ΟΑΕ∆: Ξεκινούν τα δύο νέα προγράµµατα πρακτικής άσκησης για 13.000 ανέργους


∆ύο νέα προγράµµατα απόκτησης εργασιακής εµπειρίας για ανέργους ηλικίας 18-24 ετών και 25-29 ετών αναµένεται να υλοποιήσει το προσεχές διάστηµα ο ΟΑΕ∆.

 Τα προγράµµατα αφορούν συνολικά 13.000 ανέργους που θα αποκτήσουν εµπειρία τεσσάρων µηνών σε εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα.

Οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 22 Αυγούστου.
 Εν όψει της προκήρυξης της σχετικής ∆ηµόσιας Πρόσκλησης για τα δύο νέα Προγράµµατα Απόκτησης Εργασιακής Εµπειρίας για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών και για 3.000 ανέργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρή- σεις του ιδιωτικού τοµέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ, ο ΟΑΕ∆ ενηµερώνει τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν ότι θα µπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά από τις 22 Αυγούστου.

Τα δύο προγράµµατα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας «∆ιευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση των νέων έως 29 ετών» του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού, Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση» 2014-2020 και συγχρηµατοδοτούνται από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ/ΥΕΙ).
Σκοπός των προγραµµάτων είναι οι άνεργοι νέοι ηλικίας έως 29 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθµιας (Γενικού Λυκείου, Επαγγελµατικού Λυκείου, ΕΠΑΣ) και τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (Πανεπιστηµιακού και Τεχνολογικού τοµέα) και πα- ραµένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, να αποκτήσουν εργασιακή εµπειρία, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.

 Τα προγράµµατα έχουν διάρκεια τέσσερις µήνες και περιλαµβάνουν την απόκτηση εργασιακής εµ- πειρίας σε επιχειρήσεις µε επίβλεψη, στο χώρο ερ- γασίας. Ο ΟΑΕ∆ θα καταβάλει στους ασκούµενους ηλικίας 18-24 ετών ηµερήσια αποζηµίωση 18 ευρώ και στους ασκούµενους ηλικίας 25-29 ετών ηµε- ρήσια αποζηµίωση 21 ευρώ, ενώ θα παρέχει και ασφαλιστική κάλυψη. Η εργασιακή εµπειρία ορίζεται στις έξι ώρες ηµερησίως για πέντε ηµέρες την εβδοµάδα (∆ευτέρα έως Παρασκευή). Με την ολοκλήρωση της τετράµηνης Εργασιακής Εµπειρίας, οι πρακτικά ασκούµενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συµµετάσχουν σε πρόγραµµα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ µηνών (θα εκδοθεί αντίστοιχη ∆ηµόσια Πρό- σκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις πριν τη λήξη της πρακτικής ασκησης).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάθε επιχείρηση µπορεί να ενταχθεί στο πρόγραµµα για έναν έως και δέκα ασκούµενους ανά- λογα µε το προσωπικό που απασχολεί (για έναν ωφελούµενο µπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις µε προσωπικό 0-3 άτοµα, για δύο ωφελούµενους επιχειρήσεις µε προσωπικό 4-9, για τρεις ωφελούµενους επιχειρήσεις µε προσωπικό 10-19, για πέντε ωφελούµενους επιχειρήσεις µε προσωπικό 20-30, για οκτώ ωφελούµενους επιχειρήσεις µε προσωπικό 31-50 και για δέκα ωφελούµενους επι- χειρήσεις µε προσωπικό άνω των 50 ατόµων).

Προϋπόθεση ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραµµα είναι να µην έχει προβεί σε µείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύµβα- σης του προσωπικού της (απόλυση χωρίς αντι- κατάσταση) στο χρονικό διάστηµα των 30 ηµερολογιακών ηµερών που προηγούνται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι επιχειρήσεις που επιθυµούν να ενταχθούν στο πρόγραµµα θα κληθούν να υποβάλουν µε ηλε- κτρονικό τρόπο τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέ- ροντός τους στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕ∆ www.oaed.gr. Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κλειδάριθµο, δηλαδή δεν είναι εγγεγραµµένοι χρήστες στο πλη- ροφοριακό σύστηµα (portal) του ΟΑΕ∆ και δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (Ονοµασία Χρήστη και Συνθηµατικό), οφείλουν να επισκεφτούν την Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕ∆ όπου ανήκουν, προσκοµίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πρόσφατο καταστατικό ή βεβαί- ωση έναρξης επιτηδεύµατος, ΑΦΜ) και να τον προµηθευτούν, ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή