Σταύρος Θεοδωράκης:Η συζήτηση για το χρέος δεν γίνεται στα υπόγεια

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5

“«Είναι ωραίες οι διακοπές, είναι ωραίοι οι διορισμοί ημετέρων, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να κάνει μια σωστή διαπραγμάτευση και να μη φτάσει στο πάρα πέντε αλλά της αρέσει να παίζει με το χρόνο γιατί έτσι κάνει και πιο εύκολα τα πράγματα. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι για άλλη μια φορά πάμε ασθμαίνοντας στην διαπραγμάτευση». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 όταν ερωτήθηκε για την πορεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι με το πρόβλημα του μεταναστευτικού ανοιχτό αλλά και με τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή, η Ευρωζώνη δεν επιθυμεί ούτε μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, ούτε συνεχείς εκλογές, χαρακτηρίζοντας το timing καλό για τη χώρα καθώς «Είμαστε σε μια στιγμή που οι Έλληνες κρίνονται ως σημαντικός παράγοντας ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ερωτώμενος από τον Στέφανο Διαμαντόπουλο για το δημόσιο χρέος της χώρας ανέφερε ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια μεγάλη πολιτική συμφωνία όλων των πολιτικών αρχηγών πάνω σε μια Εθνική πρόταση. «Η Ευρώπη δε θα δεχτεί την πρόταση Τσίπρα για το χρέος. Όπως δε θα δεχτεί την πρόταση Μητσοτάκη για το χρέος. Όπως δε δέχτηκε και την πρόταση Σαμαρά. Θα δεχτεί, κάποια στιγμή, μια μεγάλη πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα. Η συζήτηση για το χρέος δε γίνεται στα υπόγεια αλλά στα Κοινοβούλια των χωρών. Είναι πολύ σημαντικό εκεί να γνωρίζουν ότι Τσίπρας, Θεοδωράκης, Γεννηματά, Μητσοτάκης, είναι όλοι μαζί στην υπόθεση του χρέους. Όποιος γνωρίζει από διαπραγματεύσεις, ξέρει ότι αυτή η ισχύς εν τη ενώσει είναι απαραίτητη».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης για το χρέος είπε: «Ο κ. Δραγασάκης απέχει λίγο από τα μικρά της πολιτικής και μπορεί μερικές φορές να έχει μια πιο ψύχραιμη τοποθέτηση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση το χρέος και δεν λύνεται με συζητήσεις μεταξύ μας. Λύνεται με μια μεγάλη πολιτική συμφωνία στον κατάλληλο χρόνο. Και φοβούμαι -εδώ συμφωνούμε και με τον κ. Δραγασάκη – ότι ο χρόνος δεν είναι τώρα, καθώς κανείς δεν περιμένει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα πριν το τέλος του 2017».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας για την πιθανότητα προεκλογικής σύμπραξης με κάποιο άλλο κόμμα ανέφερε: «Αν υπάρξει θέμα εκλογών ή θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο Κίνημα ή θα κατέβουμε ως Ποτάμι. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβουμε ως συμπλήρωμα οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος του παρελθόντος». Στη συνέχεια εκτίμησε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς «ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει εκλογές, αν δεν εξασφαλίσει ένα απόλυτα φιλικό περιβάλλον προς αυτόν, στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, στην εκκλησία, και σε όλους τους τομείς όπου νομίζει ότι μπορεί να επηρεάζει τον κόσμο».

Μιλώντας για την επομένη μέρα των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, και τις συνεργασίες που θα χρειαστούν για να κυβερνηθεί ο τόπος ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι μετά τις εκλογές είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις πάνω σε θέσεις, όχι με βάση πόσες σε καρέκλες θα πάρει ο καθένας. «Μετά τις εκλογές τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να κάνουν προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Αυτή είναι μια κουβέντα που δεν πρέπει να γίνεται με όρους ανταλλαγής τύπου 4-2-1 όπως έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά πρέπει να γίνονται με βάση τις προτάσεις του κάθε κόμματος. Το Ποτάμι έχει μια ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα με πρώτο θέμα τη σύγκρουση με το κομματικό κράτος, κάτι που μας έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία. Τα υπάρχοντα μεγάλα κόμματα και οι αποφάσεις τους σε σχέση με τη διόγκωση του δημοσίου μας έφεραν εδώ που είμαστε».

Για τα όσα συμβαίνουν στο Ωραιόκαστρο ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί οι πολιτικές της δεν πρέπει να επιβάλλονται αλλά πρέπει να συζητιούνται για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης, τι κόστος έχει αυτή η επιλογή. «Το θέμα του Ωραιοκάστρου δεν είναι θέμα απλώς και μόνο να πεις, πάμε στα προσφυγόπουλα στα σχολεία της γειτονιάς. Μας ενδιαφέρει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και χθες παρουσιάσαμε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Συνοπτικά λέει ότι όσα παιδιά έχουν γνώση της μαθησιακής διαδικασίας, μπορούν να ενταχθούν στα σχολεία της γειτονιάς τους. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνουν σχολεία “των δρόμων”, μέσα στους καταυλισμούς. Τα “σχολεία των δρόμων” στους δρόμους» δεν είναι υποτιμητικός χαρακτηρισμός, είναι ο επίσημος ευρωπαϊκός χαρακτηρισμός, για τα σχολεία που ακολουθούν τους πρόσφυγες, που ακολουθούν τους Ρομά, τους μετανάστες».

Για τις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το 50% του κόσμου δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και στη συνέχεια ανέφερε: «Υπάρχουν στοιχεία των δημοσκοπήσεων που μας στεναχωρούν και υπάρχουν στοιχεία που μας ευχαριστούν. Το ότι η δημοτικότητά μου είναι μεγαλύτερη μετά από τους δυο αρχηγούς της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικό θέμα. Οι δημοσκοπήσεις δεν θα μας κάνουν να αλλάξουμε ή να φανούμε δειλοί και να τρέξουμε να σωθούμε από εδώ και από εκεί . Εμείς θα επιμείνουμε να λέμε τα σωστά». Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε στην επιτυχημένη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στη ΔΕΘ και την μεγάλη αναπαραγωγή που γνώρισε λέγοντας ότι ο αυτό δείχνει ότι ο κόσμος ακούει το Ποτάμι. Η φράση δε «ότι ο κ. Τσίπρας κάποια στιγμή θα βραβευτεί από τους Βούλγαρους για την προσφορά του στην βουλγαρική οικονομία με τόσες επιχειρήσεις που φεύγουν» έχει αναπαραχθεί από όλα τα ΜΜΕ.”


Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 22, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 7470100

Fax: 210 7470115

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή