Όπως ανακοινώθηκε από την 1η Απριλίου του 2025 ο κατώτατος μισθός που αυξήθηκε από τα 830 στα 880 ευρώ και θα αναλογιστεί η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά αύξησης του κατώτατου μισθού από το 2019, οπότε ήταν 650 ευρώ. Έτσι ο κατώτατος μισθός συνολικά στην Ελλάδα έχει σημειώσει τα τελευταία 6 χρόνια αύξησης της τάξης του 35,4%.
Σε σχέση, λοιπόν, με τον Δεκέμβριο του 2019, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επιπλέον καθαρά, αν δεν έχουν παιδιά, 195 ευρώ μηνιαίως επιπλέον, με ένα παιδί 204 ευρώ επιπλέον και, εάν έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, 215 ευρώ μηνιαίως επιπλέον και ετησίως εάν δεν έχουν παιδιά 2735 ευρώ επιπλέον και εάν έχουν δύο ευρώ επιπλέον ή περισσότερα 30 ευρώ.
Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 είναι σχεδόν διπλάσια από τον σωρευτικό πληθωρισμό της ίδιας περιόδου, που διαμορφώθηκε σε 18,1%.
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό.
Από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ωφελούνται άμεσα από 1,6 εκατομμύρια πολίτες μεταξύ των οποίων:
– Περισσότεροι από 575 χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα,
– οι υπάλληλοι που επίσης θα δώσουν δημόσιο αύξηση,
– δικαιούχοι επιδομάτων που εξαρτώνται από τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας, ενώ,
– συμπαρασύρονται και οι τριετίες.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το γεγονός ότι πλέον, ο κατώτατος μισθός που αποτελεί το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσης αυτής, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 30 ευρώ μηνιαίως φέτος.
Συνυπολογίζοντας όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2023, η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στα 2.283 ευρώ ανά έτος, που ισοδυναμεί με 1,3 μισθούς επιπλέον τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και επιπλέον νόμος ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί έτσι μια κλειδαριά ασφαλείας για τους εργαζομένους, ενώ από το 2028 και έπειτα που απαιτούνται με αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά 35,4% όπως είπαμε, αντίστοιχα αυξημένος είναι τα τελευταία πέντε χρόνια και ο μέσος μισθός κατά 28,3% ο οποίος έχει φτάσει τα 1342€ γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η νέα αυτή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ακόμη μια σημαντική είδηση και αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την άνοδο του στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Είναι ακόμη, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό της μετά το 2008 και συγκεκριμένα στο 8,7%, με 500.000 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί.
Φυσικά, από μόνη της αυτή η είδηση δεν αποτελεί αντικείμενο για πανηγυρισμούς καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.
Ο στόχος μας είναι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να αμείβονται με τους μεγαλύτερους μισθούς από τον κατώτατο, κάτι που σταδιακά αποτελείται, αφού οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πάνω από 1000 ευρώ σήμερα αποτελούν το 53,7% του συνόλου ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν το 36,3%.
Απο ενημερωτικό Νίκου Παπαθανάση