Πολλές φορές στο παρελθόν, αγαπητοί φίλοι, έχω αναφερθεί στις ομοιότητες που παρουσιάζουν η κεντρική με την τοπική εξουσία. Ομοιότητες οι οποίες έχουν σχέση με τη διάρθρωσή τους, τον τρόπο λειτουργίας τους καθώς και με τη συμπεριφορά των εκλεγμένων. Για την κεντρική εξουσία υπάρχει η Βουλή των Ελλήνων με τους βουλευτές, για την τοπική είναι το Δημοτικό Συμβούλιο με τους δημοτικούς συμβούλους. Η κεντρική έχει τον Πρωθυπουργό με τους υπουργούς και η τοπική τον Δήμαρχο με τους αντιδημάρχους.
Μια, όμως, ομοιότητα η οποία είναι ενοχλητική και πολλές φορές εξοργιστική για τους πολίτες είναι οι άδειες αίθουσες των συνεδριάσεων. Πόσες φορές δεν έχουμε δει από τηλεοράσεως τα κενά έδρανα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής, τη στιγμή μάλιστα που συζητούνται σοβαρά σχέδια νόμου για τη ζωή μας; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων. Όχι εδώ δεν έχουμε τελείως άδειες αίθουσες αλλά απουσίες δημοτικών συμβούλων και μάλιστα αδικαιολογήτως και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου όσα χρόνια κυκλοφορεί ο «Παλμός», δηλαδή από το 1993. Σπανίως θα είναι παρόντες όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι απουσιάζουν από συνεχόμενες μάλιστα συνδριάσεις του Σώματος ορισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Η διαρκής απουσία τους μόνο για έναν λόγο θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη: αυτόν της υγείας. Εύχομαι ολόψυχα να είναι καλά οι ίδιοι και η οικογένειά τους και όταν επιστρέψουν με το καλό στις συνεδριάσεις, να πουν το λόγο της απουσίας τους.
Αυτοί οι οποίοι πάντως δεν απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις – και πώς θα μπορούσαν άλλωστε; – είναι οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι παρόντες για να απαντούν στα ερωτήματα που τίθενται και έχουν σχέση με τον τομέα ευθύνης τους. Θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία ή μη των δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις, δεν εξαρτάρται από τη θέση την οποία κατέχουν στη διοικητική πυραμίδα του Δήμου. Εξάλλου όλοι κατά την προεκλογική περίοδο – όταν ζητούν την στήριξη των ψηφοφόρων δηλαδή – δηλώνουν ότι αν εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι θα αφιερώσουν χρόνο και δυνάμεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Δεν άκουσα κανέναν υποψήφιο να λέει ότι «εγώ θα είμαι παρών στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο όταν είμαι αντιδήμαρχος».
Οι υποχρεώσεις βέβαια των δημοτικών συμβούλων είναι διατυπωμένες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον Ν. 3852/2010 ο οποίος στο άρθρο 68 αναφέρει τα εξής:
1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντα τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο.
2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.
3. Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος, που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις 30 ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου.
4. Σε σύμβουλο που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας.
5. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλου σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς μήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
Αν ορισμένοι από τους δημοτικούς συμβούλους δεν έχουν χρόνο, δεν έχουν διάθεση, ίσως άλλα να περίμεναν πριν εκλεγούν και άλλα διαπίστωσαν στη συνέχεια, έχουν τη λύση της παραίτησης στα χέρια τους. Ίσως εκείνοι που θα τους αντικαταστήσουν να έχουν περισσότερη όρεξη για προσφορά προς τους πολίτες. Διότι αυτή στην πραγματικότητα είναι η δουλειά των δημοτικών συμβούλων: εθελοντική και άνευ ανταλλάγματος προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.