίνεται κάθε Πέμπτη στις 19:00 μέχρι την ολοκλήρωση των συναντήσεων στις 12 Ιουνίου 2025. Στην Ομάδα μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη ενήλικες, άντρες και γυναίκες, κάτοικοι του Δήμου Γαλατσίου.
Ο συνολικός αριθμός συναντήσεων της Ομάδας θα είναι 20 και προσφέρονται χωρίς οικονομική συμμετοχή. Τα συμμετέχοντα μέλη της Ομάδας δεν θα είναι παραπάνω από 10 άτομα, ενώ πριν από την έναρξη των συναντήσεων θα προηγηθεί ατομική συνέντευξη με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη. Συντονιστής της Ομάδας θα είναι ο κ. Νικόλας Τσιλιβαράκος Κοινωνικός Λειτουργός, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ειδικευόμενος Ψυχοθεραπευτής – Δραματοθεραπευτής.
Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον της συμμετοχής τους στη Γραμματεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210 2222011 και ώρες 09:00-15:00, έως και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024.
Αξιοποιώντας τις τεχνικές της Δραματοθεραπείας τα συμμετέχοντα μέλη της Ομάδας θα έχουν την ευκαιρία με βιωματικό και συμβολικό τρόπο να ανακαλύψουν τρόπους διαχείρισης του άγχους τους. Η Δραματοθεραπεία αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που μέσω της θεατρικής και δημιουργικής έκφρασης μπορεί να υποστηρίξει άτομα και ομάδες να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινής τους επικοινωνίας.
Η θεραπευτική δύναμη της μεταμόρφωσης της εμπειρίας μέσα από το παιχνίδι και το δράμα (για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες) υπήρξε η βάση για να αναπτυχθεί η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Δραματοθεραπείας. Πρόκειται για μια προσέγγιση, της οποίας η εκπαίδευση και πρακτική έχει συμπεριληφθεί στους κύκλους των υπόλοιπων θεραπευτικών προσεγγίσεων μόλις τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ευρώπη και ακόμα αργότερα στην Ελλάδα, παρόλο που συναντάται στις αρχαίες θεραπευτικές τελετουργίες και στο αρχαίο θέατρο. Ετυμολογικά, προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «δράω-ώ» που σημαίνει πράττω και τη θεραπεία, η οποία ορίζεται ως η διαδικασία ίασης σε επίπεδο σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό. Ανήκει στις θεραπείες μέσω τεχνών και αξιοποιεί όλες τις πτυχές της θεατρικής τέχνης: φωνή, κίνηση, ρόλους, αυτοσχεδιασμούς, σενάριο, μάσκες, σκηνογραφία, φωτογραφία, κοστούμια, φωτισμό κ.λ.π. Όλες οι παραπάνω τεχνικές σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός θεραπευτικού πλαισίου αξιοποιούνται με απώτερο σκοπό την αλλαγή του θεραπευόμενου: καθρεπτίζονται οι εμπειρίες της ζωής του, εκφράζονται συναισθήματα, καλύπτονται οι πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου για παιχνίδι, δημιουργικότητα και ερμηνεία ρόλων .
Η Δραματοθεραπεία βρίσκει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών μεμονωμένα αλλά και στα πλαίσια μιας κοινότητας (νοσοκομεία, φυλακές, ψυχιατρικά πλαίσια, σχολεία κ.α.). Εφαρμόζεται ατομικά και ομαδικά και υπηρετεί σκοπούς πρόληψης και θεραπείας.