Μονάχος στο Μόναχο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μονάχος στο Μόναχο

Ψυχασθενής ή ακροδεξιός ήταν ο φονιάς της τυφλής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου την προηγούμενη Παρασκευή; Για πολλούς δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Το ένα ενισχύει το άλλο. Δεν το γνωρίζουμε. Οι γερμανικές αρχές όμως έδειξαν μια ιδιαίτερη σπουδή για να μας πείσουν ότι ήταν απλά μία τραγική περίπτωση ψυχασθενούς που βρέθηκε σε κατάσταση αμόκ.

Eχει κάποια σχέση με το Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέϊβικ ο οποίος είχε κάνει μαζική σφαγή, πυροβολώντας μέχρι θανάτου 77 άτομα, στην κατασκήνωση της Νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος; «Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011. Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, βρέθηκαν στο δωμάτιο του Γερμανο-Ιρανού δράστη της επίθεσης του Μονάχου.
Την ημέρα των επιθέσεων, ο Μπρέιβικ δημοσιοποίησε ηλεκτρονικά μια συλλογή κειμένων με τίτλο «2083: Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας», περιγράφοντας την  εξτρεμιστική ιδεολογία του. Σε αυτά, περιγράφει μια κοσμοθεωρία που περιλαμβάνει την ισλαμοφοβία, την υποστήριξη στον «ακροδεξιό Σιωνισμό» και την εναντίωσή του στον φεμινισμό. Στα κείμενά του αποκαλεί το Ισλάμ και τον Πολιτισμικό Μαρξισμό «εχθρούς», υποστηρίζει τη βίαιη διάλυση των δομών πολυπολιτισμικότητας  και ιδιαίτερα της αποκαλούμενης «Ευραραβίας» (έναν πολιτικό νεολογισμό που αναφέρεται σε μια θεωρητική σύνδεση του Ευρωπαϊκού και του Αραβικού κόσμου) και συνηγορεί υπέρ της απέλασης όλων των μουσουλμάνων από την Ευρώπη. Ο Μπρέϊβικ υποστήριξε πως το κύριο κίνητρό του για τις αγριότητες στις οποίες προέβη ήταν η ευρύτερη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου μανιφέστου στο κοινό.
Το δικαστήριο διόρισε δύο ομάδες για να εξετάσουν ψυχολογικά τον Μπρέιβικ πριν από τη δίκη. Η πρώτη έκθεση των ψυχιάτρων διέγνωσε στον Μπρέιβικ παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Αντίθετα, η δεύτερη ψυχιατρική αξιολόγηση, η οποία ανατέθηκε μετά από εκτεταμένες επικρίσεις ειδικών πάνω στην πρώτη έκθεση και δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν από τη δίκη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπρέιβικ δεν υπήρξε ψυχωτικός, ούτε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ούτε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Αντίθετα, διαγνώστηκε ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας. Ο Μπρέιβικ κρίθηκε υγιής ψυχικά και ένοχος για τη δολοφονία 77 ανθρώπων.
Ωστόσο, τίποτε δεν δείχνει ότι ο Ιρανο-Γερμανός συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις του Νορβηγού. Προερχόμενος από σιιτική οικογένεια, είχε ασπασθεί πρόσφατα τον χριστιανισμό, εξ’ ού και το όνομα Νταβίντ, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών. Έδρασε μόνος και όπως φαίνεται είχε προετοιμάσει την επίθεση. Σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ, έστησε παγίδα στα θύματα, αφού έκανε πειρατεία σε λογαριασμό στο Facebook πρόβαλε προσφορές και εκπτώσεις στο εστιατόριο McDonald’s του εμπορικού κέντρου για να προσελκύσει νέους. Τρία παιδιά από το Κόσσοβο και τρεις Τούρκοι πολίτες είναι μεταξύ των 10 νεκρών στο μακελειό στο Μόναχο. Ένας 18χρονος Έλληνας από μειονοτικό χωριό της Θράκης ανάμεσα στα θύματα. Η στόχευση λοιπόν ήταν ξεκάθαρη: μετανάστες! Ο «μανιακός»  που σκότωσε εννέα ανθρώπους στο Μόναχο την Παρασκευή σχεδίαζε την επίθεσή του ένα χρόνο. Δεν βρέθηκε κάποια στιγμή, τυχαία, σε κατάσταση αμόκ και πήρε ένα όπλο… Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο ήταν σημείο συνάντησης Τούρκων και Βαλκάνιων μουσουλμάνων. Οι Γερμανοί όμως κάνουν μία υπερπροσπάθεια να μην καταλογιστεί στη Βαυαρική ακροδεξιά η πολιτική ευθύνη!
Σε βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γυρίστηκε από ψηλό γειτονικό κτίριο δείχνει τον δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο σε ένα πάρκινγκ, να φωνάζει μεταξύ άλλων πως είναι ένας από τους μεγαλωμένους σε «περιοχή επιδομάτων ανεργίας», ότι υπέστη ψυχολογική βία και θα «σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας, νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο και δεν έχω κάνει τίποτα».
Τη Δευτέρα έγινε στη Γερμανία η τέταρτη, το τελευταίο διάστημα, αιματηρή επίθεση κατά αθώων πολιτών. Νεκρός ο δράστης και 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τη βομβιστική ενέργεια σε εστιατόριο της πόλης Άνσμπαχ κοντά στην Νυρεμβέργη έξω από ένα φεστιβάλ μουσικής. Ο καμικάζι ήταν 27χρονος Σύρος πρόσφυγας του οποίου η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί, είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, δήλωσε αξιωματούχος της Βαυαρίας σε συνέντευξη τύπου.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν ο νεαρός άνδρας ήταν ή όχι ισλαμιστής, καθώς προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Όμως, για «ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» έκαναν λόγο, την ίδια μέρα, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας, Βίνφριντ Μπάουσμπακ. Ο πρώτος μιλώντας στη Die Welt ανέφερε την «προσωπική εκτίμηση» του για το ότι «δυστυχώς είχαμε εδώ μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας». Βλέπουμε λοιπόν τις Βαυαρικές αρχές να μην έχουν ενδοιασμό να κατονομάσουν όταν πρόκειται για ισλαμιστές. Κι ας πρόκειται για ψυχασθενείς …
Ο σκοπός των αδίστακτων δολοφόνων του ISIS έχει επιτευχθεί. Έχουν σπείρει τον τρόμο και τον πανικό σε όλη την Ευρώπη. Όσο οι τυφλές επιθέσεις τους γίνονταν στο Χαλέπι, στο Σουδάν ή την Τυνησία, η Ευρώπη έκλεινε τα μάτια. Όσο ο Ισλαμικός Στρατός έκανε τη δουλειά των Δυτικών στη Συρία και αλλού, η Δύση καμωνόταν ότι πρόκειται για τοπικές διενέξεις. Τώρα που οι ισλαμοφασίστες έχουν στριμωχτεί, αποφάσισαν να μεταφέρουν τη δική τους «κρίση» μέσα στο «φρούριο» του εχθρού. Οι τυφλές επιθέσεις τους σε ευρωπαϊκές πόλεις εναντίον αθώων θυμάτων, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν. Δυστυχώς επίσης, είναι βέβαιο ότι όλες οι ακροδεξιές ομάδες αλλά και μεμονωμένα άτομα εθνικιστικών αντιλήψεων θα θελήσεων να «πάρουν το νόμο στα χέρια τους».
Μόνο που ο εχθρός δεν είναι εισβολέας. Δεν είναι επικίνδυνοι μετανάστες που περνάνε τα σύνορα για να τους αποκλείσουμε. Το Παρίσι μάτωσε από Βέλγους και Γάλλους πολίτες που γεννήθηκαν και ζουν σε αυτές τις χώρες. Η ιδεολογία τους είναι  η «θρησκεία» τους . Είναι αυτή που τους οπλίζει κι όχι ο τόπος προέλευσης ή καταγωγής τους. Παιδί μεταναστών ο Ιρανο-Γερμανός αλλά σκότωσε μετανάστες. Αραβικής καταγωγής οι τζιχαντιστές, δεν δίστασαν να σκοτώσουν και μουσουλμάνους στο Παρίσι. Νορβηγός ο Μπρέϊβικ αλλά Νορβηγούς σκότωσε για να προωθήσει την ιδεολογία του.
Ο φασισμός δεν έχει πατρίδα. Βρίσκεται μέσα στα μυαλά και επωάζεται από το φόβο. Θα ηττηθεί όταν νικήσουμε το δικό μας φόβο και τον αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Χωρίς εθνικότητες, φυλές, θρησκείες ή χρώματα. Θα ηττηθεί από τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή