Η Ελλάδα, αγαπητοί φίλοι, χθες, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025 συνόδευσε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο τελευταίο του ταξίδι. Η αναγγελία του θανάτου του έγινε από το νοσοκομείο Κορίνθου όπου είχε μεταφερθεί χωρίς τις αισθήσεις του παραμονή των Θεοφανείων, από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους.
Ο Κώστας Σημίτης διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για δύο συνεχόμενες τετραετίες από το 1996 έως το 2004. Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του είναι τόσο ισχυρό που δεν πρόκειται να το αμαυρώσουν περιθωριακές φωνές. Η χώρα μας κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έκανε πολλά βήματα μπροστά σε όλους τους τομείς: οικονομία, υποδομές, θεσμούς και πάνω απ’όλα σε νοοτροπία και αντιλήψεις.
Το 2004 παρέδωσε το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 99,8% του ΑΕΠ και μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το δημόσιο χρέος έφτασε στο 144,9% του ΑΕΠ. Ο Κώστας Σημίτης έβαλε τη χώρα μας στην ΟΝΕ και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Στη διάρκεια της θητείας του η Κύπρος έγινε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν όλες οι τότε κυβερνήσεις της Ευρώπης ήταν αντίθετες γιατί τόνιζαν ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το πολιτικό ζήτημα της διαίρεσης της Κύπρου και μετά να προχωρήσει η ένταξή της.
Στην ιστορία έχει μείνει το περίφημο μπλοκάκι του γιατί εκεί σημείωνε όλες τις εκκρεμότητες των υπουργών του. Εβαζε στόχους και πάλευε γι’αυτούς για να τους πετύχει. Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια είχε αλλάξει μορφή.
Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών, των θεσμών και των κοινωνικών δομών ήταν ο καθημερινός του αγώνας γιατί, όπως έλεγε, «ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι μια διαρκής διεργασία έχοντας βάση τις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν και καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον».
Στα χρόνια της διακυβέρνησής του έγιναν τα πιο μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομών στη χώρα μας: Αττική Οδός, Μετρό, Αεροδρόμιο, Εγνατία Οδός, Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο και τόσο άλλα μικρά και μεγάλα έργα. Η χώρα μας ήταν πανέτοιμη και διοργάνωσε τους καλύτερους και αρτιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τελικά ο Σημίτης τα έκανε όλα σωστά; Δεν έκανε πουθενά λάθος; Οχι βέβαια, είναι αδύνατο να κυβερνάς για 8 χρόνια και να μην γίνουν λάθη. Το μεγαλύτερο λάθος του, για μένα, ήταν ότι δεν προχώρησε η αναμόρφωση του ασφαλιστκού συστήματος της χώρας μας επί υπουργίας του Τάσου Γιαννίτση. Αν είχε προχωρήσει, ίσως να είχαμε αποφύγει την οικονομική κρίση που βιώσαμε για μια δεκαετία. Πώς όμως θα μπορούσε να ψηφιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση όταν είχε απέναντί του όλα τα κόμματα μαζί και την πλειοψηφία του δικού του κόμματος που ήταν πρόεδρος, του ΠΑΣΟΚ. Στη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί τότε με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, είχαν λάβει μέρος τότε 1,5 εκατομμύριο άτομα. Αν Σημίτης επέμενε να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή, απλά δεν θα ψηφιζόταν και τότε η κυβέρνησή του θα κατέρρεε.
Αυτοί που θέλουν να αμαυρώσουν την κυβερνητική του θητεία, του αποδίδουν ευθύνες για το Χρηματιστήριο και τα Ίμια. Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όταν ο δείκτης του κόντευε να ξεπεράσει κι αυτόν της Νέας Υόρκης, ο Σημίτης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αν θυμάμαι καλά, ότι το Χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος και θα πρέπει να υπάρχει σύνεση και προσοχή. Δυστυχώς όμως αυτοί που έχασαν λεφτά και περιουσίες, το Χρηματιστήριο το έβλεπαν σαν καζίνο. Το ίδιο βέβαια και εκείνοι που κέρδισαν – γιατί υπήρχαν και τέτοιοι.
Το θέμα των Ιμίων του προέκυψε μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη για τα Ίμια ανήκει στον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Λυμπέρη, ο οποίος δεν ήξερε τί του γινόταν! Αν μιλήσετε με επιχειρησιακούς στρατιωτικούς, θα το διαπιστώσετε. Τον καταγγέλουν οι θερμοκέφαλοι υπερπατριώτες, για υποχωρητικότητα, αλλά δεν μας λένε τί έπρεπε να κάνει τότε η χώρα μας. Μήπως να προχωρούσε σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία η οποία σύγκρουση θα μας έφερνε δεκαετίες πίσω;
Ο Κώστας Σημίτης ενδιαφερόταν και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ γιατί ήταν συνιδρ
υτής του και ποτέ δεν το εγκατέλεψε, όπως κάποιοι υπουργοί του τους οποίους ο ίδιος ανέδειξε και τώρα έχουν πιάσει στασίδι στη Νέα Δημοκρατία. Στην τελευταία του ομιλία για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ είχε πει: «Σήμερα από ποτέ ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μία προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες». Το ακούς Ανδρουλάκη;
Κλείνοντας να σας πω ότι ο Κώστας Σημίτης από την πλευρά της μητέρας του, Φανής Χριστοπούλου, είχε την καταγωγή του από το Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα από το χωριό Κορακοχώρι, όπου διατηρούσε μαι αναπαλαιωμένη οικία και 50 στρέμματα αμπελώνες από τους οποίους έβγαζε το δικό του κρασί με την ονομασία «Ήλιδα Γη». Τα 100 στρέμματα από την περιουσία που είχε κληρονομήσει τα είχε δωρίσει στην τοπική κοινότητα, όπως είχε κάνει και με την αμοιβή του και το Πάντειο Πανεπιστήμιο την οποία είχε εκχωρήσει στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος.
Αυτός ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο καλύτερος κυβερνήτης της Μεταπολίτευσης.