Με κάρτα κάνουν αγορές 1 στους 2 καταναλωτές


Έκρηξη της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών λόγω capital controls, αλλά µε µειωµένη την αξία των συναλλαγών εξαιτίας της οικονοµικής ύφεσης, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Την ίδια στιγµή, άλλη µελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) επιβεβαιώνει την άνοδο των πληρωµών στα σούπερ µάρκετ µε πλαστικό χρήµα, αποτυπώνει δε και τις υψηλές προµήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για αυτού του είδους τις συναλλαγές. Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδας στο πλαίσιο της «επισκόπησης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστή- µατος» κάνει γνωστό ότι το δεύτερο εξάµηνο του 2015 ο συνολικός αριθµός των καρτών (χρεωστικές και πιστωτικές) αυξήθηκε κατά 11,26% ή 1,4 εκατοµµύρια κάρτες σε σχέση µε το πρώτο εξάµηνο του ίδιου έτους και ανήλθε σε 14,2 εκατοµµύρια. Για το ίδιο εξεταζόµενο χρονικό διάστηµα οι συναλλαγές ανέβηκαν κατά 59% και η συνολική αξία 12%. Όλο το 2015 καταγράφηκαν 281,2 εκατοµµύρια συναλλαγές και ήταν συγκριτικά µε το 2014 περισσότερες κατά 33%.

Η αξία των περσινών συναλλαγών ανήλθε στα 53,2 δισ. ευρώ και ήταν αυξηµένη κατά 12% σε σχέση µε εκείνη του 2014. Επιστρέφοντας στο 2015 και συγκεκριµένα στο δεύτερο εξάµηνο του έτους ο µέσος αριθµός συναλλαγών ανά κάρτα ανέβηκε σε σχέση µε το πρώτο εξάµηνο κατά 33,3%, στις 16.

Ωστόσο η µέση αξία ανέβηκε µόλις κατά 0,6% στα 1.976 ευρώ. Ανά συναλλαγή, η µέση αξία για το σύνολο των καρτών ήταν µειωµένη κατά 29,6% στα 171 ευρώ σε σχέση µε το πρώτο εξάµηνο του 2015. Μελέτη του ΙΕΛΚΑ δείχνει πως ένας στους δύο καταναλωτές ψωνίζουν από τα σούπερ µάρκετ µε κάρτες. Επιπλέον πριν από τον Ιούνιο του 2015 οι αγορές µε κάρτες αντιστοιχούσαν µόλις στο 7,5% του συνόλου και τώρα εκτινάχθηκαν στο 35%. Ωστόσο το ΙΕΛΚΑ σηµειώνει ότι το κόστος συναλλαγής (προµήθεια τράπεζας) για τις επιχειρήσεις µε χρεωστική κάρτα ανέρχεται στο 1,7% των πωλήσεων όταν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία κυµαίνε- ται µεταξύ 0,4% και 0,8%.

Η ανάλυση κόστους που πραγµατοποίησε το ΙΕΛΚΑ είναι αποκαλυπτική για τις συνέπειες που έχει η αύξηση χρήσης πιστωτικών και ιδιαίτερα των χρεωστικών καρτών ως µέσο πληρωµής στο λιανεµπόριο τροφίµων στην Ελλάδα. Συγκεκριµένα, υπολογίζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν σε ετήσια αύξηση τους λειτουργικού κό- στους των λιανεµπορικών επιχειρήσεων κατά 50 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,21% των πωλήσεων.

 Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό δεδοµένου ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν µε καθαρό περιθώριο κερδοφορίας προ φόρων της τάξης του 1%-1,5%. Από την παραπάνω ανάλυση γίνεται σαφές ότι το µεγαλύτερο µέρος αυτού του επιπλέον κόστους έχει προκληθεί από τον τετραπλασιασµό των συ- ναλλαγών µε τη χρήση χρεωστικής κάρτας και την αντιµετώπισή τους ως πιστωτικές στη χρέωσή τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή