Κώστας Σκανδαλίδης:είναι αδύνατο να ψηφίσουμε την αποσπασματική και ατελέσφορη πρότασή σας

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο Βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε επιγραμματικά μεταξύ άλλων:

Θέλω να ξεκαθαρίσω απολύτως τη θέση μας σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου:

1. Η υπόθεση της αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι μείζον πρόβλημα Δημοκρατίας και εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος. ΄Ολοι αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε τέλος εποχής των μονοκομματικών Κυβερνήσεων, των κομματικών ηγεμονισμών, των ετσιθελικών αυτοδυναμιών. Ότι έχουμε βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης.

 

2. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για ένα γνήσιο αντιπροσωπευτικό, αναλογικό, αξιόπιστο, διαφανές και δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, αφορά όλες τις όψεις της αντιπροσώπευσης. ΄Αρα απαιτείται συνολική και ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

 

3. Ο Πρωθυπουργός σωστά δημοσίως συνέδεσε την αλλαγή αυτή με την συνταγματική αναθεώρηση και σε κατ’ ιδία συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς δήλωσε διατεθειμένος να αποδεχτεί μια κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Τι συνέβη και πρώτος αποσύνδεσε την Συνταγματική Αναθεώρηση μεταθέτοντας χρονικά στις καλένδες το θέμα και στη συνέχεια χωρίς καμιά διαδικασία προχώρησε μόνος τους στη συγκεκριμένη πρόταση;

 

4. Αντ’ αυτού εμφάνισε  η Κυβέρνηση μια αποσπασματική, επιλεκτική και καιροσκοπική πρόταση που προφανώς υπαγορεύει η πολιτική δεύτερου κόμματος.

 

5. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη γνωστή πρόταση των 5 σημείων και εγώ ως εισηγητής κατέθεσα και για τα πέντε θέματα συγκεκριμένες προτάσεις στην Επιτροπή. Χαίρομαι που η ΝΔ και το Ποτάμι έσπευσαν μετά από αυτό να εμφανίσουν με τη μορφή τροπολογίας κάποιες προτάσεις. Βέβαια η ΝΔ κώφευσε στην κατηγορία ότι θα επαναφέρει το μπόνους των 50 εδρών.

 

6. Από την αρχή έκανα έκκληση στον Υπουργό στο όνομα της κρισιμότητας του θέματος και με την αποδοχή ότι είμαστε σε ουδέτερο και όχι προεκλογικό χρόνο να αποσύρει την πρόταση, να συγκροτήσει Διακομματική Επιτροπή και να φέρει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών, μια κοινή και πλήρη πρόταση. Δυστυχώς μέχρι τώρα ενώ αποδέχεται την πρόταση για Διακομματική Επιτροπή επιμένει στη ψήφιση του νόμου.

 

Και συμπλήρωσε ο Κ.Σκανδαλίδης:

Κύριε Υπουργέ,

΄Εχουμε όλη τη διάθεση να σας περιμένουμε με θετική διάθεση, συνεισφορά και συναίνεση μέχρι την συζήτηση στην Ολομέλεια. Είτε αποσύρετε το σχετικό νομοσχέδιο, είτε αν είστε ικανοί να φέρετε πρόταση που να απαντά και στα πέντε ζητήματα που θέσαμε. Αλλιώς εμείς είναι αδύνατο να ψηφίσουμε την αποσπασματική και ατελέσφορη πρότασή σας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή