Φ.Γεννηματά:Κανένας κ. Φίλης δεν μπορεί να περιορίσει ή να αμφισβητήσει το συνταγματικό δικαίωμα των συγκεντρώσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ.Γεννηματά:Κανένας κ. Φίλης δεν μπορεί να περιορίσει ή να αμφισβητήσει το συνταγματικό δικαίωμα των συγκεντρώσεων

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟ MEGAΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΚΗ

 

 

Κανένας κ. Φίλης δεν μπορεί να περιορίσει ή να αμφισβητήσει το συνταγματικό δικαίωμα των συγκεντρώσεων

Απαράδεκτες οι δηλώσεις του κ. Φίλη. Το δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Κανένας κύριος Φίλης δεν μπορεί να το περιορίσει ή να το αμφισβητήσει. Αυτές είναι καθεστωτικές αντιλήψεις. Οι πρώτοι που αντιδρούν σε αυτού του είδους τις πολιτικές είναι δημοκρατικοί άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν πουλήσει τη ψυχή της επειδή μεταλλάχθηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μα άδειασε και το Μαξίμου τον κ. Φίλη…

Αυτή την ιστορία, ότι κάτι λέει ένας Υπουργός και μετά η Κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις την έχουμε δει και την έχουμε μάθει. Προσπαθούν να κάνουν ή αντιπερισπασμό και να αλλάξουν την ατζέντα από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου ή για να ακούσει το ακροατήριο αυτό που θέλει και να πουν «το είπαμε και αυτό».

 

Η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του κ. Φίλη. Τη ζητάτε και εσείς;

Εμείς έχουμε ζητήσει την παραίτηση της Κυβέρνησης. Πρώτη είπα εγώ το «παραιτηθείτε», το είπε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή. Αλλά πότε; Όταν υπήρχε χρόνος να προλάβουμε να μη φτάσει η αξιολόγηση και η συμφωνία εκεί που έφτασαν. Και μαζί είχαμε και τη λύση.

Η πολιτική έχει υποχρέωση πέρα από το «παραιτηθείτε» να έχει πρόταση, να δίνει λύση για το τι πρέπει να γίνει μετά

Η κοινωνία έχει το δικαίωμα να αντιδρά, είναι λογικό να αντιδρά όταν η Κυβέρνηση φέρνει αυτά τα μέτρα και αυτή τη συμφωνία. Από κει και πέρα, η πολιτική έχει υποχρέωση πέρα από το «παραιτηθείτε» να έχει πρόταση, να δίνει λύση για το τι πρέπει να γίνει μετά. Η λογική του απολίτικου, του ακομμάτιστου με βρίσκει αντίθετη. Τα ακούσαμε και στο παρελθόν αυτά. Οδήγησαν σε τερατογενέσεις. Έχουν το δικαίωμα τα στελέχη μας να έχουν διαφορετική άποψη. Για όνομα του Θεού, εγώ δεν είμαι Φίλης. Οι διαφορετικές απόψεις είναι η ουσία της Δημοκρατίας, ο φρέσκος αέρας σ’ ένα κόμμα. Η διαφωνία μου έχει να κάνει με το «χωρίς κόμματα προχωράω». Τα κόμματα είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας και μέσα από τα κόμματα και την πολιτική μπορεί να δοθεί λύση. Όλη μου η πολιτική, όλα αυτά τα χρόνια, βασίζεται στη συνεννόηση. Τη λογική των αγανακτισμένων δεν τη στήριξα ποτέ. Τον διχασμό στις πλατείες δεν τον στήριξα ποτέ και δεν νομίζω πως τελικά είχε αποτέλεσμα. Εύκολο είναι να διχάσει κανείς τους Έλληνες, δύσκολο είναι να ενώσει τον διχασμένο λαό, να οδηγήσει σε μια συμμαχία  τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις.

 

Μπροστά στον λαϊκισμό και κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον μεταρρυθμιστικό νεολαϊκισμό της ΝΔ εμείς λέμε συμμαχία-σύνθεση των παραγωγικών δυνάμεων.

Διαφωνώ με ότι είναι απολίτικο αυτή τη στιγμή. Τα πάντα έχουν χρώμα, τίποτα δεν είναι ουδέτερο. Ακούγεται και μια τέτοια λογική σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Μίλησα για συμμαχία του διχασμένου ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή, τι έχουμε;  Από τη μια, τον απίστευτο λαϊκισμό και απίστευτο κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη έχουμε τον μεταρρυθμιστικό νεολαϊκισμό της Ν.Δ. που στην πραγματικότητα κρύβει συντηρητικές λογικές. Μα η Ν.Δ. είναι αυτή που στο παρελθόν διόγκωσε το κράτος με χιλιάδες προσλήψεις, μεγάλες δαπάνες και σπατάλες. Είναι η Ν.Δ. που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας το 2004-2009. Επί ΠΑΣΟΚ, το χρέος δεν ξεπέρασε ποτέ το 100%. Τα 35 δις έλλειμμα ήταν κληρονομία της κυβέρνησης της Ν.Δ. 2004-2009. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνθέσουμε την αγορά με το κράτος και την κοινωνία. Μόνο η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να συνθέσει αυτές τις δυνάμεις. Αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο.

 

Στηρίζουμε οτιδήποτε υπηρετεί την εθνική γραμμή βάζοντας προϋποθέσεις, καταθέτοντας προτάσεις

Στηρίζουμε οτιδήποτε υπηρετεί την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα. Ψηφίζουμε ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, καταψηφίζουμε ό,τι είναι απέναντι στα συμφέροντα της χώρας. Προέχει να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν λύνει η επένδυση στο Ελληνικό τα προβλήματα της χώρας από μόνη της, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Στην περίπτωση της επένδυσης στο Ελληνικό χάθηκε χρόνος, χάθηκε χρήμα, χάθηκαν θέσεις εργασίας. Θέλω να πω βέβαια για την Κυβέρνηση σε σχέση με το Ελληνικό, ότι ξεκίνησαν από τη πλήρη αντίθεση και έφτασαν στο «με βαριά καρδιά, δάκρυα και πόνο ψυχής». Τώρα οι μισοί κλαίνε και οι άλλοι μισοί λένε ότι «έτσι έπρεπε να γίνει». Εμείς βάζουμε προϋποθέσεις, καταθέτουμε προτάσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η ανάπτυξη αλλά κυρίως για το θέμα του Υπερταμείου.

 

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό γιατί δεν αποδέχθηκαν εγκαίρως πρότασή μας για κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Έκλεισε η αξιολόγηση με τρόπο δυσβάσταχτο.  Έχει στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% – ανέφικτο να πιαστούν, δεν υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους και ο κόφτης θα πέφτει στα τυφλά και οριζόντια σε μισθούς και σε συντάξεις. Έχει δοθεί ενέχυρο όλη η δημόσια περιουσία και η αξιοποίησή της δημόσιας περιουσίας δεν θα πηγαίνει στην ανάπτυξη, την κοινωνική ασφάλιση αλλά στο βωμό του χρέους. Το ασφαλιστικό φοβάμαι πως θα καταρρεύσει γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ενισχύει την εισφοροδιαφυγή. Όλο το πρόγραμμα στηρίζεται σε έμμεσους φόρους και αυτό σημαίνει ενίσχυση της φοροδιαφυγής.  Τι θα συμβεί λοιπόν αν το επόμενο διάστημα δεν επιτευχθούν οι στόχοι; ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό γιατί δεν αποδέχθηκαν εγκαίρως την πρότασή μας για κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η οποία θα έκλεινε με διαφορετικό τρόπο την αξιολόγηση. Άκουσα τον αρχηγό της Ν.Δ. να μιλά για στόχο 2% στο πλεόνασμα. Γιατί όλα αυτά  δεν ειπώθηκαν πριν κλείσει η αξιολόγηση; Γιατί δεν παλέψαμε όλοι μαζί για μια καλύτερη συμφωνία για τον τόπο;  Αυτό ρωτά ο ελληνικός λαός σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γιατί πρέπει να αποφασίζουμε συνέχεια στην Ελλάδα βάσει του ποιος θέλει να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός και όχι με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού;

Αν ήθελα ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, το είχα. Δεν χρειαζόταν να πάρω καμία πρωτοβουλία

Ακούω να λένε «η Φώφη θέλει ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που μυρίζει ναφθαλίνη». Μα, αν ήθελα ένα μικρό ΠΑΣΟΚ το είχα, δεν χρειαζόταν να πάρω καμία πρωτοβουλία. Δεν θέλω ένα μικρό συμπλήρωμα του ενός ή του άλλου. Θέλουμε μια αναγέννηση της Κεντροαριστεράς, θέλουμε νέο αίμα, θέλουμε αλλαγές για να δώσουμε λύσεις στη χώρα.

 

Αν βγει ο κ. Θεοδωράκης στις εκλογές από τη βάση, εσείς τι θα κάνετε;

Θα συνεχίσω να στηρίζω το εγχείρημα. Μα γι αυτό ζητάμε να εκφραστεί η βάση της Παράταξης. Σας υπενθυμίζω ότι η ίδια έβαλα τον εαυτό μου στην κρίση της βάσης της Παράταξης. Είναι πολύ θετική η εξέλιξη της δεύτερης υποψηφιότητας.

Βλέπω τους κ. Παπανδρέου και κ. Κουβέλη να μιλάνε για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν θέλω να ευτελίσω ανθρώπους που έχουν διατελέσει Πρόεδροι κομμάτων και Πρωθυπουργοί. Δεν θεωρώ ότι κανείς μπορεί να παζαρεύει τη στάση του με βάση την τακτοποίησή του στην κυβέρνηση. Αυτή είναι μια προσέγγιση φτηνή. Καταλαβαίνω ότι μπορεί κανείς να λέει ότι ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είναι παγιδευμένος, αμήχανος, οργισμένος, αποπροσανατολισμένος. Ο κόσμος αυτός πίστεψε ότι μπορεί να υπήρχε άλλος δρόμος, ένας δρόμος που εμείς δεν θέλαμε να ακολουθήσουμε και γι αυτό αυτή τη στιγμή νοιώθει πικραμένος. Αυτός ο κόσμος πρέπει να εκφραστεί και να βρει διέξοδο. Αντιλαμβάνομαι ότι το φλερτ είναι με τη βάση, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να αλλάξει τόσο πολύ η στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, έναν ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για «Πινοσέτ, προδότες, γερμανοτσολιάδες». Αδιανόητη κάθε άλλη προσέγγιση.

 

Έχει αλλάξει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτά που έλεγε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που μοιάζει με τη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αφήσει τίποτα για τον κ. Μητσοτάκη. Ο πιο πρόθυμος Πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Σε ότι ζητούσαν τα τελευταία 6 χρόνια και αντιστάθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με λάθη, αδικίες και προβλήματα, ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα.  Γιατί; Για να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας. Αυτό δεν είναι Αριστερά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή