ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ Ρ/Σ «REAL»
ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
“Για τον εκλογικό νόμο: Δεν θα τους κάνω τη χάρη να πάω αλλού τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα
Έχω τονίσει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και τώρα, δεν θα κάνω τη χάρη στην κυβέρνηση να πάω αλλού τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα.
Θα τοποθετηθώ όταν θα καταθέσει την πρόταση νόμου, γιατί όλα αυτά που έχω ακούσει όλο αυτό το διάστημα και στην προσωπική συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό και στις διαρροές που κάνουν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης, δείχνουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.
Παρά μόνο ένα super market, που μπορεί να ξεκινάει από ένα σύστημα απλής αναλογικής και να καταλήγει στην απλή ανόθευτη, που μπορεί να κρατάει το κατώφλι του 3% εισόδου στη Βουλή ή να το μειώνει, που μπορεί να σπάει τις εκλογικές περιφέρειες τις μεγάλες, αλλά μπορεί και να μην τις σπάει και δεν ξέρουμε και σε ποια κατεύθυνση.
Που μπορεί να εξασφαλίζει και ψήφο των ομογενών με εκπροσώπους τους ή απλή ψήφο των ομογενών.
Αρνούμαι να παίξω αυτό το παιχνίδι και θεωρώ ότι έχουν κάνει πολύ μεγάλο λάθος όσοι έχουν επικεντρωθεί σε αυτή τη συζήτηση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τις απόψεις του για τον εκλογικό νόμο δημόσια και σας υπενθυμίζω ότι πέρσι επί Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου είχε κατατεθεί, με τις υπογραφές όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus, με την διατήρηση βεβαίως του 3%.
Από εκεί και πέρα αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να δούμε τελικά τι προτείνει αυτή η κυβέρνηση. Και από την άλλη μεριά δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην πω ότι όταν φέραμε εμείς την πρόταση νόμου κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και δεν την υιοθέτησε την πρόταση αυτή.
Και μάλιστα του δόθηκε και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια, όταν συνομιλούσαμε στις 24 Ιουλίου στο τραπέζι που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλοι οι αρχηγοί, του θέσαμε το θέμα τότε ότι πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εγώ του έλεγα βέβαια ότι πρέπει να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και να μην πάει σε εκλογές μέχρι να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και να αξιοποιήσει τη συναίνεση που υπήρχε από πέντε κόμματα και 250 βουλευτές και να εξασφαλίσουμε ότι όταν θα γίνονταν οι εκλογές, θα μπορούσε η χώρα να έχει κυβέρνηση συνεργασίας.
Γιατί ανοίγει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τώρα ο κ. Τσίπρας ;
Δεν το έκανε ούτε και τότε. Το ερώτημα είναι γιατί ανοίγει τώρα τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας; Επειδή αντιλαμβάνεται τη φθορά του; Επειδή αντιλαμβάνεται τα δύσκολα; Επειδή θέλει να κάνει αποπροσανατολισμό; Επειδή θέλει να κάνει αντιπερισπασμό; Να μην συζητάει κανείς για το ότι η αριστερή κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων; Αυτοί που υπόσχονταν την 13η σύνταξη, σήμερα κόβουν το ΕΚΑΣ από χιλιάδες ανθρώπους.
Να μη συζητάει κανείς το φιάσκο με την COSCO την ώρα που φεύγει ο Πρωθυπουργός για την Κίνα, η αναξιοπιστία της κυβέρνησης ….
Για την ψήφο στα 17
Για την ψήφο στα 17 η προσωπική μου άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε την ψήφο στα 18 πριν από τόσα πολλά χρόνια, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα οι νέοι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πληροφόρησης και ενημέρωσης και ωρίμανσης. Άρα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους σε μια εποχή τόσο μεγάλης ανασφάλειας και αγωνίας για τους νέους ανθρώπους και να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.
Σχετικά με την ψήφο των ομογενών
Εμείς θεωρούμε ότι οι ομογενείς θα πρέπει να έχουν επιτέλους τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους.
Και οι απόψεις αυτές είναι διατυπωμένες στις 50 θέσεις που επικύρωσε πριν από λίγες ημέρες η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για την δημοσκόπηση της MRB.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που επικρατεί συνολικά σε σχέση με το πολιτικό σύστημα, είναι θετικό το ότι είμαστε σταθεροί με μικρή άνοδο όλο αυτό το διάστημα, αλλά όπως ξέρετε κ. Χατζηνικολάου, έχω πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να πάμε για το μεγάλο στην κεντροαριστερά. Θέλω όμως να αναφερθώ στο κεντρικό θέμα που βάλατε σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και τον προβληματισμό των πολιτών έναντι των κομμάτων και το ενδιαφέρον, αλλά εξαιρετικά προβληματικό εύρημα της δημοσκόπησης όπου περίπου ένα 40% ή 45%, αν θυμάμαι καλά γιατί το είδα πολύ γρήγορα στο διαδίκτυο, δεν επιθυμεί κανέναν από τους δυο επικεφαλής των δυο πρώτων κομμάτων σήμερα ως Πρωθυπουργό.
Για την Κεντροαριστερά, δικαιώνεται η πρωτοβουλία μου. Τα επόμενα βήματα θα συμφωνηθούν, γιατί δεν πρέπει να είναι μετέωρα
Είμαι αισιόδοξη και εγώ δεν μένω σε γκρίνιες, μένω στο γεγονός ότι δικαιώνεται η πρωτοβουλία μου, όλοι οι χώροι στους οποίους απευθύνθηκα αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μια προγραμματική σύγκλιση που είναι η βάση για το οποιοδήποτε επόμενο βήμα. Θεωρώ επίσης ότι δικαιώνεται και το πλαίσιο που έχω θέσει, καθώς ήδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή υποψηφιότητες κατατεθειμένες για την επόμενη μέρα. Βεβαίως θα πρέπει τα βήματα να μην είναι μετέωρα, γιατί επιχειρήθηκε το νέο στο προηγούμενο διάστημα από πολλές πλευρές και δεν κατάφερε να προχωρήσει.
Άρα με το που θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει η προγραμματική σύγκλιση μεταξύ μας, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι γύρω από ένα τραπέζι να συμφωνηθούν όλα τα επόμενα βήματα. Τα στέρεα βήματα, γιατί είναι φανερό ότι είναι εθνικά αναγκαίο να υπάρξει μια ενισχυμένη κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ.
Συνεννόηση γύρω από μια Εθνική γραμμή
Πιστεύω ότι εδώ η απάντηση πρέπει να είναι από τα πολιτικά κόμματα, ότι επιτέλους πρέπει να συνεννοηθούν γύρω από μια εθνική γραμμή. Από το 2012 σταθερά ο ελληνικός λαός στις τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογές που προκάλεσαν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι θέλει να υπάρξει εθνική συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα, για να πετύχουμε το στόχο που είναι η ανάπτυξη.
Διότι εάν δεν πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης δεν θα πιάσουμε κανέναν από τους στόχους που μας έχουν θέσει και θα αναζητούμε διαρκώς ποια θα είναι η επόμενη κοινωνική ομάδα που θα πληρώσει το μάρμαρο.
Αντί να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας, όλα τα πολιτικά κόμματα έναντι του ελληνικού λαού και να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε γύρω από μια εθνική γραμμή, εξακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να επιχειρούν να δημιουργήσουν αυτό το δίπολο μεταξύ τους, ένα κακέκτυπο παλαιού δικομματισμού, όπου όμως έχουμε δει όλοι στην πράξη ότι το φύγε εσύ, έλα εσύ, δεν έδωσε αποτελέσματα.
Κίνδυνος για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από τον λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές.
Κάθε φορά μετά από τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, ήμασταν σε χειρότερο σημείο αυτό το οποίο ξεκινήσαμε. Έχουμε αυτή τη στιγμή μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει μια σοβαρότητα κρίση. Μια Ευρώπη στην οποία επικρατούν ο λαϊκισμός και οι συντηρητικές πολιτικές και κινδυνεύουν να διαλύσουν το οικοδόμημα. Ένα οικοδόμημα που εμείς έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, κυρίως για ζητήματα ασφάλειας και δευτερευόντως για ζητήματα οικονομίας και έχουμε και προβλήματα στο εσωτερικό μας, γιατί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι αναξιόπιστη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, απομονωμένη κοινωνικά και πολιτικά στο εσωτερικό και δεν μπορεί να πάει παραπέρα την εθνική γραμμή.
Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος
Μια εθνική γραμμή που σημαίνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος για να γίνει φιλοεπενδυτικό, αναδιάρθρωση του χρέους, όχι μετά το 2018 που θέλει ο κ. Σόιμπλε γιατί έτσι τον εξυπηρετεί, αλλά νωρίτερα και επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί είναι αδύνατον με ύφεση σήμερα να φτάσουμε το στόχο του 3,5%.
Εμείς θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε μια νέα συνθήκη στην Ευρώπη με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να αποφύγουμε ομόκεντρους κύκλους με κράτη μέλη πολλών ταχυτήτων και παράλληλα να μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την εθνική γραμμή με τους τρεις στόχους που σας περιέγραψα και αυτό μόνο ένα ενωμένο πολιτικό σύστημα μπορεί να το πετύχει. Κανένας μόνος του δεν μπορεί κ. Xατζηνικολάου και αυτό λέει και η δημοσκόπηση της MRB.”