Γ. Καραμέρος: Ακατανόητη η στάση του κ. Ανδρουλάκη να αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στο κοινοβουλευτικό απυρόβλητο ένα μήνα, ανάμεσα στα συλλαλητήρια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. Καραμέρος: Ακατανόητη η στάση του κ. Ανδρουλάκη να αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στο κοινοβουλευτικό απυρόβλητο ένα μήνα, ανάμεσα στα συλλαλητήρια

Σημεία από τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Καραμέρου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στους δημοσιογράφους Αντώνη Δελλατόλα, Κάτια Μακρή και Νίκο Χατζηνικολάου:

Για την πρόταση μομφής και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ

Η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής ανάμεσα στα δύο συλλαλητήρια, αυτό της 26ης Ιανουαρίου και αυτό της ερχόμενης Παρασκευής, εξέλειψε βάσει του Κανονισμού της Βουλής και του άρθρου 84, δεδομένου ότι από την κατάθεση και μετά, είτε αρχίζει αμέσως η συζήτηση είτε δύο μέρες μετά. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί πλέον να γίνει μέχρι την Παρασκευή. Αυτό έγινε με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μία επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να αφήσει τον κ. Μητσοτάκη να κρυφτεί από τη Βουλή, να μην έρθει να λογοδοτήσει για την υπόθεση των Τεμπών και να αρκεστεί σε μία τηλεοπτική συνέντευξη και σε μία γραπτή.

Δεν τίθεται ζήτημα πυροδότησης της κατάστασης. Για να κατατεθεί μία πρόταση μομφής, χρειάζονται 50 βουλευτές. Και αυτή τη στιγμή, με τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει ζήτημα μονομερούς κατάθεσης από κόμμα το οποίο δεν συγκεντρώνει 50 βουλευτές. Αυτό είχαμε και εμείς ως δυσκολία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά σταματήσαμε στους 43 βουλευτές και δεν μπορέσαμε, μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει, να συνδιαμορφώσουμε το κείμενο και να καταθέσουμε την πρόταση μομφής.

Από τη στιγμή που κανείς δεν διαθέτει 50 βουλευτές, πρέπει να συνεννοηθούμε. Αυτό ακριβώς λέω και τίποτα παραπάνω. Ούτε επιθετικά προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε σχέση με το τι θα γίνει από την Καθαρά Δευτέρα και μετά. Αλλά δεν μπορώ να μην ψέξω -δεν θα πω την πλάτη που έβαλε ο κ. Ανδρουλάκης, γιατί είναι σκληρό-, αλλά την ακατανόητη στάση να αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στο κοινοβουλευτικό απυρόβλητο ένα μήνα, ανάμεσα στα συλλαλητήρια.

Όσα σκάνδαλα και αν συσσωρεύονται, όσα σχέδια και αν καταστρώνει η αντιπολίτευση, η εκάστοτε πολιτική εξουσία κλονίζεται μόνο από τη λαϊκή κινητοποίηση. Και αντίστροφα, η ισχύς της εξουσίας, κατά τη γνώμη μου, τροφοδοτείται από την απουσία κοινωνικών αντιστάσεων. Εδώ λοιπόν έχουμε μία ιστορική κινητοποίηση, η οποία ξεπερνά τα κόμματα και τους μικροτακτικισμούς -εγώ έχω τόσους, εσύ πόσους έχεις, εγώ θα πρέπει να έχω την πρωτοβουλία και δεν σε ακολουθώ. Οφείλω να πω όμως -όχι υπερασπιζόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά την πραγματικότητα- ότι σε κάθε πρωτοβουλία της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμείς ανταποκριθήκαμε: και στην πρόταση μομφής που έγινε πριν 12 μήνες για τα μονταρισμένο βίντεο, που είχε αποκαλύψει κυριακάτικη εφημερίδα.

Είναι αδύναμα τα επιχειρήματα ότι θα στερηθεί ένα όπλο η αντιπολίτευση από την αντιπολίτευση για τους επόμενους έξι μήνες. Λες και αυτό το επιχείρημα δεν θα ισχύσει την ερχόμενη Τρίτη ή την Τετάρτη, αν σκοπεύει το ΠΑΣΟΚ να φέρει την πρόταση. ‘Η ότι τα πορίσματα θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Τα οποία πορίσματα έχουν γίνει φύλλο και φτερό και έχουν προδημοσιευθεί σε όλες τις εφημερίδες και δεν δίνουν και περισσότερο φως στην υπόθεση απ’ ό,τι αν μπορούμε να εμπιστευτούμε -και εμπιστευόμαστε- τη δημοσιογραφική έρευνα.

Έχουν αφήσει ήδη πολύ ισχυρό αποτύπωμα τόσο ο αγώνας των συγγενών και η κοινωνική ανάγκη να μην αφεθούν μόνοι τους οι συγγενείς των θυμάτων, όσο και οι δημοσιογράφοι, οι όποιοι πολιτικοί κρατούσαν το θέμα ψηλά τα τελευταία δύο χρόνια, ή οι επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν, συνεχίζουν, σκάβουν, να αναζητούν την αλήθεια. Υπήρξε μια κοινωνική ανάγκη να μην αφεθούν μόνοι. Και μιλώντας ο καθένας στο οικογενειακό του περιβάλλον, στο κοινωνικό του περιβάλλον -αφήνω τα κόμματα, τη Βουλή ή τις εκδηλώσεις που έχουν πολιτικό και κομματικό χαρακτήρα- αντιλαμβάνεται την ανάγκη των πολιτών να κατέβουν την Παρασκευή στους δρόμους.

Βλέπω τι γίνεται στην εκλογική μου περιφέρεια, στον Ωρωπό, στο Λαύριο, στην Αρτέμιδα, στη Ραφήνα, στα σχολεία που θέλουν να δουν οι μαθητές και οι καθηγητές τι θα κάνουν με τις απουσίες. Υπάρχει μία πάνδημη απαίτηση για αλήθεια, δικαιοσύνη, λογοδοσία. Κι εκεί στέκομαι στο ότι δεν κατόρθωσε η προοδευτική αντιπολίτευση να ομονοήσει για την κατάθεση της πρότασης μομφής. Δεν είναι αποσυνάγωγοι η λογοδοσία της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Γι’ αυτό λέω ότι υπάρχει ευθύνη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που άφησε τον κ. Μητσοτάκη να μη λογοδοτήσει στη Βουλή.

Θα έχουμε την Προανακριτική Επιτροπή, έχουμε την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Δεν πρέπει να φαίνεται αδύναμη η Βουλή και το πολιτικό σύστημα απέναντι στις ανάγκες των πολιτών για ασφαλείς μεταφορές -δημόσιες μεταφορές- και απέναντι στην αδικία, στον αυταρχισμό, τη λιτότητα, για όλα αυτά τα οποία ζούμε, που σίγουρα έχουν προσθέσει σε αυτή την ανάγκη των πολιτών.

Για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου και τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης

Ο κ. Φάμελλος ούτε υπόνοιες άφησε, ούτε την κυβέρνηση «φωτογράφισε», αυτά είναι ισχυρισμοί του κ. Βορίδη. Η κ. Αποστολάκη, που θρηνεί τον γιο της, είναι θεσμικός παράγοντας ενός πολύ σημαντικού πόλου εξουσίας, της Δικαιοσύνης. Η κ. Αποστολάκη δεν είχε μόνο την υπόθεση των Τεμπών, είχε κι άλλες υποθέσεις. Το ότι μία δικαστής, που είναι και επόπτρια των ερευνών για τα Τέμπη, αλλά προφανώς έχει και άλλες υποθέσεις, βγαίνει το πρωί της εύρεσης του γιου της μετά από ένα μήνα και λέει ότι κάποιο «κακόψυχο αφεντικό» και κάποιοι τον οδήγησαν στον θάνατο, είναι κάτι που η Βουλή θα πρέπει να κλείσει τα μάτια;

Δεν είναι κρίσιμο για τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών -γιατί τέταρτη εξουσία, πολύ σημαντική, είναι η δημοσιογραφία- το γεγονός ότι παραμένει ανεξιχνίαστο το έγκλημα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ πέντε χρόνια μετά, μολονότι διεξήχθη και μία δίκη; Δεν πρέπει να μιλάνε οι πολιτικοί για αυτή την υπόθεση; Μιλάει όλη η Ευρώπη. Εγκαλέστηκε η Ελλάδα σε σχέση με το κράτος δικαίου για αυτή την υπόθεση.

Ως προτείνουσα, για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή της περιόδου διακυβέρνησης Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, μαζί με τον νομικό κόσμο, και πρότεινε και έκανε συγκεκριμένες αλλαγές που έφερε και εφάρμοσε το 2019 στο Σύνταγμα η επόμενη κυβέρνηση, η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος. Σας λέω, για παράδειγμα, το ζήτημα της κατάργησης της ειδικής παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων.

Σχετικά με το συλλαλητήριο της προσεχούς Παρασκευής για τα Τέμπη

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός, κοινωνικά, και η πρόταση μομφής αμφισβητεί ή μάλλον μεταφέρει τη δυσπιστία των πολιτών στο Κοινοβούλιο. Αυτό προκύπτει από τις εκδηλώσεις του κόσμου, προκύπτει και από όλες τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν, σε ποσοστό άνω του 70%, ότι οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα σε αυτή την υπόθεση, ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Ενόψει και της Παρασκευής, όταν όλα μοιάζουν αδιέξοδα, ο λαός ανοίγει δρόμους. Και αυτό δεν είναι ένα λεκτικό σχήμα. Εγώ εκτιμώ ότι ζούμε μία κοσμογονία πολιτική, με το πολιτικό προσωπικό να μη μπορεί να ανταποκριθεί όταν επιλέγει τακτικισμούς και δεν αντιστοιχίζεται με την αλήθεια που αναζητούν οι πολίτες σε μια σειρά υποθέσεων.

Ενδεχομένως, αν είχε αποδοθεί η δικαιοσύνη ή αν είχε προχωρήσει η δικαιοσύνη στην υπόθεση των υποκλοπών, που ήταν μια πολύ κρίσιμη υπόθεση για το κράτος δικαίου, για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το να παρακολουθούνται τα smartphones πολιτικών αντιπάλων υπουργών, στρατιωτικών. Τα smartphones, όχι απλά σε ακούω στο τηλέφωνο: είμαι στην κρεβατοκάμαρά σου. Και δυόμισι χρόνια μετά, να αρχειοθετούνται οι μηνύσεις, για παράδειγμα, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, ενός πολιτικού δηλαδή αρχηγού κόμματος κι ενός δημοσιογράφου που κάνει ερευνητική δημοσιογραφία. Ενδεχομένως, λοιπόν, να μην είχε γεμίσει αυτό το ποτήρι της δυσθυμίας των πολιτών, της πεποίθησης τους ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ρυθμίσει την αγορά και να σταματήσει τα καρτέλ, ούτε να εξασφαλίσει δημόσιες μεταφορές.

Εγώ μεθαύριο θα πάω ως απλός πολίτης στο συλλαλητήριο στον Ωρωπό. Στον Ωρωπό, στο Λαύριο, στο Μενίδι, διαμαρτύρονται για τα Τέμπη, αλλά διαμαρτύρονται και γιατί δεν έχουν ασφαλείς δημόσιες μεταφορές. Διαμαρτύρονται γιατί, με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση εκχώρησε το μεταφορικό έργο σε κάποια ΚΤΕΛ ιδιωτών. Και υπάρχουν πρωινά -όχι πολλά, αλλά έχει συμβεί- που τα λεωφορεία δεν βγαίνουν στους δρόμους.

Οι μεταφορές, οι ασφαλείς μεταφορές συνδέονται με το έγκλημα στα Τέμπη. Οι κάτοικοι στα Σπάτα, στον προαστιακό, που είδαν ένα σιδερένιο έλασμα που υπάρχει πάνω από τους συρμούς του προαστιακού και εκτοξεύτηκε ένα σίδερο 300 κιλά στην αποβάθρα, δεν συνέδεσαν την κατάσταση με τον σιδηρόδρομο; Εγώ προσπαθώ να βάλω και στη βάση όχι του συναισθήματος, αλλά της συλλογικής ανάγκης των πολιτών.

Για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και το κόμμα της Αφρ. Λατινοπούλου

Όταν δεν βάζουμε τα θέματα όπως πρέπει, ναι, μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για την ακροδεξιά, η οποία είναι και το Plan B, πολλές φορές, της κεντροδεξιάς. Βλέπω τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η κ. Λατινοπούλου, η οποία λέει ότι δεν θα πάει στις συγκεντρώσεις ή, εν πάση περιπτώσει, δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τη διαμαρτυρία. Είναι ένα πολύ ωραίο Plan B τα κόμματα τα οποία, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιτυγχάνουν να έχουν μία κάποια πρόσκαιρα οφέλη και να εκφράζουν δήθεν τη διαμαρτυρία, χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα να προτείνουν κάτι που θα αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων.

Θα τις δούμε τις δημοσκοπήσεις όταν θα φτάσουμε προ του διακυβεύματος των εκλογών. Για να μπορέσουμε να δούμε ποιοι είναι οι συσχετισμοί, θα πρέπει να υπάρχει ένα ζήτημα εκλογών. Εκτιμάει κανείς ότι θα είναι η ίδια κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία, αν οδηγηθούμε σε εκλογές; Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να θέλει να οδηγήσει στην ήττα την κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζουμε ένα πλαίσιο αστικής ευγένειας ως περίμετρο στην οποία μπορεί να κινείται η αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την έρευνα ενός πανεπιστημίου στη Σκανδιναβία, ζήτησε 16.000 φορές εκλογές από το 2016 ως το 2019.

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να σπάσει το ρεκόρ του, να ρίξει τον κ. Μητσοτάκη κάτω από το 18%, αλλά αυτά είναι εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας.

Για την επίθεση σε διαμέρισμα της Ελ. Βόζεμπερκ

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζουμε κάθε βίαιη επίθεση. Και μιλάω για την επίθεση στο εξοχικό σπίτι της κ. Βόζενμπεργκ, την εμπρηστική, βομβιστική επίθεση. Και κάθε επίθεση που έχει φθορά ξένης περιουσίας, με βόμβα, φωτιά κτλ. Πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν αυτές οι υποθέσεις, γιατί είχαμε και μία επίθεση στο γραφείο της κ. Βολουδάκη στα Χανιά. Οι κινήσεις αυτές είναι ύποπτες, συμβάλλουν στη συκοφάντηση της διαμαρτυρίας και συμβάλλουν και στην καταστολή. Τις καταδικάζουμε και πρέπει να διερευνηθούν. Και πρέπει επίσης να έρθει στο φως της δημοσιότητας ποιοι είναι οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή