«Συνεντεύξεις στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ με Γαλατσιώτες δημιουργούς»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Συνεντεύξεις στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ με Γαλατσιώτες δημιουργούς»

Παρουσιάστηκε στο «Καμίνι» το 3ο βιβλίο της Μαίρης Λαρεντζάκη – Γκιώνη


«Συνεντεύξεις στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ με Γαλατσιώτες δημιουργούς» τιτλοφορείται το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της συνεργάτιδάς μας, Μαίρης Λαρεντζάκη – Γκιώνη, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μαραθιά» και παρουσιάστηκε επίσημα στην πόλη μας σε μια ζεστή, λιτή αλλά γεμάτη πολιτισμό εκδήλωση στο «Καμίνι», το βροχερό βράδυ της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου. Ένα βιβλίο με «αποστάγματα ψυχής 33 συμπολιτών μας, που αποστρέφουν το βλέμμα από το σκοτάδι, αναζητώντας ένα βλέμμα μοιρασιάς, ένα χέρι συμπόρευσης, που μας καλούν μέσα από τη μουσική, μέσα από τον στίχο, το ποίημα, το χορό, το τραγούδι, την πινελιά, το άλμα, τη δράση, το θέατρο να μοιραστούμε, να συν-ανασάνουμε, να συν-ανθρωπεύσουμε», όπως πολύ εύστοχα σημείωσε μία εκ των ομιλητών της βραδιάς, η Χρύσα Χαραλαμπίδου, Γαλατσιώτισσα ζωγράφος και ποιήτρια.

Tην εκδήλωση επιμελήθηκαν με το γνωστό τους μεράκι μέλη της «Δράσης για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής», που φρόντισαν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν Γαλατσιώτες δημιουργοί να πλαισιώσει αρμονικά τη γνωριμία των παρευρισκομένων με το βιβλίο και φυσικά την συγγραφέα του, Μαίρη Λαρεντζάκη – Γκιώνη. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ίκαρος Πετρόπουλος – δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την προσωπικότητα αυτού του «ανήσυχου πνεύματος» της πόλης μας – ενώ για τη συγγραφέα μίλησαν η Χρύσα Χαραλαμπίδου, ποιήτρια, ζωγράφος και ακτιβίστρια, και ο ποιητής Πάρης Ελευθεριάδης, πρώην εθνικός εκπρόσωσπος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. και πρώην Διευθυντής στην ΑΤΕ Bank Γ.Α. Βρυξελλών.

«Σήμερα είμαστε καλεσμένοι της Μαίρης Λαρεντζάκη Γκιώνη, που αναζητά μέσα από όλους εμάς, από την κοινωνία, ένα φως, μια σπίθα δημιουργίας» είπε η Χρύσα Χαραλαμπίδου στην ομιλία της και συνέχισε: «Είμαστε καλεσμένοι και της εφημερίδας “ΠΑΛΜΟΣ” και του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου, που φιλοξένησε τις συνεντεύξεις μας και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, καθώς και της “Δράσης”, που ακούραστα δρουν στην πόλη μας κι όχι μόνον. Το τρίτο βιβλίο της Μαίρης περιέχει αποστάγματα ψυχής 33 συμπολιτών μας, που “αποστρέφουν” το βλέμμα από το σκοτάδι, αναζητώντας ένα βλέμμα μοιρασιάς, ένα χέρι συμπόρευσης, που μας καλούν μέσα από τη μουσική, μέσα από τον στίχο, το ποίημα, το χορό, το τραγούδι, την πινελιά, το άλμα, τη δράση, το θέατρο να μοιραστούμε, να συν-ανασάνουμε, να συν-ανθρωπεύσουμε.
»Όμως δεν θα σταθώ περισσότερο στους 33 συμπολίτες μας, κομμάτια της ψυχής του καθενός συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο. Θα ήθελα, κι εγώ μαζί σας, να γνωρίσουμε τη Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη, που αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει το πλούσιο βιογραφικό της στο βιβλίο αυτό. Τα λίγα λόγια που θα πω, τα εκμαίευσα από συνεντεύξεις που έχει δώσει.
»Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο νυχτερινό γυμνάσιο Ιωάννου Νίκανδρου, αφού αναγκάστηκε να βγει στη βιοπαλη από τα 15 χρόνια της, λόγω θανάτου του πατέρα της. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών πιάνο, ακορντεόν, ανώτερα θεωρητικά, χορωδία και κλασικό τραγούδι. Για μια δεκαετία περίπου δίδαξε, ως Παράρτημα του Κεντρικού Ωδείου Κώστα Κλάββα, στον χώρο της. Επίσης σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Φωτογραφία, στο πρόγραμα δια βιου μάθησης στο Δήμο μας. Η σχέση της με την γραφή ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια, αγαπά την ποίηση και γράφει ασταμάτητα.
»Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Πνευματικού κέντρου Γαλατσίου όπου οργάνωσε παραστάσεις, παρουσιάσεις, συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. Αρθρογραφεί στο Περιοδικό Μαζί “Γαλάτσι και Νάξος στον κόσμο”, στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα “ΠΑΛΜΟΣ”, στο site “palmosnews” με 500 συνεντεύξεις από όλους τους χώρους και στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Galatsion», μόνον απο μεράκι!
»Ως αθεράπευτη “εράστρια” των καλών τεχνών, στόχος της είναι να αναδείξει το έργο ανθρώπων που κάνουν αυτό που αγαπούν, θεωρώντας ότι δεν αναγνωρίζεται πάντα το ταλέντο και η σκληρή δουλειά όλων. Μέσα από τις συνεντεύξεις αναδεικνύει τα χρώματα, τις νότες, τους στίχους που θα χρωματίσουν το διάβα της, την πορεία προς τον στόχο της: την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αγάπη – και το κάνει με πάθος, μεράκι, δοτικότητα.
»Το 2015 κυκλοφορεί και παρουσιάζεται στον Δήμο Γαλατσίου το πρώτο βιβλίο της υπό τον τίτλο “Διάλογοι με ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος”. Το δεύτερο βιβλίο της παρουσιάζεται τον Δεκέμβριο του 2021 στις ημέρες του κορωνοιού και το 3ο βιβλίο με τους Γαλατσιώτες δημιουργούς, παρουσιάζεται σήμερα. Ελπίζουμε αυτές οι εκδόσεις να αποτελέσουν μια έμπνευση για τους αναγνώστες των βιβλίων, να μετέχουν των όποιων θετικών αξιών εκφράζονται μέσα σε αυτά.»
Και η κα Χαραλαμπίδου έκλεισε την ομιλία της εκφράζοντας τις σκέψεις και την ανησυχία της για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γάζα καλώντας όλους μας να «ενώσουμε τις σιωπές μας, να γίνουν κραυγή που θα ραγίσει τα πέρατα της αναλγησίας, ας τους ανατρέψουμε. Να φτιάξουμε καράβια, να συνταξιδέψουμε με τα όνειρά μας, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας, με το θυμό και την αγανάκτησή μας, με οδηγό το δίκιο και την ειρήνη και να σαλπάρουμε για αγώνες που θα οδηγούν σε έναν κόσμο που τα παιδιά θα παίζουν και θα τραγουδούν, θα κρατούν βιβλία κι όχι πέτρες κι άδεια τσουκάλια.»

Για τη γνωριμία του με την Μαίρη Λαρεντζάκη – Γκιώνη, για την ποίηση και για την συμβολή του πολιτισμού κυρίως σε καιρούς δύσκολους σαν τους σημερινούς, μίλησε στη συνέχεια ο ποιητής Πάρης Ελευθεριάδης, αναφερόμενος με θερμά λόγια για τον φιλόξενο χώρο του «Καμινιού» αλλά και της πόλης μας.

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στο πρόσωπο της βραδιάς, την πάντα φωτεινά χαμογελαστή Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη, η οποία, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τους ομιλητές για τα όσα κατέθεσαν για εκείνη και το έργο της αλλά και τους συντελεστές της βραδιάς:
«Την Χρύσα Χαραλαμπίδου, έναν ξεχωριστό ζεστό άνθρωπο που μπήκε στην καρδιά μου από την πρώτη στιγμή» κάνοντας αναφορά και στη γνωριμία της με τον αδερφό της Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου.
«Τον Πάρη Ελευθεριάδη, που έχει βάλει στο δικό του λιθαράκι στα ελληνικά γράμματα με τις ποιητικές συλλογές του που διακρίνονται για τη βαθιά ευαισθησία και την ωραία γλώσσα στη γραφή τους αλλά και για την ενεργό δράση του στα κοινά του Δήμου Πεντέλης όπου έχει δημιουργήσει την ομάδα “Για την Πεντέλη ρε γαμώτο”».
«Την ξεχωριστή Ρίτσα Χριστοθανοπούλου της “Δράσης” που επιμελήθηκε ακούραστα τα βίντεο και στα τρία βιβλία» και φυσικά τον «αξιοθαύμαστο και μοναδικό Ίκαρο (Πετρόπουλο), τον δεινό ομιλητή που καθηλώνει, τον οποίο ευχαριστώ που για πολλά χρόνια μου έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργώ και μέσα από τη “Δράση”.»
Ο συντονισμός από τον Ίκαρο Πετρόπουλο ήταν υποδειγματικός για μία ακόμα φορά και αξιοποιώντας τη γεμάτη πολιτισμό βραδιά, κατέθεσε την πρότασή του για μια πολιτιστική «συμπόρευση», για μια συνάντηση ανθρώπων του πνεύματος προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος προβληματισμού αλλά και δράσης. Άλλωστε στη σύγχρονη εποχή, ίσως περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τον πολιτισμό για να νοηματοδοτήσουμε τον κόσμο γύρω μας, να συγκροτήσουμε την ταυτότητά μας που ίσως έχουμε χάσει και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με αξίες.

Στη σκηνή ανέβηκαν για ένα σύντομο χαιρετισμό πρόσωπα που φιλοξενούνται μέσα από τις συνεντεύξεις τους στο βιβλίο, όπως ο ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη μας Νέστορας Χατζούδης, και ο νεαρός Καραγκιοζοπαίκτης Στράτος Καμπισιούλης, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς, ο κιθαρίστας Αριστοτέλης Φάτσης μάγεψε με τη δεξιοτεχνία του το κοινό, η Ευαγγελία Πανούση απήγγειλε το ποίημά της «Εμείς», ο Νίκος Μανιταράς με τη Ναταλία Ηλία τραγούδησαν, η Μαρίνα και ο Κώστας Γκιώνης, τα παιδιά της κας Μαίρης Λαρεντζάκη Γκιώνη, μάς ταξίδεψαν στον κόσμο του flamenco και της μουσικής του cajon…
Ήταν μια βραδιά που απολαύσαμε όσοι βρεθήκαμε στο «Καμίνι» την περασμένη Δευτέρα, μία βραδιά που οι σκέψεις μοιράστηκαν, τα λόγια πήραν ζωή και η καλλιτεχνική δημιουργία απέδειξε για μια ακόμα φορά τη δύναμή της να ενώνει τους ανθρώπους!
Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε πως τα έσοδα από τα βιβλία που πωλήθηκαν θα διατεθούν για τον Φορέα «ΔΡΑΣΗ για την κοινωνία, τον πολιτισμό, και την ποιότητα ζωής».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή