Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, στις 19:00, οι εκδόσεις ΙΣΝΑΦΙ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Γκιουλέκα με τίτλο «Ο Σεγιαχατναμές του Μπεκρή», στην Αθηναίων Πολιτεία (Ακάμαντος 1 & Αποστόλου Παύλου, Θησείο).
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης, η ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου και η υπεύθυνη λογοτεχνίας των εκδόσεων ΙΣΝΑΦΙ, Αλεξάνδρα Σαμοθράκη.
Ο Πέτρος Γκιουλέκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2000. Σπούδασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κατάγεται από τις Σέρρες και τα Γρεβενά. Στο παρελθόν, έχει υπάρξει αντικέρ, πωλητής κυνηγετικών όπλων, ηθοποιός και δάσκαλος.
Το 1941, ο παππούς του είδε τον Άη Γιώργη καβάλα στ’ άλογο. Ο ίδιος ακόμη όχι. Αρκείται, λοιπόν, στο να γράφει για εποχές που οι φανερώσεις των αγίων ήταν συχνότερες, οι γλώσσες γειτνίαζαν ανενόχλητες και τα τοπωνύμια διδόταν ακόμα από τους ντόπιους. Αυτή είναι η πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα.
Γιατί αυτό το βιβλίο τώρα;
Κάτι από την φαντασμαγορία των παραμυθιών της Χαλιμάς, κάτι από την συναισθηματική ευστροφία των Ρώσων κλασικών του 19ου αιώνα, κάτι από την οικειότητα των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη και του Νιρβάνα, κάτι από τα γλωσσολογικά τερτίπια του Δημοσθένη Παπαμάρκου, την θρασύτητα του Ιωάννου, την τρυφερότητα του Μάρκες και την κατανόηση του εύρους των ανθρώπινων δυνατοτήτων της Τοκάρτσουκ, κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου θα σας θυμίζει κάτι. Σας το λέω τώρα για να μην παιδεύεστε: αυτό που θα σας θυμίζει θα είναι η αναπάντεχη ευθυβολία της πραγματικής λογοτεχνίας.