ΥΠΕΝ: Εξαιρετικής κατάστασης για κολύµβηση οι ελληνικές παραλίες

«Πάνω από το 97% των υδάτων στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύµβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης», διαβεβαιώνει η Ειδική Γραµµατεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, µετά από την ανησυχία που προκάλεσε έκθεση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύµφωνα µε την οποία κάποιες ακτές είναι ακατάλληλες για κολύµβηση.

Η αρµόδια Γραµµατεία του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι η εν λόγω έκθεση είναι αόριστη, καθώς υπάρχει επίκληση εργαστηρίων που όµως δεν κατονοµάζονται και ως εκ τούτου δεν µπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευµένα.

Ακόµη κάνει λόγο για καταφανή έλλειψη επιστηµονικής πληρότητα και σηµειώνει ότι «η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγµάτων µε τρόπο µη επιστηµονικό, σαφώς εγείρει αµφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσµάτων, παραπλανεί και µειώνει το ζωτικής σηµασίας τουριστικό προϊόν της χώρας µας». Άλλωστε, υπενθυµίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι µεταξύ των καθαρότερων στον κόσµο. Ειδικότερα, τα νερά της Ελλάδας είναι καθαρά και ασφαλή για κολύµβηση.

Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύµβη- σης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97,2% της κλίµακας αξιολόγησης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Περιβάλλοντος δηµοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση µε τα ευρήµατα και σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περί- που 1500 τοποθεσίες της χώρας, µε 1499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότη- τας για κολύµβηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή