Σταύρος Θεοδωράκης :Ήρθε η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή

«Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή. Ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα. Ένα new deal με συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα που μας αλλάζουν σελίδα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο της Δράσης, δίνοντας το στίγμα για τις προτεραιότητες του Ποταμιού το επόμενο διάστημα.

Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε ότι η νέα αυτή συμφωνία θα «πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα και σε όλα δίκιο. Ενώ στο εσωτερικό να προϋποθέτει μια συμφωνία πολιτικών και επιχειρηματιών, μια συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων και μια συμφωνία γενεών, όπως αυτή που θα μπορούσε να είχε γίνει με αφορμή το ασφαλιστικό και δεν έγινε». Συνεχίζοντας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να δούμε χωρίς παραμορφωτικούς φακούς την πραγματικότητα, να βάλουμε προτεραιότητες, να μεταφέρουμε «αποτελεσματικές πρακτικές» από το εξωτερικό, να δώσουμε μάχες εκεί που είμαστε πραγματικά δυνατοί: τουρισμός – γεωργία – ναυτιλία και μυαλά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που έφεραν το Ποτάμι και τη Δράση κοντά : « Πρέπει να ξαναστήσουμε από την αρχή το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση της μονιμότητας σε αρκετούς τομείς του δημοσίου. Πρέπει να πάμε σε μια γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια. Χωρισμός κράτους-εκκλησίας. Και να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για την αλλαγή του πολιτεύματος. Να συζητήσουμε για το Προεδρικό σύστημα -Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό».

Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο των προτάσεων, με τις «απόλυτες προτεραιότητές του» να είναι «η αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση των φόρων. Σε αυτόν το δρόμο εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συνεννόηση των παραγωγικών δυνάμεων, να στηρίζουμε αυτούς που ξεχωρίζουν και προσφέρουν και να συμμαχήσουμε με τους νεωτεριστές στις τοπικές κοινωνίες. Πρωτοστατεί λοιπόν το Ποτάμι στον διάλογο στο κέντρο και θα συνεχίσει να το κάνει. Θα είμαστε λοιπόν μαζί σ’ όλα αυτά τα σημαντικά που μας ενώνουν, θα είμαστε παρόντες σ’ ένα συνεχή διάλογο για να συζητάμε και τα λίγα που μας χωρίζουν. Aλλά η πεποίθησή μας είναι κοινή: η χώρα αυτή δεν έχει άλλο χρόνο. Τα παιδιά φεύγουν, οι επιχειρήσεις φεύγουν και θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό».

Διαβάστε την ομιλία του επικεφαλής:

Κύριε Σκυλακάκη σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σας στις εκλογικές μάχες που έδωσε το Ποτάμι.

Αρκετά πρόσωπα εδώ μέσα μου είναι γνώριμα από τις μέρες που ξεκινήσαμε το Ποτάμι το Φεβρουάριο του 2014: «Να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Θα ήθελα όμως- επιτρέψτε μου- να χαιρετίσω το διαχρονικό ηγέτη των φιλελεύθερων απόψεων στην Ελλάδα, τον Στέφανο Μάνο. Δε προσυπογράφω όλα όσα έχει υποστηρίξει στην πολιτική -αλίμονο, τότε δεν θα έκανα το Ποτάμι-αλλά θεωρώ ότι αν η ελληνική κοινωνία είχε ακούσει τους ρεαλιστές, που πάντα εκπροσωπούσε ο Στέφανος Μάνος, και δεν είχε σαγηνευθεί από τους λαϊκιστές, δεν θα ήμασταν τώρα στο 3ο – 4ο -έχουμε χάσει και τους αριθμούς- μνημόνιο.

Μεταρρυθμίσεις λοιπόν. Υπάρχουν ουδέτερες μεταρρυθμίσεις; Ή οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο: αριστερό ή δεξιό;

Ναι, οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο αλλά το πρόσημο αυτό δεν έχει σχέση με την γεωγραφία της πολιτικής. Έχει σχέση με τις συγκρούσεις της πολιτικής! Ποιους υπηρετούν, ποιους απελευθερώνουν και ποιους περιορίζουν. Μεταρρυθμίσεις για την κοινωνία των τριών τρίτων και όχι την κοινωνία του ενός τρίτου.

Μεταρρυθμίσεις για τις κομματικές παρέες, τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και τα φιλικά στους υπουργούς συμφέροντα είχαμε πολλές στην Ελλάδα από πολιτικούς που πολιτεύθηκαν σαν στρατηγοί εκλογικών μεραρχιών.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε γιατί οι πολιτικοί εκπροσωπούσαν ψηφοφόρους και όχι πολίτες. Αλλά όπως έλεγε ο Τσώρτσιλ: ο πολιτικός σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, ο ηγέτης όμως σκέφτεται τις επόμενες γενιές.
Υπάρχουν λοιπόν σήμερα ηγέτες που τολμάνε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους; Πάντα υπήρχαν και πάντα υπάρχουν.
Και δε μ’ αρέσει αυτή η πολιτική προγονοπληξία: ότι όλα ήταν καλύτερα κάποτε.
Να επιστρέψω όμως στα «δυσάρεστα»: Η επιβράβευση του λαϊκισμού από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δυσκολεύει πολύ την αλήθεια, δυσκολεύει πολύ τους πραγματιστές.
Μεταρρύθμιση και Αριστερά, όπως και μεταρρύθμιση και Δεξιά -στην Ελλάδα τουλάχιστον- είναι όροι ασύμβατοι.
Τα παλιά κόμματα -το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία- μόνο κατ’ εξαίρεση προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις. Και πολλές από αυτές γκρεμίστηκαν γρήγορα από τα ίδια τα κόμματα που τις ψήφισαν. Η κυρία Διαμαντοπούλου θα έχει άλλωστε να σας πει περισσότερα για το πώς καταστρέφεται μια μεταρρύθμιση.
Αντάξιος διάδοχός του παλιού -του πολύ παλιού- αναδείχτηκε γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο αυθαίρετο κομματικό κράτος -και έχει παντού θεμέλια στο “οικόπεδο Ελλάδα”- ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προσθέσει το δικό του πανωσήκωμα. Με τα πιο κακά υλικά.

Στη Θράκη η εκπαίδευση παραδόθηκε στους ΑΝΕΛ. Τη Δικαιοσύνη τη διαφεντεύουν πρώην διοικητές της ΕΥΠ. Στην υγεία καθαρίζουν οι σταλινικοί. Στον πολιτισμό σύμβουλοι είναι οι πάλαι ποτέ συνεταίροι αστρολόγων. Και η οικονομία και οι επενδύσεις είναι στα χέρια κρατιστών.

Δεν χρειάζεται σήμερα εδώ να πούμε για όλες τις μεταρρυθμίσεις. Τις έχουμε περιγράψει πολύ καθαρά και εσείς στη Δράση και εμείς στο Ποτάμι. Άλλωστε η ανάγκη για μεγάλες αλλαγές είναι αυτή που μας ένωσε.

Αλλά θα πρέπει να γίνει δεκτό -και κυρίως από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και θέλουν να κυβερνήσουν ξανά- ότι πρέπει να ξαναστήσουμε από την αρχή το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση της μονιμότητας σε αρκετούς τομείς του δημοσίου. Πρέπει να πάμε σε μια γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια. Χωρισμός κράτους-εκκλησίας. Και να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για την αλλαγή του πολιτεύματος. Να συζητήσουμε για το Προεδρικό σύστημα -Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό.

Αυτές οι απόψεις έφεραν στα νερά του Ποταμιού ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες, φιλελεύθερους, αριστερούς μεταρρυθμιστές, οικολόγους, παραδοσιακούς κεντρώους και ανένταχτους μέχρι χθες πολίτες.

Και σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή. Ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα. Ένα new deal με συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα που μας αλλάζουν σελίδα.

Αυτή την επανάσταση έχουμε ανάγκη. Να βγάλουμε έξω τους λαϊκιστές, τους οπισθοδρομικούς, τους πλιατσικολόγους και να συνεργασθούμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγών, με μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων, μπροστά. Να δούμε χωρίς παραμορφωτικούς φακούς την πραγματικότητα, να βάλουμε προτεραιότητες, να μεταφέρουμε «αποτελεσματικές πρακτικές» από το εξωτερικό, να δώσουμε μάχες εκεί που είμαστε πραγματικά δυνατοί: τουρισμός – γεωργία – ναυτιλία και μυαλά.

Το Ποτάμι μίλησε από την αρχή για τη συνωμοσία του καλού. Τη συνωμοσία δηλαδή της λογικής, του ρεαλισμού, της γνώσης. Τη συνωμοσία του 51% της πραγματικής κοινωνίας -όχι απλώς ένα αριθμητικό ή βουλευτικό 51%».

Το new deal πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα και σε όλα δίκιο. Και στο εσωτερικό προϋποθέτει μια συμφωνία πολιτικών και επιχειρηματιών, και μια συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων, και μια συμφωνία γενεών, όπως αυτή που θα μπορούσε να είχε γίνει με αφορμή το ασφαλιστικό και δεν έγινε.

Δύο είναι οι απόλυτες προτεραιότητες: αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση των φόρων.

Το Ποτάμι από τη αρχή του χρόνου κάνει σε όλη την Ελλάδα μια καμπάνια με σύνθημα «Κόβουμε δαπάνες – Κόβουμε φόρους». Συγκεκριμένες προτάσεις γιατί αυτός είναι ο δρόμος.
Και σε αυτόν το δρόμο εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συνεννόηση των παραγωγικών δυνάμεων να στηρίζουμε αυτούς που ξεχωρίζουν και προσφέρουν και να συμμαχήσουμε με τους νεωτεριστές στις τοπικές κοινωνίες και σε θύλακες της κοινωνίας. Πρωτοστατεί λοιπόν το Ποτάμι στον διάλογο στο κέντρο και συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γιατί έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Θα είμαστε λοιπόν μαζί σ’ όλα αυτά τα σημαντικά που μας ενώνουν, θα είμαστε παρόντες σ’ ένα συνεχή διάλογο, για συζητάμε και τα λίγα που μας χωρίζουν, αλλά η πεποίθησή μας είναι κοινή, η χώρα αυτή δεν έχει άλλο χρόνο. Τα παιδιά φεύγουν, οι επιχειρήσεις φεύγουν και θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή