Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Το ΕΣΥ είναι μια κατάκτηση του ΠΑΣΟΚ με κύριο εμπνευστή τον αείμνηστο γιατρό Παρασκευά Αυγερινό και τον διάδοχό του, τον Γιώργο Γεννηματά, που έφυγε πρόωρα κι έτσι το ΠΑΣΟΚ έπεσε σε χέρια ανίκανα που ξέχασαν αυτά που οραματίστηκε η πρώτη γενιά του Κινήματος. Όμως ό,τι και να έγινε, το ΕΣΥ έχει υφανθεί στην λαϊκή συνείδηση, γιατί πρόσφερε και προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες υγείας στον Ελληνικό λαό, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις που δέχεται.

Πριν το 1981 οι υπηρεσίες υγείας δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες από τα λαϊκά στρώματα και για να νοσηλευτεί κάποιος, ιδιαίτερα σε μεγάλο νοσοκομείο, έπρεπε να έχει σύσταση το λιγότερο από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που τύχαινε να είναι η Δεξιά ή η χούντα. Η ανάπτυξη του συστήματος υγείας ξεκίνησε από τη Μεταπολίτευση και σε πλήρη εφαρμογή έγινε με το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε τα νοσοκομεία ήταν όλα συγκεντρωμένα στο κέντρο της Ελληνικής Αστικής Τάξης, δηλαδή Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Ψυχικό και Παπάγου. Δεν υπήρχαν νοσοκομεία στην Δυτική Αττική μέχρι να ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ το Θριάσιο και το Αττικό. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν νοσοκομεία στην Ανατολική Αττική γιατί η ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας ποτέ δεν ακολούθησε την ανάπτυξη των πολεοδομικών ιστών.
Μέχρι την κατάργηση των Ιατρείων του ΙΚΑ – για τα οποία δεν ξέρω αν θυμάστε τι κινητοποιήσεις και απεργίες είχαν γίνει – οι εξωτερικές παροχές υγείας στους εργαζόμενους γίνονταν από αυτό το Ίδρυμα και για να σε δει γιατρός ή να κάνεις εξετάσεις έπρεπε να χάσεις μεροκάματο. Η κατάργηση λοιπόν του ΙΚΑ επέτρεψε την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας που είναι συμβεβλημένος με το δημόσιο, με αποτέλεσμα όχι μόνο την ποιοτική, αλλά και την ταχύτατη παροχή υπηρεσιών υγείας. Όλα τα διαγνωστικά κέντρα που υπάρχουν στην επικράτεια οφείλουν την ύπαρξή τους στην κατάργηση του ΙΚΑ και την σύμβασή τους με το δημόσιο, που αυτή τη στιγμή είναι ο ΕΟΠΥΥ. Κατά κάποιο τρόπο έχει και στην Ελλάδα εφαρμοστεί η ρήση της πρώην Υπουργού Υγείας της Αυστραλίας που είχε πει ότι «θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα υγείας παράλληλα με ένα ιδιωτικό τέτοιο τομέα».

Σήμερα, όπως έχουν πει πολλές φορές σπουδαίοι Έλληνες Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι της ιατρικής, η πρόοδος που έχει γίνει στις διαγνωστικές και επεμβατικές μεθόδους επιτρέπουν και επιβάλλεται η ελαχιστοποίηση των ημερών νοσηλείας. Νοσηλεία και μάλιστα περιορισμένη χρειάζονται οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις ή σοβαρές θεραπείες που δεν μπορούν να γίνουν στο σπίτι και οι οποίες είναι ένα μικρό ποσοστό των καθημερινών περιστατικών υγείας. Φανταστείτε ότι και για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ή bypass όλες οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν σε εξωτερικά ιατρεία και να γίνει μόνο η επέμβαση σε ένα θεραπευτήριο με ελαχιστοποίηση των ημερών νοσηλείας. Αυτό είναι εφικτό με την ανάπτυξη, όπως προανέφερα, των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που όλα είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, το σπινθηρογράφημα καρδιάς που στοιχίζει σε ιδιωτικό κέντρο 260 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 39 ευρώ, το οποίο θεωρώ ότι είναι μηδαμινό ποσό σε σχέση με την εξέταση.
Πολλοί λοιπόν αριστεροί, που κόπτονται για το κρατικό ΕΣΥ και ότι εκχωρούνται υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, φωνασκούν μπροστά στα μικρόφωνα του ραδιοφώνου ότι θα έπρεπε να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες από το κράτος γιατί, λέει, πληρώνουμε και θέλουμε όλες τις υπηρεσίες και γρήγορα. Ας δούμε τί πληρώνουν.
Οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για υγειονομική περίθαλψη είναι κατά μέσον όρο 300 ευρώ το μήνα και αν το βάλω 500 ευρώ θεωρώντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι υψηλόμισθοι, έχουμε 6.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα 6.000 ευρώ συμπεριλαμβάνουν απεριόριστες ημέρες νοσηλείας, απεριόριστες επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΣΥ και απεριόριστη λήψη φαρμακευτικής περίθαλψης. Και δεν είναι μόνο αυτό. ΜΟΝΟ στην Ελλάδα έχουμε άμεση πρόσβαση σε γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας με την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, στην Αγγλία ακόμη και να πληρώσει ο ασφαλισμένος δεν είναι δυνατόν να έχει πρόσβαση σε ειδικό γιατρό γιατί ακόμη και αν έχει το κόστος είναι απαγορευτικό. Μη μας διαφεύγει όμως ότι μέρος από τα παραπάνω 6.000 ευρώ πάνε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, συστηματικά ανέργων, αγροτών γιατί πληρώνουν ελάχιστες εισφορές, γύφτων, μεταναστών και λοιπών «αδύναμων» που τα πληρώνουν οι «δυνατοί». Μη το ξεχνάμε αυτό!
Ακούσαμε διάφορες κριτικές για τα απογευματινά χειρουργεία που οργάνωσε το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες εστίασαν στο τί θα κάνουμε του χρόνου που δεν θα υπάρχει Ταμείο Ανάκαμψης. Η λύση που έδωσαν όλοι της Αντιπολίτευσης με κύριο υπέρμαχο το ΚΚΕ ήταν προσλήψεις. Το ίδιο το ακούμε και από τα άλλα κόμματα. Όμως κανένα κόμμα δεν ζήτησε αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού και την ορθολογική χρήση των νοσηλευτικών υλικών που έχουν τεράστιο κόστος. Πώς γίνεται στον Ευαγγελισμό το ημερήσιο κόστος νοσηλείας να είναι 500 ευρώ και στο Υγεία να είναι 300 ευρώ; Το έχει ερευνήσει κανένα κόμμα; Γνωρίζω πολύ καλά ότι στο νοσοκομείο της Ρόδου επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή του μικρού, οι καθαρίστριες έφευγαν με τσάντες γεμάτες χαρτιά υγείας, ζάχαρες, μαρμελάδες κτλ. Έφερναν σάπια κοτόπουλα να φάνε οι ασθενείς και επειδή ο τότε διοικητής έκανε καλά την δουλειά του απομακρύνθηκε και στάλθηκε, επειδή ήταν καλός και προς τιμήν του Νικήτα Κακλαμάνη, στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, αλλά και από εκεί απομακρύνθηκε οριστικά γιατί ήρθε σε σύγκρουση και εκεί με μεγάλα συμφέροντα.
Γιατί κανένα κόμμα δεν έχει ζητήσει την δημοσίευση στην Διαύγεια αναλυτικών μηνιαίων εκθέσεων εκτέλεσης προϋπολογισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπως υποχρεώνει ο νόμος, για να δούμε τί ποσά πάνε στις μισθοδοσίες διοικητικού προσωπικού, τι πάνε σε νοσηλευτικό προσωπικό και τί σε προμήθειες; Καλά το ΚΚΕ που φαντάζεται έναν κομμουνιστικό κόσμο που όλα θα είναι κρατικά, αλλά το ΠΑΣΟΚ γιατί να παρασύρεται και να ζητά πράγματα που αύριο θα τα βρει μπροστά του; Για παράδειγμα η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα επαγγέλματα για ποιο λόγο έπρεπε να γίνει; Φτάνει μόνο η ένταξη στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο ασφαλισμένος αυτό που θέλει είναι να πάει στο νοσοκομείο και να κοιταχτεί το συντομότερο και αν χρειαστεί να νοσηλευτεί. Γιατί για μια εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων χρειάζεται τρίμηνη αναμονή; Προσλήψεις λέει η αριστερά. Γιατί τα μηχανήματα μία δουλεύουν και δέκα όχι; Προσλήψεις λέει η αριστερά. Γιατί να κάνουμε προσλήψεις και να μην παραχωρήσουμε τα μηχανήματα σε ιδιώτες ώστε να είναι πάντα σε πλήρη λειτουργία; Θα ωρύονται ότι παραχωρούν το ΕΣΥ βορά στους ιδιώτες. Έχουν καταλάβει τί θέλουν οι ασφαλισμένοι; Γιατί να μην παραχωρηθεί η διοίκηση-διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ώστε να διοικούνται όπως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια; Γιατί ένας γιατρός να ξεφτιλίζεται που πήρε ένα «φακελάκι» όταν έχει την ζωή του ασθενούς στα χέρια του; Αφού απαγορεύεται το φακελάκι γιατί να μην μπορεί να έχει με νόμιμο τρόπο μεγαλύτερο εισόδημα; Δηλαδή σου κάνει ο άλλος bypass και νομίζεις, κύριέ μου, ότι θα ζει με 1.800 ευρώ το μήνα; Δεν γίνεται αυτό κύριοι της αριστεράς.
Πριν δέκα χρόνια στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο νοσοκόμος που μετέφερε έναν ασθενή για μια ακτινογραφία, δεν έπαιρνε την ακτινογραφία αν και ήταν έτοιμη να την πάει στον γιατρό. Ήταν άλλος μεταφορέας ακτινογραφιών και θυμάμαι μου είχε πει ότι είχαν κάνει αγώνες να επιτύχουν αυτόν το διαχωρισμό!!! Γιατί να μην δοθεί ένας όροφος π.χ. του Ευαγγελισμού στον ιδιωτικό τομέα με ανάλογες χρεώσεις για ιδιωτικούς ασθενείς ώστε τα έσοδα να πηγαίνουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στις άλλες ανάγκες του ιδρύματος;
Μην πυροβολείτε το ΕΣΥ γιατί μπορεί να έρθει μέρα που θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ….

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή