ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016: Οι κυριότερες αλλαγές στο έντυπο Ε1

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015 η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 30/06/2016. Ήδη αρκετές είναι αυτές που έχουν υποβληθεί με το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης να έχει αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με το περσινό. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις αλλαγές αυτές:

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Με το φετινό έντυπο των φορολογικών δηλώσεων τόσο τα ομόφυλα όσο και τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνονται φορολογικά με τους έγγαμους δηλαδή μπορούν (τους δίνεται η δυνατότητα, δεν είναι υποχρεωτικό) να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση αφού προηγουμένως το γνωστοποιήσουν στη Δ.Ο.Υ.(με μεταβολή στο τμήμα Μητρώου).

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Δηλώνονται στην 3η σελίδα του Ε1, στον πίνακα 4Δ2 στους νέους κωδικούς 125-126.Οι φορολογούμενοι μπορούν να αναγράψουν σε αυτούς τους κωδικούς τα μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει μέσα στο 2015 και να μην φορολογηθούν για αυτά. Η μεταφορά των ποσών στους εν λόγω κωδικούς γίνεται από το έντυπο Ε2 στο οποίο συμπληρώνεται η στήλη 16 της 1ης σελίδας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Τα εν λόγω παραστατικά πρέπει να κατατεθούν στη Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και σίγουρα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αυτών.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Έχουν απαλειφθεί από τον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του Ε1 οι κωδικοί που δηλωνόταν η υπεραξία από τη μεταβίβαση ακινήτων καθώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή της από 01.01.15 μέχρι 31.12.16.
ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (049)
Παραμένει στο έντυπο της δήλωσης όμως είναι ανενεργός.
Δεν συμπληρώνεται από τους φορολογούμενους ωστόσο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν την έκπτωση του φόρου που εκείνος προσέφερε.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αυτή εφαρμόζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα (ή συναθροισμένο από όλες τις πηγές: μισθούς, συντάξεις, τόκους κτλ ή αποτελούμενο από τεκμήρια εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα πραγματικά εισοδήματα) όταν αυτό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Αναλυτικά η κλίμακα όπως έχει διαμορφωθεί για τα εισοδήματα του 2015 είναι η εξής:
• 12.001 – 20.000 ευρώ: 0,7%
• 20.001 – 30.000 ευρώ: 1,4%
• 30.001 – 50.000 ευρώ: 2% (από 1,4%)
• 50.001 – 100.000 ευρώ: 4% (από 2,1%)
• 100.001 – 500.000 ευρώ: 6% (από 2,8%)
• 500.001 ευρώ και πάνω: 8% (από 2,8%)

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από 10% σε 13% (υπολογιζόμενο πάνω στην αξία του τεκμηρίου) γα τα αυτοκίνητα πάνω από 2.500 κυβικά, τις πισίνες, τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα ανεμόπτερα. Επιβλήθηκε φόρος 13% (πάνω στην αξία του τεκμηρίου) για τα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων με εξαίρεση τα ιστιοφόρα.
Οι εν λόγω αλλαγές ίσχυσαν αναδρομικά και για τις δηλώσεις του 2015.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ
Ελεύθεροι επαγγελματίες (ατομικές επιχειρήσεις και προσωπικές εταιρείες ΟΕ,ΕΕ ανεξαρτήτων κατηγορίας βιβλίων που τηρούν) καθώς και αγρότες θα έχουν μια αύξηση στη προκαταβολή του φόρου αφού φέτος υπολογίζεται στο 75% του φόρου (σε σχέση με 55% που ήταν πέρυσι).
Αντίστοιχα, για τα εισοδήματα του 2016 θα ανέλθει στο 100% του φόρου.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, δεν θα απολαύσουν την έκπτωση του 2% που ίσχυε πέρυσι.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι και φέτος ισχύει η πολλή σημαντική διάταξη για τους περιστασιακά απασχολούμενους (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές κτλ) η οποία αναφέρει ότι όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ (εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου) ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Η ίδια κλίμακα θα εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της (Υπ.Οικ.1144341/3-11-2015).
Τέλος να υπενθυμίσω ότι, παρά την επιθυμία και τις εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, αυτές μέχρι και την στιγμή που γράφτηκε το παρόν άρθρο εξακολουθούν να είναι τρεις (τέλος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου). Παρόλα αυτά αναμένουμε τις εξελίξεις πάνω στο θέμα καθώς η εν λόγω διάταξη μπορεί να ψηφιστεί μελλοντικά με τις δόσεις να είναι μηνιαίες και μέχρι τέλος του έτους.
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε συναδέλφους και φορολογούμενους!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή