Νέος Συνήγορος του Πολίτη ο Ανδρέας Ποττάκης



Πραγµατοποιήθηκε η τελετή ανάληψης καθηκόντων και η ορκωµοσία του νέου Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και Πρόεδρος της Μόνιµης Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας κα. Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουµπλής, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Υφυπουργός ΕΣ∆Α κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο Γενικός Γραµµατέας του Υπουργείου ∆ικαιοσύνης κ. Ε. Φυτράκης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νι- κόλαος Βούτσης, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Ανδρέα Ποττάκη, που έγινε στις εγκαταστάσεις της Αρχής, αναφέρθηκε στις αυξηµένες αρµοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, µε τη συµµετοχή του και στην Επιτροπή Ελέγχου ∆ηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για τα πολιτικά πρό- σωπα, αλλά και στον ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο του λόγω της οικονοµικής κρίσης, των µνηµο- νιακών πολιτικών και των οξυµέ- νων κοινωνικών προβληµάτων, που αυτή, επιφέρει.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουµπλής, µιλώντας στην εκδήλωση τόνισε: «Πιστεύω ότι ο νέος Συνήγορος του Πολίτη κ. Ποττάκης µαζί µε τα στελέχη που βρίσκονται σήµερα εδώ, θα ανοίξουν µια νέα εποχή. Και το λέω αυτό, γιατί, ζούµε πα- ράλληλα µια αµφισβήτηση των δι- καιωµάτων του πολίτη. Ξέρετε, η δύναµη της οικονοµίας η δύναµη της Αγοράς που επιχειρεί να κυ- ριαρχήσει και να µετατρέψει την ∆ηµοκρατία σε ∆ηµοκρατορία δεν θα σταµατήσει να έχει αυτήν την επιλογή. Άρα λοιπόν απέναντι σε αυτές τις εξωθεσµικές παρεµβάσεις που πολλές φορές µειώνουν, περιορίζουν και αµφισβητούν τα δικαιώµατα του πολίτη, ο Συνήγορος του Πολίτη, θα έχει να παίξει έναν πολύ ουσιαστικό και δυναµικό ρόλο. Πιστεύω και πιστεύουµε όλοι και µε την παρουσία όλων των κυβερνητικών στελεχών που είναι σήµερα εδώ, αλλά και µε την παρουσία του Προέδρου της Βουλής και της Αντιπροέδρου ότι εκδηλώνουµε ακριβώς την εµπιστοσύνη και την διάθεσή µας και µε κάθε τρόπο να µπορούµε να εµπεδώσουµε το αίσθηµα εµπιστοσύνης του πολίτη στην δη- µοκρατία και στους θεσµούς. Ξέρετε, όλοι ζούµε την εποχή της αµφισβήτησης και της συνεχούς µείωσης εµ- πιστοσύνης του πολίτη µε τις εκάστοτε εξουσίες. Και το µεγάλο στοίχηµα είναι αυτήν την περίοδο της αµφισβήτησης να µπορέσουµε ο καθένας µε την συµβολή του αλλά και µε συλλογικές λειτουργίες να κάνουµε µια µετάβαση από τον ατοµοκεντρισµό στο συλλογικό, να µπορέσουµε δηλαδή, να δώσουµε τόπο στην συλ- λογικότητα. Να µπορέσουµε µέσα από αυτές τις προσπάθειες να αναβαθµίσουµε την σχέση του πολίτη µε την δηµοκρατία.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, θέλω κι εγώ από την µεριά µου να συγχαρώ τον νέο Συνήγορο και να εκφράσω την βεβαιότητά µου ότι το έργο που θα συντελεσθεί, θα δικαιώσει τους ανθρώπους που τον επέλεξαν και όλους εµάς που εµπιστευόµαστε πλέον ότι αυτή η Αρχή µε όσο λικέρ εµπειριών διαθέτει µέχρι τώρα, θα διαδραµατίσει έναν νέο ρόλο που θα της δώσει ακόµη περισσότερη αίγλη στην συνείδηση και στην σκέψη των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, αναλαµβάνοντας τα καθήκοντα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Αρχή στην χρηστή διοίκηση, την κατοχύρωση του κράτους δικαίου τονίζοντας ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν, είναι και οφείλει να παραµείνει θεµατοφύλακας των δικαιωµάτων των πολιτών και ιδίως των ευπαθών οµάδων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή