Μια εκεχειρία δεν φτάνει – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μια εκεχειρία δεν φτάνει – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Στις 27 Νοέμβρη ξεκίνησε η εκεχειρία στον Λίβανο μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και Χεζμπολάχ, τον αντιπρόσωπο των Αγιοταλάχ του Ιράν στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Μέχρι τώρα, σχεδόν 4.000 μαχητές της Χεζμπολάχ, Λιβανέζοι άμαχοι και πάνω από 100 Ισραηλινοί στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ 1,2 εκατ. Λιβανέζοι και περίπου 60.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι θα επέμβει δραστικά, αν παραβιαστούν οι όροι της εκεχειρίας από την Χαζμπολάχ και, κατά τη γνώμη μου, καλά θα κάνει. Έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα από την στιγμή που δέχεται επιθέσεις από το Ιράν δι’ αντιπροσώπων.

Από την αρχή της Ισραήλο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης, αθροιστικά έχουν πέσει πάνω από 50.000 πύραυλοι στο Ισραήλ. Όπως είναι γνωστό, η αφορμή γι’ αυτό τον καταστροφικό πόλεμο ήταν η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ομάδες Παλαιστινίων μαχητών από τη Γάζα επιτέθηκαν στο έδαφος του Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, σκοτώνοντας 1.195 ανθρώπους εκ των οποίων 815 άμαχοι και απάγοντας 251 άτομα. Το Ισραήλ αναγκάστηκε να αντεπιτεθεί και δεν ήταν η πρώτη του φορά με αποτέλεσμα να έχουμε στη Μέση Ανατολή έναν πόλεμο που επεκτάθηκε και στον δυστυχή Λίβανο λόγω της επέμβασης της Χεζμπολάχ.
Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα, εσωτερικά και εξωτερικά, και μου έκαναν εντύπωση αυτά που έγιναν και γίνονται στα Αμερικανικά πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές έλαβαν το μέρος της Χαμάς, με ένα ισχυρό αντι-ισραηλινό μένος. Αυτές οι αντιδράσεις οφείλονται βέβαια στην πολιτική ορθότητα και woke ατζέντα που σαρώνει τα ανώτατα ιδρύματα της Αμερικής, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τις πολύχρονες προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή. Από το 1969 πάνω από 40 προσπάθειες ειρήνευσης, συμφωνίες, εκεχειρίες, βραβεία Νόμπελ αλλά και αεροπειρατείες και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες έχουν λάβει χώρα με τελευταία την εισβολή του Οκτώβρη του 2023. Το Ισραήλ είχε αναλάβει πολλές επώδυνες πρωτοβουλίες ειρήνευσης και υποχώρησης, αλλά πάντα τορπιλιζόντουσαν από διάφορες εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις γιατί, όπως φάνηκε, ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να διαιωνίζουν την εξουσία τους και την εξασφάλιση τεράστιων χρηματικών ποσών από διάφορους χρηματοδότες. Δεν μάχονται για την Παλαιστίνη αλλά για την εξουσία και το χρήμα. Υπολογίζεται ότι η Χαμάς εισπράττει κάθε μήνα από 6 έως 30 εκατ. δολάρια! Γι’ αυτό δεν θέλει καμιά συμφωνία, γι’ αυτό δεν διστάζει να οργανώνει μακελειά και να καταδικάζει τους Παλαιστίνιους στη φτώχεια και στο μίσος. Αυτό που γράφω φάνηκε με τα τούνελ που έχουν κατασκευαστεί στην Λωρίδα της Γάζας που αποκάλυψε η εισβολή του Ισραήλ. Η κατασκευή 500 χιλιομέτρων τούνελ απαιτεί τεράστια χρηματικά ποσά και οπωσδήποτε τεράστια και πολύπλοκη οργάνωση και επιμελητεία.

Αν δούμε τους χάρτες από την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, θα διαπιστώσουμε ότι το Ισραήλ συνεχώς επεκτείνεται εις βάρος Παλαιστινιακών εδαφών. Η επέκταση δεν οφείλεται τόσο στην επιθετικότητά του όσο στην άρνηση ύπαρξης του ως κρατικής οντότητας από τους Παλαιστίνιους. «Ή όλα ή τίποτα» λέγανε οι αρχηγοί τους το 1948. Το χρήμα έρεε από τις άλλες Αραβικές χώρες. Ο λαός της Παλαιστίνης ήθελε να έχει κράτος και δεν τους το επέτρεπαν κάτι τύποι σαν τον Αραφάτ και κάτι τύποι σαν αυτούς της Χαμάς. Έχουν δέσμιο τον Παλαιστινιακό λαό και έφαγαν όλη την βοήθεια που δόθηκε από ΟΗΕ κλπ, αφήνοντας τους φτωχούς Παλαιστίνιους να λιμοκτονούν. Οι 1.200 θάνατοι νέων και οι 250 όμηροι γιατί δεν αναφέρονται σε καμιά ανακοίνωση των Ελλήνων φιλοπαλαιστινίων;
Επί ΠΑΣΟΚ ο Αραφάτ ήταν «κώλος και βρακί» με τον Αντρέα και εμείς όλοι τον υποστηρίζαμε, όπως υποστηρίζαμε και τον Καντάφι και δεν είχαμε αναγνωρίσει ως κράτος το Ισραήλ μέχρι το 1990, που το αναγνώρισε ο γερο Μητσοτάκης. Τί κέρδος είχαμε ως χώρα από την υποστήριξή μας στους Παλαιστίνιους; Next to nothing που λένε οι Άγγλοι, τίποτα δηλαδή. Βλέπουμε και την Λιβύη με ποιόν είναι τώρα χωρίς η Ελλάδα να έχει καμιά ανάμειξη σε αυτά που έγιναν.
Αν οι Παλαιστίνιοι είχαν δεχτεί το 1948 την ίδρυση Ισραηλινού κράτους και ανακήρυσσαν και το δικό τους δεν θα τα είχαμε αυτά σήμερα. Ο Νάσερ φώναζε «τρέμε Ισραήλ» με τις ευλογίες της Μόσχας και την πάτησε στον πόλεμο των επτά ημερών, σε αυτούς που προηγήθηκαν και στους επόμενους. Τώρα το Ισραήλ δεν έθεσε θέμα κατάκτησης, αλλά τήρησης των όρων ειρήνης.

Παρατηρούμε όμως ότι αυτή η εκεχειρία έγινε με τις ευλογίες του Μπάιντεν, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη σπουδή ένα μήνα πριν την απόσυρσή του και αυτό με κάνει καχύποπτο αν το συνδυάσουμε με τα γεγονότα στην Ουκρανία. Μήπως ο γέρος θέλει να κλείσει άρον – άρον το Μεσανατολικό μέτωπο για να επικεντρωθεί στην Ουκρανία; Η απόφαση για χρήση προηγμένων πυραύλων από την Ουκρανία κατόπιν αδείας της Αμερικής για χτυπήματα βαθιά μέσα στην Ρωσία, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και είδαμε ήδη την αντίδραση της Μόσχας. Έστειλε έναν βαλλιστικό πύραυλο, τον Oreshnik, υποτίθεται δοκιμαστικά, που με ταχύτητα ενδεκαπλάσια του ήχου χτύπησε ένα εργοστάσιο στην πόλη Ντνίπρο χωρίς εκρηκτικά και το εξαφάνισε από προσώπου γης, λόγω της μεγάλης κινητικής ενέργειας πρόσκρουσης. Υπήρξε ωστικό κύμα σαν να ήταν από μικρή πυρηνική βόμβα. Αυτή η κίνηση του Πούτιν ήταν συνέπεια της επίθεσης της Ουκρανίας με τον πύραυλο ATACMS κατόπιν αδείας του γερο-Μπάιντεν και υπό την εκκωφαντική σιωπή του Τραμπ. Την περασμένη Πέμπτη 21 Νοέμβρη, μετά το πλήγμα του Oreshnik, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία με βαλλιστικό πύραυλο νέου τύπου συνιστά «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου». Τί μας λέει ο τύπος; Αυτός είναι αθώα περιστερά που εξαπολύει πρώτος σχεδόν ίδιας δυναμικότητας Αμερικανικούς πυραύλους με εκρηκτικά; Ποιόν κοροϊδεύει;
Παράλληλα βλέπουμε κινήσεις σε Ευρωπαϊκές χώρες ψυχολογικής προετοιμασίας του πληθυσμού για ενδεχόμενο πλήγμα ή πόλεμο. Μήπως ετοιμάζεται κάτι; Ακόμη και υποψία να υπάρχει δεν πρέπει να κινητοποιηθεί ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη να απαιτήσει το σταμάτημα του πολέμου; Δεν πρέπει η «Αριστερά» στην Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μιας και έχουν εμπειρία από τα πάλαι ποτέ κινήματα ειρήνης και να ηγηθεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις; Μήπως είναι ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί ενός τέτοιου κινήματος για την αποτροπή εξάπλωσης του πολέμου; Αυτά είναι θέματα, αρχηγέ μας, κι όχι το νέο ΕΚΑΣ.

Υ.Γ. Από την άλλη πλευρά του βγάζω το καπέλο του Προέδρου γιατί σε ένα θέατρο που είχε πάει, δεν χειροκρότησε την δήλωση των ηθοποιών όταν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον τρομοκράτη Νίκο Ρωμανό. Το τρομερό είναι ότι τον καταγγέλλει ένας Γιώργος Θαλάσσης που ήταν δάσκαλος του Ρωμανού, του οποίου δακτυλικό αποτύπωμα βρέθηκε σε σακούλα στην αποθήκη των Αμπελοκήπων που ανατινάχτηκε πρόσφατα. Και απορώ, αυτός ο Θαλάσσης είναι ακόμη δάσκαλος, καθηγητής, συνταξιούχος τί είναι; Και αν είναι εν ενεργεία γιατί δεν απολύεται ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή