Η εργασία από απόσταση βοηθάει εργαζοµένους & επιχειρήσεις

Πρόσφατη έκθεση της Regus έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το 50% των εργαζοµένων, παγκοσµίως, ήδη δουλεύει εκτός γραφείου κατά µέσο όρο 2,5 ηµέρες την εβδοµάδα. Πολλά είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ευέλικτη εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας.

Η εταιρεία Citrix, σε δική της αναφορά, προβλέπει ότι το 2020 το ποσοστό των εταιρειών που θα προσφέρουν εργασία απο απόσταση θα φθάσει το 89%, ενώ µια σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Vodafone, δείχνει ότι το 86% των πολυεθνικών εταιρειών θέτει την εφαρµογή της ευέλικτης τηλεργασίας ως θέµα µέτριας ή υψηλής προτεραιότητας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανα- κοίνωση, δέκα λόγοι αποδεικνύουν ότι η εργασία απο απόσταση βοη- θάει εργαζοµένους και επιχειρήσεις, διαταράσσοντας το παραδοσιακό ωράριο 9.00 πµ–5.00 µµ στο γραφείο: «Λιγότερο άγχος για όσους εργάζονται εκτός γραφείου

Πρόσφατη έκθεση της FlexJobs αναφέρει ότι το 91% των ερωτηθέν- των εργαζοµένων απάντησε ότι η εργασία από απόσταση τους βοηθάει να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους, ενώ το 90% δηλώνει ότι µε αυτόν τον τρόπο εργασίας θα µει- ωνόταν τα επίπεδα του άγχους που έχουν σήµερα. Ποικιλία επιλογών Το να µπορεί κανείς να επιλέγει είναι πολύ σηµαντικό.

Γιατί θα πρέπει εργαζόµαστε µε έναν καθορισµένο τρόπο; Μέσω της εργασίας από από- σταση, µπορείς να ρυθµίσεις τις δυ- νάµεις και το πρόγραµµά σου και να αποφύγεις την υπερκόπωση, κερδί- ζοντας χρόνο γι’ αυτά που πραγµα- τικά θες να κάνεις. Γλιτώνουµε χρόνο από τη µετακί- νηση προς και απο τη δουλειά Έρευνες αποδεικνύουν πως εκείνοι που µένουν κοντά στον τόπο εργα- σίας τους ή εργάζονται από απόσταση έχουν λιγότερο άγχος και είναι περισσότερο ευτυχισµένοι. Οι εξ’ αποστάσεως χώροι είναι καλύτεροι από το γραφείο Πολλοί συνεργατικοί χώροι ή business lounges έχουν καλύτερο περιβάλλον απ’ ό,τι τα περισσότερα γραφεία. «Η ευέλικτη εργασία δεν είναι µόνο εργασία από το σπίτι – θα µπορούσε να είναι κάπου κοντά στο σπίτι µας, ένας χώρος µε καλύτερες υποδοµές» λέει η Κατερίνα Μάνου, Γενική ∆ιευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια.

Η επιχείρηση γλιτώνει χώρο που υποχρησιµοποιείται Ένα από τα πιο χειροπιαστά πλεο- νεκτήµατα για τις εταιρείες είναι η µείωση του υποχρησιµοποιούµενου χώρου γραφείων. Τα χρήµατα που ξοδεύουν οι επιχειρήσεις σε ακριβά ενοίκια και υπο-απασχολούµενους χώρους θα µπορούσαν να διατεθούν σε πιο αναπτυξιακές ενέργειες.

Η ευέλικτη εργασία δηµιουργεί ευέλικτες επιχειρήσεις Οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς την ευέλι- κτη εργασία, προκειµένου να δηµι- ουργήσουν οργανισµούς που θα µπορούν να προσαρµόζονται στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς µε το να επεκτείνονται ή να µικραίνουν ανάλογα µε την κατάσταση της αγοράς.

Μείωση των πάγιων εξόδων Μέσα στην οικονοµική κρίση το να µπορεί κανείς να µειώσει τα πάγια έξοδα του είναι πολύ σηµαντικό. Με το να επιτρέπει µια επιχείρηση την εργασία από απόσταση, δεν χρειάζε- ται να µισθώνει τόσο µεγάλα γρα- φεία. Οι εξ’ αποστάσεως εργαζόµενοι είναι καλύτερα δικτυωµένοι Με την επικράτηση των smartphones και των µέσων κοινωνικής δι- κτύωσης δεν χρειάζεται να βρισκόµαστε δίπλα σε κάποιον, για να επικοινωνούµε αποτελεσµατικά.

Ακόµα και οι νέες τάσεις στην εργασία, όπως η εξ αποστάσεως διαχείριση, η διαχείριση έργων µέσω της τεχνολογίας cloud, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία µε τις προσωπικές συσκευές των εργαζόµενων (smartphones, laptops, κλπ), ενισχύουν την αποτελεσµατικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας.

 Οι εργαζόµενοι εξ αποστάσεως δηµιουργούν πιο ισχυρό δεσµό µε τη δουλειά τους Όταν απαντάµε σε mail εκτός του παραδοσιακού ωραρίου εργασίας, βιώνουµε µια εµπειρία, «πέραν από τα εργασιακά πλαίσια» και αισθανόµαστε έναν διαφορετικό δεσµό µε τη δουλειά µας.

Οι νέοι, ευέλικτοι χώροι εργασίας δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας Η ευέλικτη εργασία είναι ένα πα- ράγοντας κλειδί, για να συνεχίσουν οι µεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόµε- νοι να προσφέρουν στην οικονοµία και να παρατείνουν την καριέρα τους».

Πηγή: e-dimosio.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή