Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής Εναλλακτικές Θεραπείες Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Γαλατσίου
Υπάρχουν κανόνες για την ευτυχία; Και βέβαια υπάρχουν! Οι κανόνες και τα όρια διέπουν κάθε ύπαρξη και σχέση μέσα στη δημιουργία, από τον ήλιο και τον άνθρωπο, μέχρι τα φυτά και τα μυρμήγκια. Όποιος επιθυμεί να βιώνει τη ζωή συντονισμένος με τη συχνότητα της ευτυχίας, είναι σημαντικό να γνωρίζει, να σέβεται και να εφαρμόζει τους κανόνες που υφίστανται συμπαντικά, καθώς και τα απαραίτητα όρια, πρώτα για τον ίδιο και μετά για τους γύρω και το περιβάλλον που έχει επιλέξει να ζει.
Κανόνας #1: Κυνήγησε τη χαρά και θα χάσεις τη χαρά
Η ευτυχία είναι ένα υποπροϊόν και όχι ένα άμεσο αποτέλεσμα. Όταν ξοδεύεις τον χρόνο σου κυνηγώντας το αποτέλεσμα ενεργά, τότε αυτό, μοιάζει να τρέχει μακριά από σένα. Ωστόσο, όταν – αντί γι’ αυτό – ασχολείσαι με μια αποστολή που είναι μεγαλύτερη από σένα και φέρεσαι στους ανθρώπους γενναιόδωρα και ευγενικά, σημαίνει ότι εργάζεσαι δημιουργικά, πράγμα που κάνει την ψυχή σου να τραγουδά, με αποτέλεσμα να έχεις μια υπέροχη και εξελικτική ζωή. Όταν φροντίζεις για σένα και την ολιστική σου υγεία, καθώς και για την θετική σου παρουσία, συμπεριφορά και εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι αυτό θα φανεί, θα εμφανιστεί στο σώμα σου, στο νου σου, στα συναισθήματά σου και στη ζωή σου.
Η χαρά είναι συνειδητή επιλογή, που ποτίζεται με σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις. Μην κυνηγάς τη χαρά, δημιούργησέ την, βίωσέ την και μοιράσου την.
Κανόνας #2: Το πάθος ακολουθεί τον σκοπό
Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να εξελίσσονται. Αν θέλεις να είσαι πιο ζωτικός και φωτεινός, είναι απαραίτητο να εντοπίσεις την Αιτία σου, το Σκοπό σου. Ο σημαντικός σου σκοπός θα μπορούσε να είναι να ξεκινήσεις μια εργασία που να βοηθήσει την κοινωνία να αναβαθμιστεί ή να δημιουργήσεις μια επιχείρηση που να προσφέρει ευκαιρίες, χαρά και ελπίδα. Θα μπορούσε να αφορά στη διάσωση και εξέλιξη του περιβάλλοντος ή στην υποστήριξη παιδιών που είναι ορφανά ή έχουν κάποια ασθένεια.
Υπάρχουν πολλά ευγενή έργα που σε περιμένουν. Το κλειδί είναι να αποφασίσεις να ακολουθήσεις την παρακίνηση της ψυχής σου για μια διαδρομή, που θα σε κάνει να ξεχάσεις τους πόνους σου και να εγγράψεις νέες ιδέες και εμπειρίες μέσα σου, που θα μετασχηματιστούν σε δώρα για σένα και τους άλλους. Έτσι, δεν θα ξαναπείς το ρήμα «βαριέμαι». Ο ουσιώδης σκοπός προσκαλεί το πάθος να μπει σε λειτουργία.
Κανόνας #3: Η παραγωγικότητα γεννά θετικότητα
Δεν αρκεί η παραγωγικότητα από μόνη της. Χρειάζεται να συνοδεύεται από θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, αίσθηση αποστολής και διάθεση προσφοράς προς τον άνθρωπο. Η παραγωγικότητα χωρίς ανάκαμψη και μοίρασμα αγάπης, δημιουργεί ένα εσωτερικό κενό. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι στα καλύτερά τους όταν νιώθουν ότι περνούν τις μέρες τους επικεντρωμένοι και παραγωγικοί γύρω από έξυπνες επιδιώξεις που συμβάλουν στο κοινό καλό. Με αυτό τον τρόπο, η παραγωγικότητα γεννά θετικότητα και η θετικότητα γεννά την υγιή σύνδεση, το φως, την αλληλεγγύη και τα θαύματα.
Κανόνας #4: Οι αθλητές είναι αισιόδοξοι
Κάποτε, ένας άνθρωπος συνάντησε έναν ηλικιωμένο άντρα που φαινόταν πολύ νέος. Τον ρώτησε, λοιπόν, ποιο είναι το μυστικό του. Εκείνος απάντησε: «Γίνε μια μηχανή αέναης κίνησης». Τι σημαίνει αυτό;
Όταν περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γιόγκα, κολυμπάμε, χορεύουμε κάνουμε σκι, θα απελευθερώσουμε BDNF (Brain – Derived Neurotrophic Factor), σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη (ή νοραδρεναλίνη) και ντοπαμίνη. Και όλα αυτά, θα μας κάνουν νεότερους, πιο γρήγορους, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους.
Εμείς προκαλούμε και δημιουργούμε την υγεία ή την ασθένεια, την θετικότητα ή την αρνητικότητα, τη δράση ή την αδράνεια. Είμαστε αιτίες, όχι αποτελέσματα. Ας γίνουμε αθλητές της ζωής και όχι θεατές της.
Κανόνας #5: Η θνησιμότητα, μας κάνει ευτυχισμένους
Όσο πιο συνειδητά κρατάμε τη σκέψη του θανάτου, τόσο περισσότερο ζωντανεύουμε και εκτιμάμε τη ζωή και τα δώρα της. Όταν αντιληφθείς ότι η ζωή έχει ένα τέλος και αυτό τέλος δεν αργεί πολύ να έρθει, τότε αποφασίζεις να ζήσεις την κάθε στιγμή, να είσαι ολοκληρωτικά παρών και να ρουφήξεις τη ζωή αντί να σε ρουφάει. Τότε, θα πάψεις να χρονοτριβείς, να αναβάλεις και να χάνεσαι. Έτσι, θα κινείς εσύ τις καταστάσεις, θα είσαι σύμμαχος της ζωής, θα απολαμβάνεις τη ζωή, θα είσαι η ίδια η ζωή.
Η πιο κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις αυτό το ταξίδι, είναι αυτή η στιγμή, το Τώρα!