Προτεραιότητα η δηµιουργία ΚΕΠ Υγείας στους δήµους


Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού ∆ιαδηµοτικού ∆ικτύου Υγιών Πόλεων, φέτος πραγµατοποιήθηκε στη Μήλο µε τη συµµετοχή δεκάδων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε και του Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης, ευχαρίστησε το ∆ήµαρχο της Μήλου για τη φιλοξενία καθώς και όλους τους συνέδρους για την ανταπόκριση και την παρουσία τους.

∆ήλωσε δε, ότι σε αυτήν την τόσο κρίσιµη οικονοµική αλλά και γεωπολιτική συγκυρία για τη χώρα µας, οι ∆ήµοι αποδεικνύουν για άλλη µια φορά ότι είναι βασικός πυλώνας για τη σταθερότητα και για την ανάπτυξη της χώρας.

Στο Συνέδριο παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουµπλής, που απηύθυνε χαιρε- τισµό, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζηµάρκος, ενώ µεταφέρθηκε ο χαιρετισµός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη.

Στο Συνέδριο οργανώθηκαν µια σειρά από στρογγυλές τράπεζες:

• µε θέµα «Ανακύκλωση-Περιβάλλον-Υγεία» από την ΚΕ∆Ε όπου συζητήθηκε η διαχείριση στερεών αποβλήτων σε σχέση µε την υγεία και στρατηγικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, των κρίσεων και καταστροφών, ενώ παρουσιάστηκαν και καλές πρακτικές δήµων για την προαγωγή της υγείας σε συνάρτηση µε το περιβάλλον.

• µε θέµα «Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες» µε συντονιστή τον κ. ∆αµουλάκη αναπτύχθηκαν από τους οµιλητές απόψεις και προτάσεις για την εφαρµογή τοπικών πολιτικών προαγωγής της υγείας, σύµφωνα µε τα πρότυπα του Π.Ο.Υ.

• µε θέµα «∆ράσεις πρόληψης και Αγωγής Υγείας» και συντονιστές τον κ. Μακρυνό και τον κ. Κόµη παρουσιάστηκαν υποδοµές υγείας ως παράγοντας ανάπτυξης του τουρισµού, δράσεις για θέµατα υγείας και δυνατότητες να προσφέρουν οι ∆ήµοι πραγµατικές πρωτοβάθµιες υπηρεσίες υγείας.

• µε θέµα «∆οµές Πρόληψης-ΚΕΠ Υγείας» και συντονιστές τον κ. Παπασπυρόπουλο και τον κ. Καµακάρη παρουσιάστηκε ο απολογισµός της δράσης των ΚΕΠ Υγείας. Μέχρι σήµερα έχουν πάρει απόφαση 71 ∆ήµοι για ίδρυση ΚΕΠ Υγείας, τα οποία ως δηµοτικός θεσµός έχει σκοπό την πρόληψη και τη συµβουλευτική καθοδήγηση των δηµοτών σε 7 θανάσιµα νοσήµατα.

• µε θέµα «Παρουσίαση του Νέου Τοµέα Πολι- τισµού» αναπτύχθηκε από την Υπεύθυνη Τοµέα Πολιτισµού του Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ κα. Μαρίνα Σταυράκη- Πατούλη, ∆ηµοτική Σύµβουλο Λυκόβρυσης- Πεύκης η χάρτα για την ανάπτυξη του πολιτισµού µέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• µε θέµα «Υγιής και Ενεργός Γήρανση» και συντονιστή τον κ. Τούντα και τον κ. Γκιολή παρουσιά- στηκε η Πολιτική του Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ για την Τρίτη Ηλικία καθώς και επιµέρους δράσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί από δήµους-µέλη για την υγιή και ενεργό γήρανση.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε µε τη διαπίστωση ότι ανθεκτικές είναι οι κοινότητες στις οποίες υπάρ- χει µέριµνα για πρόληψη σε διάφορα θέµατα που απασχολούν µια πόλη µε τη δυνατότητα τεχνικής βοήθειας από το Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ όπως για παράδειγµα µε την ανάπτυξη Προφίλ Υγείας ως Εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασµού.

Η δηµιουργία ΚΕΠ Υγείας ως δηµοτικού φορέα µπορεί να συµβάλλει στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας µε τον προτεινόµενο προσυµπτωµατικό έλεγχο. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η σταθερή παρουσία του Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ και η συνεχής υποστήριξη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας µας.

Ακόµα, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι το Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ είναι το Εθνικό ∆ίκτυο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα, συ- νεπώς αναγνωρίζεται η τεχνογνωσία του ∆ικτύου σε θέµατα σχεδιασµού και υλοποίησης πολιτικών δηµόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, ο Πρόεδρος του Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕ∆Ε κ. Γ. Πατούλης, ∆ήµαρχος Αµαρουσίου ση- µείωσε ότι η διατήρηση της Υγείας των πολιτών είναι µεγάλη εξοικονόµηση ταλαιπωρίας για τους ίδιους, αποφεύξιµης θνησιµότητας αλλά και εξοι- κονόµηση σηµαντικών οικονοµικών ποσών που επιβαρύνουν την οικονοµία της χώρας µας.

ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγµατοποιήθηκε και η Τακτική Τριµηνιαία Συνάντηση Εργασίας των Υγιών Πόλεων. Παρουσιάστηκε ο απολογισµός των Υγιών Πόλεων για το 2015 στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και οι προτάσεις των οµάδων εργασίας της Επιστηµονικής Επιτροπής για την Πολιτική των ∆ήµων-µελών για την ψυχική υγεία, τη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή. Επίσης έγινε µια σειρά από παρουσιάσεις καλών πρακτι- κών από ∆ήµους-µέλη και των προφίλ των Υγιών Πόλεων. Παράλληλα µε το Συνέδριο πραγµατοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας δοµής του ΚΕΠ Υγείας ∆ήµου Μήλου παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών & ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουµπλή καθώς και πλήθους κόσµου. Ο Πρόεδρος του Ε.∆.∆.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕ∆Ε, κ. Γιώργος Πατούλης, ∆ήµαρχος Αµαρουσίου, µίλησε για τον Προ-συµ- πτωµατικό έλεγχο 7 θανάσιµων νοσηµάτων και τόνισε την ανάγκη να ακολουθούν οι δηµότες αυτόν τον έλεγχο ανάλογα µε την οµάδα κινδύνου που ανήκουν, για να µην τους αντιµετωπίζουµε στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκοµείων σε µια ήδη επιβαρυµένη κατάσταση.

Σκοπός των ΚΕΠ Υγείας όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, είναι η ενηµέρωση και πληροφόρηση για τη διαφύλαξη της δηµόσιας υγείας µε συµβουλευτική στήριξη για περαιτέρω κατεύθυνση. Να σηµειωθεί ότι τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν στους πολίτες την ενηµέρωση και ευαισθητοποί- ηση σε θέµατα Υγείας και Πρόληψης για προσυµ- πτωµατικούς ελέγχους και θα τους ενηµερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Στο πλαίσιο του προγράµµατος, γίνεται ολο- κληρωµένη ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση για προσυµπτωµατικό έλεγχο σε 7 θανάσιµα νοσήµατα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσηµάτων.

Μέσα στα KΕΠ δηµιουργείται η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυµεί, προκειµένου να παρακολουθείται ο προσυµπτωµατικός του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριµένες ηλικιακές οµάδες – στόχους του πληθυσµού για κάθε νόσηµα ξεχωριστά.

Από τον προσυµπτωµατικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεµφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή